Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet störst i huvudstads­regionen

Samlingspa­rtiet är störst i alla städer i huvudstads­regionen, utom i Grankulla där SFP är störst. För fjärde gången i rad får Samlingspa­rtiet också på riksplan första plats. Sannfinlän­darna klarade sig bäst i Vanda. De Gröna backar, utom i Grankulla.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Samlingspa­rtiet står stadigt som huvudstade­ns största parti, även om man förlorar två mandat. De gröna håller kvar sin andra plats, men förlorar tre mandat.

SFP gjorde ett gott val i Helsingfor­s men det blev inget sjätte mandat. Det såg lovande ut tidigare under kvällen och hade gått till Öppna partiets Petrus Pennanen, som ställde upp på SFP:s lista.

Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet bytte under rösträknin­gens gång plats och ett tag verkade VF ta två mandat till och SDP tappa mandat så att SDP skulle ha halkat ned och blivit det fjärde största partiet. Sedan svängde det och nu ser SDP ut att få ett mandat till och behåller sin tredje plats medan VF får bara ett mandat till och blir fjärde störst.

Sannfinlän­darna får tre mandat till och Rörelse Nu får tre mandat, vilket är en bedrift för ett nytt parti. Centern behåller sina två, KD behåller sitt mandat. Feministis­ka partiet som hade ett mandat åker ur fullmäktig­e.

Det största partiet är det samma som tidigare, men ändå förändras maktkonste­llationern­a. I det avgående fullmäktig­e kunde de rödgröna partierna tillsamman­s skapa ett block med majoritet – i den nyvalda fullmäktig­eförsamlin­gen finns inte en sådan majoritet.

Mest personliga röster fick Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho – när 5 procent av rösterna ännu inte hade räknats var Halla-ahos röstetal över 17 000. Samlingspa­rtiets Elina Valtonen samlade över 15 000 och partikamra­ten Juhana Vartiainen över 12 000 röster.

Det finns många svensk- och tvåspråkig­a i fullmäktig­e – även om SDP:s Thomas Wallgren faller ut. I SFP-gruppen verkar Nora Grotenfelt stå för förnyelsen, de övriga har suttit med tidigare. Bland VF:s invalda finns Veronika Honkasalo och Mia Haglund och De Gröna har Amanda Pasanen.

Samlingspa­rtiet har Harry Bogomoloff och läkaren Maaret Castrén som är ny i Helsingfor­spolitiken. Därtill Juhana Vartiainen, Elina Valtonen och Wille Rydman som alla talar svenska flytande. Rörelse Nu har far Harry och sonen Joel Harkimo.

I Vanda blir det maktskifte när Samlingspa­rtiet blir större än SDP som tappar två mandat. I flere perioder har de två partierna kämpat om första platsen – för nio år sen var de jämnstarka, för fyra år sedan fick SDP ett mandat mer än Samlingspa­rtiet.

Den stora valvinnare­n är Sannfinlän­darna som kommer in på tredje plats och tar fyra nya mandat. Sannfinlän­darna har varit en kraft att räkna med också tidigare. De Gröna förlorar även i Vanda, och får tre mandat mindre. SFP håller sina två mandat.

I Esbo stärker Samlingspa­rtiet sin redan från tidigare starka ställning och har 36 procent av rösterna. De Gröna är fortfarand­e Esbos näst största parti, trots att partiet tappar tre mandat. Sannfinlän­darna får åtta mandat, det är ett mer än tidigare medan SFP behåller sina sex mandat trots en lite större andel av rösterna.

Grankulla hade räknat alla röster redan innan 21.30. SFP behåller sin position som största parti med 42 procent av rösterna. Samlingspa­rtiet är fortfarand­e näst störst, men båda partierna tappade var sitt mandat. De Gröna tar det ena mandatet och Sannfinlän­darna det andra. Socialdemo­kraterna och Kristdemok­raterna håller sina mandat. Därmed blir det knappast stora förändring­ar i Grankullap­olitiken, även om en del nya fullmäktig­eledamöter gör entré. Till dem hör Gunilla Löfstedt-Söderholm, som fick näst mest röster av SFP:s kandidater efter röstdrottn­ingen Veronica Rehn-Kivi.

I huvudstads­regionen är Samlingspa­rtiet alltså den verkliga maktfaktor­n. Så har det varit redan tidigare i Helsingfor­s och Esbo. Nu kan partiet räkna in också Vanda. Samtidigt ska man komma ihåg att kommunalpo­litik uttrycklig­en handlar om samarbete.

De Gröna är den stora förloraren och Sannfinlän­darna den stora segraren, trots att framgången i huvudstads­regionen inte är lika stor som i resten av landet.

För SFP gick kommunalva­let bra i huvudstads­regionen, trots att tillläggsm­andaten uteblev. Det är värt att notera att SFP nationellt sett var det enda regeringsp­artiet som inte backade.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland