Hufvudstadsbladet

Bättre sent än aldrig, Yle!

Också sjätte säsongen av världens nästbästa snutserie, som nu börjar i Yle, är värd att se. Line of duty är en briljant polisserie och en fröjd för den som gillar intelligen­t spänning, intressant­a ansikten och dialekter.

-

Den genom tiderna bästa kriminalse­rien är i mitt tycke Prime suspect. Nittiotals­serien följde Helen Mirrens poliskommi­ssarie Jane Tennison, kortklippt med diskret målade läppar, inte sällan med en cigg och en drink i näven, dränerad av den evinnerlig­a fajten mot misogynin i samhället, också den inom poliskåren.

Något av andan, förmågan att ringa in det riktigt fula och ruttna här i världen, har den nästbästa krimserien, Jed Mercurios Line of duty.

Serien har sänts sedan 2012, och ett slags signatur för den är den brutalt tjutande inspelning­sapparaten som sätter i gång varje gång ett obekvämt förhör ska börja. Oftast hör de misstänkta till dem som ger sig ut för att vara våra beskyddare – poliser.

Högklassig­t skådespele­ri

Jag måste medge att jag tappade intresset en aning efter jakten på balaklavam­än i tredje säsongen och tog en paus på två säsonger. Efter att sett den sjätte säsongen står det ändå klart att den håller standarden, även om det blir för mycket action i de sista delarna.

Det är egentligen ofattbart att Yle till skillnad från SVT inte hakade på genast. Visst är det fint att man nu erbjuder den nyaste säsongen, men redan för flera år sedan borde man ha identifier­at det unika hantverket bakom denna serie som bjuder på intelligen­t spänning och skådespele­ri på högsta nivå. Rollbesätt­ningen är fullkomlig­t mitt-i-prick, ta bara antikorrup­tionsstyrk­ans kärntrupp, den farbroderl­iga polisinten­denten Ted Hastings (Adrian Dunbar) med ett starkt rättspatos i otakt med tiden, eller egentligen med polisledni­ngen, och hans skyddsling­ar, helreko Kate (Vicky McClure) och den sköre och strulige Steve (Martin Compston).

Minst lika fina, eller snarare obehagliga, är motståndar­na, de korrumpera­de snutarna. De är inga fantasimon­ster utan kusligt vardagliga och igenkännba­ra typer med slipsar och ordnade frisyrer.

Nykomlinge­n i sjätte säsongen är poliskommi­ssarien Joanne Davidson som är i färd med att utre

 ?? HILL/YLE/PRESSBILD
FOTO: STEFFAN ?? ■ Martin Compston spelar den sköre och strulige Steve Arnott.
HILL/YLE/PRESSBILD FOTO: STEFFAN ■ Martin Compston spelar den sköre och strulige Steve Arnott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland