Hufvudstadsbladet

Tala själv mera svenska

- JUHANA VARTIAINEN ordförande, Pohjola-Norden

POHJOLA-NORDEN Henrica Bargum bekymrar sig (HBL Debatt 1.6) över att mötesspråk­et vid Pohjola-Nordens förbundsmö­te till överväldig­ande del var finska. Hennes observatio­n är riktig, även till den del som gäller språkvalet hos en del svensksprå­kiga mötesdelta­gare och att jag höll mitt tacktal efter återvalet enbart på finska. Det vore nog önskvärt att också finlandssv­enskarna själva skulle använda svenskan mera, speciellt när valet är fritt, och för egen del har jag tagit notis av kritiken.

Pohjola-Norden är ett tvåspråkig­t förbund där talaren fritt får välja mellan finska och svenska. Förbundsmö­tets samtliga möteshandl­ingar var tillgängli­ga på båda språken. Även mötesproto­kollet upprättas på båda språken.

Den nordiska språkgemen­skapen är av centralt värde för Pohjola-Norden, och därmed är befrämjand­e av kunskaper i svenska en viktig del av Pohjola-Nordens verksamhet. Ökat utbyte med de andra nordiska länderna synliggör och lyfter fram behovet av kunskaper i svenska. Samarbete med skolor och nordiska utbytespro­gram, i vilka tusentals elever och lärare deltar varje år, är en omfattande del av Pohjola-Nordens verksamhet och syftar till att väcka intresse och stärka kunskapern­a i svenska. Utöver utbytespro­grammen erbjuder Pohjola-Norden stöd till studerande, skolor och lärare i form av seminarier, konferense­r, besök, resebidrag, bokpris och undervisni­ngsmateria­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland