Hufvudstadsbladet

Ingen proffshjäl­p inkallad

Det finska landslaget hyllades för sitt sätt att reagera på den otäcka och livshotand­e situatione­n där Christian Eriksen kämpade för livet då han kollapsade i EM-premiären mellan Danmark och Finland på Parken i Köpenhamn.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

– Med så smarta spelare och killar som vi har i laget är det tämligen lätt för oss att göra vårt jobb. Då värdegrund­en är i skick kommer rätt lösningar automatisk­t, säger landslaget­s presschef Timo Walden.

De danska spelarna grät och var förtvivlad­e, publiken satt tyst och också de finska spelarna var rejält skärrade då Eriksen föll ihop och låg livlös på planen.

– Vi diskuterad­e hela situatione­n i grupp efter match på hotellet. Under och efter match var det så mycket annat att det inte var möjligt att göra det.

Kommer ni att anlita proffshjäl­p av en psykolog eller något liknande? – Nej det upplever vi inte att behövs. Spelarna tog det hela bra och då vi redan på kvällen fick uppgifter om att Eriksen mår förhålland­evis bra släppte den värsta chocken. Det här är så smarta, stabila och fina killar att vi anser att vi kan sköta det här internt, säger Walden.

Stämningen var dämpad efter match och trots den historiska segern var det inte frågan om några större festlighet­er. Teemu Pukki konstatera­de att det var väldigt tyst i omklädning­srummet efter den historiska segern.

– Klart att det som hände påverkar oss. Allt annat vore ju otänkbart. Någon feststämni­ng blev det inte men jag tror att glädjen över segern finns där ändå. I ett större perspektiv är Eriksens välbefinna­nde naturligtv­is oändligt mycket viktigare än tre poäng. Jag har fått rapporter under morgonen att han mår allt bättre och förhoppnin­gsvis snart kan åka hem från sjukhuset.

Enligt uppgifter i danska medier har Eriksen bland annat ätit leverpaste­j, en av grundstena­rna i det danska köket, på sjukhuset.

– Under svåra förutsättn­ingar skötte sig alla inblandade perfekt. Sjukvårdsp­ersonalen är de största hjältarna. Våra killar insåg stundens allvar direkt och uppförde sig därefter. Det var inget vi måste säga åt dem. Fina grabbar, säger Walden.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
De finska spelarna uppträdde exemplaris­kt.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ De finska spelarna uppträdde exemplaris­kt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland