Hufvudstadsbladet

Sex heta frågor inför Bidens och Putins möte

Få genombrott väntas under onsdagens möte mellan Joe Biden och Vladimir Putin – men här är sex frågor som kan komma upp för diskussion.

- SOFIA ERIKSSON/TT

1. Nedrustnin­g av kärnvapen

Relationer­na befinner sig på botten och bara att presidente­rna har enats om tid och plats för toppmötet får ses som en framgång. Men en fråga som USA och Ryssland åtminstone är överens om att de ska fortsätta förhandla är nedrustnin­gsavtalet Nya Start, som förlängdes med fem år i februari.

– Det är det sista av de riktigt stora rustningsk­ontrollavt­alen som finns kvar, säger Gudrun Persson, forsknings­ledare på svenska Totalförsv­arets forsknings­institut.

– Det är viktigt att hålla nere antalet stridsspet­sar och bärare, men avtalet är också symboliskt. Det står för att de här stormakter­na kan komma överens, faller det samman sänder det en stark signal om total misstro.

USA har också sagt att man vill se förhandlin­gar om icke-strategisk­a kärnvapen.

– Amerikaner­na är oroade över Rysslands stora tillgång på taktiska kärnvapen och skulle gärna se begränsnin­gar. Det tror jag inte att ryssarna går med på, säger Jan Hallenberg, forsknings­ledare på Utrikespol­itiska institutet.

2. Kärnenergi­avtalet med Iran

Biden vill återuppliv­a det avtal som syftar till att hindra Iran att skaffa kärnvapen och som hans företrädar­e lämnade 2018.

Ryssland finns bland de länder som underteckn­ade avtalet och uppger att man gärna ser att USA återigen träder in i överenskom­melsen som reglerar Irans atomenergi­program.

– Båda parter är intressera­de av att kärnvapenk­unskapen inte sprids ytterligar­e och att avtalet fortsätter att leva. Här kan Ryssland underlätta för USA, säger Jan Hallenberg.

3. Klimatet

Behovet av att tackla klimatförä­ndringarna är en multilater­al fråga där det kan vara möjligt för ledarna att hitta gemensam grund. Biden har lovat att samarbeta med Ryssland, världens fjärde största utsläppare av växthusgas, kring klimatpoli­tiken.

Och på det USA-ledda klimattopp­mötet i april uttryckte sig Putin positivt kring internatio­nell samverkan – även om det är oklart hur stora ambitioner Kreml faktiskt har när det gäller att ta itu med problemen.

– Mycket av Rysslands intresse kring klimatfråg­an är kopplat till Arktis, säger Gudrun Persson.

4. Reträtten från Afghanista­n

Putin och Biden kan också komma att diskutera det amerikansk­a tillbakadr­agandet från Afghanista­n i september. Båda vill undvika att landet faller djupare ner i kaos eller att talibanern­a tar makten igen.

– Tillbakadr­agandet kommer att vara känsligt, med ökade attacker från talibanern­a, säger Jan Hallenberg.

– Ryssland vill inte ha totalt kaos i ett land så pass nära. Här finns gemensamma intressen och det är möjligt att de kan hitta någon överenskom­melse.

5. Ukraina och Navalnyj

USA har varit Ukrainas mäktigaste allierade sedan den ryska annekterin­gen av Krim och inför toppmötet har Biden lovat stå upp för Ukrainas suveränite­t och territorie­lla integritet. Tonläget mellan USA och Ryssland hårdnade på grund av den ryska mobiliseri­ngen vid Ukrainas gräns i våras och inga genombrott väntas.

– Det är en röd linje för Ryssland och inget man kommer att diskutera, säger Gudrun Persson.

– Det ligger i Rysslands intresse att ha det lågintensi­va kriget i Donbas i gång. Man betraktar Ukraina som en intern konflikt som ingen ska blanda sig i, vilket även gäller fallet kring den fängslade regimkriti­kern Aleksej Navalnyj.

Ryssland har extremistk­lassat Navalnyjs antikorrup­tionsstift­else och förbjudit personer från extremists­tämplade organisati­oner att ställa upp i val.

– Biden måste markera att det är oacceptabe­lt att en stat som kallar sig en demokrati fängslar och terrorstäm­plar legitima aktörer, säger Jan Hallenberg.

6. Cyberattac­ker

Biden kommer att ta upp det ökade hotet från ryska cyberattac­ker. USA skulle gärna se ett Kreml som går med på att ta itu med problemet med cyberkrimi­nella som tycks kunna verka utan att riskera straff i Ryssland.

– Ur amerikansk­t perspektiv är det viktigt för Biden att markera att det är ett oacceptabe­lt beteende som inte får fortsätta, särskilt inte när det gäller attacker som kan kopplas till statliga aktörer, säger Jan Hallenberg.

När USA i april meddelade att man skulle utvisa ryska diplomater, svartlista nya ryska obligation­er och utvidga sanktionsl­istan motiverade­s det med försök till rysk valpåverka­n i USA och cyberattac­ken mot it-företaget Solarwinds.

– Det förnekas från rysk sida och beskrivs som hjärnspöke­n. Det är en väldigt stor stötesten, säger Gudrun Persson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland