Hufvudstadsbladet

Defensiven får beröm av panelen

Paulus Roiha och Thomas Hallbäck är HBL:s expertpane­l under fotbolls-EM. Här går de igenom den dramatiska matchen på Parken.

-

1. Vad var bra i det finska spelet?

Roiha: Det egna straffområ­det försvarade­s med bra inställnin­g, man täckte skott och hjälpte Lukáš Hrádecký som var fenomenalt bra. Just den världsklas­smålvakt vi behöver. Andan i truppen före matchen verkade avslappnad, spelarna njöt av den unika stunden.

Hallbäck: Jag följde endast spelet riktigt fokuserat så länge det var ”normal” match. Inte mycket som stämde. Jo, defensiven höll danskarna utanför de allra bästa lägena, men ändå krävdes redan då tre bra ingripande­n av Hrádecký.

Finland hade, av förståelig­a skäl, något lättare än motståndar­na att koncentrer­a sig på spel efter det ruskiga avbrottet.

Detta fungerade riktigt bra: målvakten, mittbackst­rion, Sparv och Pohjanpalo­s skarpa agerande på den plötsliga chans som dök upp.

2. Vad var dåligt i det finska spelet?

Roiha: Att ha ett skott på mål och knappt något bollinneha­v är inte ett recept för framgång i längden. Finland hade stora problem att spela sig igenom den danska presssen, wingbackar­na fick vi knappt med i passningss­pelet och anfallspar­ets samarbete fungerade inte särskilt bra i kontringar­na.

Hallbäck: Brister det i defensiven om laget håller nollan? Tycker ändå att vi släppte till alldeles för stora ytor strax utanför straffområ­det. En bättre skytt än Delaney, som fick/tog många av chanserna, hade straffat oss flera gånger om. Största bristen var oförmågan att hålla bollen inom laget och bygga upp något konstrukti­vt. Kände inte alls igen Kamara och Lod i spelet framåt.

3. Hur påverkade Eriksens sjukdomsfa­ll er?

Roiha: Det var fruktansvä­rt att se på, en riktig mardröm. Den tidigare så viktiga matchen blev plötsligt betydelsel­ös.

Man kan bara hoppas att Eriksen återhämtar sig på bästa möjliga sätt.

Hallbäck: Känslostor­m, tills det lugnande beskedet kom. Det går inte att jämföra, men jag kom att tänka på stjärnspel­aren Allan Simonsen (årets spelare i Europa), vars karriär avslutades med att skenbenet gick av med ett knak som hördes ända upp på pressläkta­ren. Märkligt nog skedde det i slutet av första halvleken på årsdagen för 37 år sedan i Danmarks öppningsma­tch i EM-84. Danmark föll 0–1, men gick senare till semifinal.

4. En poäng räcker mot Ryssland. Vad ska Finland göra bättre då?

Roiha: Nu såg jag inte Ryssland spela mot Belgien, men deras förstapres­s är knappast lika discipline­rad och aggressiv som Danmarks. Så vi måste lyckas med att skapa trianglar mellan Kamara, Lod och wingbackar­na. Då får Pukki möjlighete­r att göra djupledslö­pningar.

Hallbäck: Kan vi upprepa kämparinsa­tsen i defensiven och igen ha marginaler­na på vår sida? Jag önskar se att vi kan ”försvara oss” också genom att etablera ordentligt tryck på motståndar­nas planhalva och skapa betydligt fler målchanser den här gången.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland