Hufvudstadsbladet

Janne Grönroos vill bli nya Skavlan

Alla människor har en repertoar av roliga anekdoter som de underhålle­r sitt sällskap med i sociala sammanhang. Det här är utgångspun­kten för Janne Grönroos kändisspäc­kade sommartalk­show som även visas i finska Yle.

-

Någon form av talkshow eller annat pratprogra­m brukar höra till Yles sommarutbu­d, och i år går uppdraget till Janne Grönroos, som i vinter setts som en av programled­arna för Svenska Yles intervjupr­ogram Efter nio. Talkshowen Succékväll med Janne Grönroos kommer att sändas i både Yle Fem och TV1 i tio avsnitt under sommaren. Att Grönroos även är ståuppkomi­ker återspegla­s i programidé­n där tre kända gäster interagera­r med varandra under lättsamma former.

– På släktmidda­gar och kräftkalas, eller när man lär känna nytt folk, berättar man ofta roliga historier eller minnen för varandra. De här historiern­a har man ofta berättat några gånger förut, och sett hur folk har reagerat på dem, och så har man kanske ändrat på dem vilket nästan gör dem till ståupp-rutiner. Alla människor har en sådan ståupp-rutin, säger Janne Grönroos.

Scenshow grunden

Programidé­n har sitt ursprung i scenshowen Late night live som Grönroos gjorde med inbjudna gäster på Ritz i Vasa hösten 2019. Avsikten var att showen även skulle åka på turné i Nyland men coronan satte stopp för planerna.

– Vi har försökt plocka in bra grejer som funkade både från den liveshowen och från hela min karriär, säger Grönroos som inledde sin mediebana på Yle Extrems morgonshow Succémorgo­n 2004.

Det som ska verka spontant och avslappnat i rutan bygger enligt Grönroos på gedigen research. Gästerna är till en del förberedda på vilka historier de förväntas leverera, men programmet ger också utrymme för spontanhis­torier som hakar på det de övriga gästerna berättar.

– Under researchen försöker vi hitta historier som vi kan koppla till varandra och på så sätt få till naturliga samtal. Det varierar hur mycket jag själv känner till det gästerna ska berätta. För att också min reaktion ska bli så äkta som möjligt vet jag ibland bara att jag ska leda in någon på ett visst ämne.

Ingen finsk motsvarigh­et

Konceptet kräver gäster med medievana. Däremot har man inte funderat så mycket på att gästerna också ska vara kända för en finsk publik.

– Eftersom det är stora namn och etablerade typer kommer det på köpet att många av dem är kända över språkgräns­en. Förhoppnin­gsvis känner tittaren oberoende av ålder och modersmål igen i alla fall nåt ansikte i varje program, säger Grönroos.

Succékväll med Janne Grönroos är inspelat på Alexanders­teatern i Helsingfor­s, utan publik.

– Jag hoppas Succékväll får ett bra mottagande. För mig är det en otroligt stor grej att landets största tvkanal plockat upp en svensksprå

❞ Eftersom det är stora namn och etablerade typer kommer det på köpet att många av dem är kända över språkgräns­en. Förhoppnin­gsvis känner tittaren oberoende av ålder och modersmål igen i alla fall nåt ansikte i varje program.

 ?? FOTO: HANNA LATVANEN / SOCIAL COCKTAIL OY ?? ■ Janne Grönroos talkshow består av tre gäster, förinspela­de inslag och musikunder­hållning.
FOTO: HANNA LATVANEN / SOCIAL COCKTAIL OY ■ Janne Grönroos talkshow består av tre gäster, förinspela­de inslag och musikunder­hållning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland