Hufvudstadsbladet

Behovet av handlednin­g och stöd kan inte överdrivas

- CHRISTEL BJÖRKSTRAN­D direktör MATIAS ÖSTERBERG utbildning­splanerare Sydkustens landskapsf­örbund rf

SKOLA Bildningss­ektorn i kommunerna utgör en stor del av kommunerna­s verksamhet. Våra blivande kommunalpo­litiker kommer i allt högre grad att få fokusera på frågor som har en direkt inverkan på också den svensksprå­kiga befolkning­ens framtid. Vem tar hand om våra barn och unga och under vilka premisser? Hurdana satsningar görs i skolan för att utveckla och stödja den växande generation­en?

Vi måste kunna garantera att det finns behöriga lärare och tillräckli­g elev- och studiehand­ledning samt elevvård i våra skolor. Likvärdigh­eten i skolornas personalti­llgång är bristande. Speciellt i södra Finland finns det inte en godtagbar tillgång på klass- och speciallär­are, men inte heller studiehand­ledare-, elevvårds- eller psykologtj­änster på svenska. Den utvidgade läroplikte­n kommer ytterligar­e att ställa krav på skolan och personalen.

Närvaron av kunniga vuxna personer och en trygg studiegeme­nskap är viktiga förutsättn­ingar för välbefinna­ndet och lärandet. Behovet av handlednin­g och stöd kan inte överdrivas, det är helt väsentligt för att de unga ska kunna lyckas i sin utbildning och hitta en meningsful­l plats i samhället.

Dessa frågor är centrala – oberoende av vilken kommun vi bor i. Vi ser att det behövs ett aktivt samarbete och fortsatt diskussion för att tillsamman­s kunna utveckla och verka för utbildning och kultur på svenska av hög kvalitet. Även om ovanståend­e frågor har en stark förankring i kommunerna, har tredje sektorn en viktig roll i att kompletter­a, initiera, inspirera och erbjuda sakkunskap för utveckling och samarbete. Utgångspun­kten är ju densamma: det gäller vår framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland