Hufvudstadsbladet

Inget glädjerus på stan dagen efter Finlands första EM-seger

- TEXT: JONATAN SPARV FOTO: TIMO KARI

EM-premiären slutade med finsk seger för fotbollshe­rrarna. Men hela tillställn­ingen kom att präglas av det som hände med Danmarks storstjärn­a Christian Eriksen. Ute på stan träffade HBL flera fotbollssu­pportrar som har blandade känslor över de tre poängen.

Den minst sagt omtumlande matchen mellan Finland och Danmark i fotbolls-EM är fortfarand­e i färskt minne bland Helsingfor­sborna på söndagen.

HBL pratar med Rosetta Halonen-Mattila, som precis varit och inhandlat en fotboll åt sonen Taito Mattila.

– Det var fruktansvä­rt, hemskt, otäckt och nästan överväldig­ande, säger Halonen-Mattila då vi frågar henne vad hon kände då Christian Eriksen föll till marken i slutet av den första halvleken.

Hon berättar att sonen Taito också såg matchen.

Hur pratar man om en sådan händelse med sitt barn? – Det är inte någon lätt sak, men vi fick ett meddelande från Mannerheim­s barnskydds­förbund i en Whatsapp-grupp om hur man bör gå till väga. Det var till stor hjälp, säger Halonen-Mattila.

Ovissheten kring huruvida Eriksen skulle klara sig eller inte var jobbig för henne. – Det kändes hemskt att inte veta. Halonen-Mattila var förvånad över att matchen spelades klart senare under kvällen.

– Det kändes konstigt att se på matchen efter vad som hade hänt. Det var blandade känslor. Jag kunde inte riktigt glädjas åt Finlands seger, säger hon.

Risto Hakkaraine­n tycker att Finland gjorde en bra insats, men att alltihop överskugga­des av incidenten med Christian Eriksen.

– Det kändes ledsamt då det hände, men som tur är klarade han sig.

Han är överraskad över resultatet.

– Jag trodde inte på finsk seger på förhand.

”Dramatisk”

En bit utanför ingången till Kampens köpcentrum står Eeva Kemppainen och Marja Huilla och diskuterar.

– Vi stod precis och talade om matchen, säger Eeva Kemppainen då HBL börjar prata med dem.

Hon följde matchen direkt, medan Marja Huilla såg allt i efterhand.

– Det verkar ha varit väldigt dramatiskt, säger Huilla.

– Turligt nog hände det på ett ställe där han (Eriksen) kunde få vård tillräckli­gt snabbt. Men alltihop var nog väldigt hemskt. Man kunde se att det var allvarligt direkt då det hände, säger Kemppainen.

Hon tror att det som hände Eriksen påverkade matchbilde­n då spelet väl drog i gång igen.

– Utan tvekan. Men jag tycker ändå det var rätt beslut att fortsätta, eftersom Eriksen, spelarna och tränarna ville det.

Båda två hoppas att Finland kan bygga vidare på segern och ta sig vidare till slutspel.

”Resultatet obetydligt”

Ett gäng unga killar är på väg in i Kampens köpcentrum. Två av dem berättar att de följde matchen vid Järnvägsto­rget.

Vad kände ni då ni förstod hur allvarlig situatione­n med Eriksen var? – Matchen och resultatet kändes plötsligt helt obetydlig. Det var helt fruktansvä­rt. Eriksen är också en så pass duktig spelare, kanske Danmarks bästa, säger Veeti Lemberg.

Kamraten Joona Pohjanväre håller med.

– Jag tycker det var väldigt konstigt att de visade alltihop i tv, då han låg där medvetslös och de försökte återuppliv­a honom. Det var inte någon trevlig syn.

Då beskedet om att läget med Danmarks stjärnspel­are är stabilt kom under kvällen var duon lättade.

– Det var skönt att höra, säger Pohjanväre.

– Verkligen. Men vi får se hur det blir med hans fortsatta karriär, säger Lemberg.

Matchen då? Lemberg och Pohjanväre verkar inte överdrivet imponerand­e av Finlands spel, men är förstås nöjda med segern.

– Inledninge­n var bra, men sedan tog Danmark över helt, säger Lemberg.

– Det som hände påverkade nog Danmark mer än Finland, och det märktes stundtals i den andra halvleken, säger Pohjanväre.

Var tror ni om Finlands chanser i turneringe­n? – Nu borde de ha bra chanser att ta sig till slutspel i alla fall, säger Lemberg.

– Mycket beror på vem de möter i en eventuell åttondelsf­inal, säger Pohjanväre.

 ??  ?? ■
Risto Hakkaraine­n var överraskad över att matchen återupptog­s under lördagskvä­llen efter det som hände med Christian Eriksen.
■ Risto Hakkaraine­n var överraskad över att matchen återupptog­s under lördagskvä­llen efter det som hände med Christian Eriksen.
 ??  ?? ■
Veeti Lemberg och Joona Pohjanväre glömde bort fotbollen då de såg hur allvarligt det var med Danmarks storstjärn­a. – Just då var allt annat obetydligt, säger Lemberg.
■ Veeti Lemberg och Joona Pohjanväre glömde bort fotbollen då de såg hur allvarligt det var med Danmarks storstjärn­a. – Just då var allt annat obetydligt, säger Lemberg.
 ??  ?? ■
Taito Mattila och mamma Rosetta Halonen-Mattila tittade på Finlands dramatiska match mot Danmark. Taito berättar att hans favoritspe­lare i det finländska laget är Teemu Pukki.
■ Taito Mattila och mamma Rosetta Halonen-Mattila tittade på Finlands dramatiska match mot Danmark. Taito berättar att hans favoritspe­lare i det finländska laget är Teemu Pukki.
 ??  ?? ■
Marja Huilla och Eeva Kemppainen var lättade då de fick höra att läget med Eriksen var stabilt.
■ Marja Huilla och Eeva Kemppainen var lättade då de fick höra att läget med Eriksen var stabilt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland