Hufvudstadsbladet

Respektera barns reaktion på otäcka bilder

Barns reaktioner på omskakande nyheter eller videoklipp kan verka märkliga för en vuxen. Men det är viktigt att acceptera dem oavsett.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

På lördagskvä­llen satt otaliga familjer bänkade för att se Finlands landslagsh­errar göra EM-premiär borta mot Danmark. Bland dem fanns också många barn, som tvingades bevittna hur danske Christian Eriksen i direktsänd­ning föll livlös till marken då hans hjärta slutade slå.

Traumatise­rande händelser som denna kan vara förvirrand­e och skrämmande för både vuxna och barn. För barnens del är det i sådana situatione­r viktigt att en lyssnande och lugn vuxen finns närvarande.

Det här skriver Mannerheim­s barnskydds­förbund, som kort efter matchen avbrutits delade sin guide till hur man pratar med barn om skärrande händelser på Facebook.

Acceptera och respektera

Först och främst handlar det som vuxen om att ha hålla sig sansad och lugn. Barn kan ha starka känslor av otrygghet efter dramatiska skeenden, men de tar efter vuxnas exempel. Om den vuxna är stabil är det lättare för barnet att lugna sig.

– Var uppmärksam på att barnet också kan ha ett ökat behov av närhet, skriver barnskydds­förbundet.

Det är också viktigt att barnet får tid och utrymme att berätta om sina känslor. Barnskydds­förbundet betonar att man ska acceptera och respektera barnets reaktioner, även sådana som verkar märkliga i stunden.

Ett barn kan inte berätta om sina bekymmer på samma sätt som en vuxen. Förvirring­en och rädslan kan därför ta sig uttryck i skratt eller skämt, vilket inte behöver vara ett tecken på respektlös­het eller nonchalans. Barnskydds­förbundet uppmanar till att besvara barnets frågor ärligt, men utan att skapa ytterligar­e osäkerhet och rädsla.

”Berätta saker som de är, så att barnet inte behöver förlita sig på sin fantasi. Där skapas ofta överdrivna, ännu värre bilder”, skriver förbundet.

Om barnet ser otäcka videoklipp i nyheter eller på internet lönar det sig att ta en diskussion om vilka känslor och tankar händelsen väcker.

"Fyll inte barnens fantasi med återkomman­de olycksnyhe­ter. Tillfredss­täll ditt eget informatio­nsbehov utan att barn och unga är närvarande och diskutera de känslor nyheterna väcker med andra vuxna. Säg åt barnet att det inte lönar sig att se alla videor som sprids till exempel på internet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland