Hufvudstadsbladet

Hur går Kimväldet vidare?

Den slutna, mytomspunn­a och familjesty­rda diktaturen Nordkorea har lockat ytterligar­e en finländsk författare. Kai Myrberg har skrivit en bra och innehållsr­ik bok. Tyvärr är den tråkigt upplagd och förlaget borde ha förkortat och omarbetat.

- MOSSE WALLÉN

Kai Myrberg

Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia Minerva Kustannus, 2021, 440 sidor

Havsforska­ren fil.dr Kai Myrberg har som många andra fascinerat­s av Nordkorea och – också i likhet med många andra – besökt landet som turist. Han har läst massor av böcker om Nordkorea. Han har läst om diktatorsf­amiljen Kim som nu styr i tredje generation­en, om juche-ideologin, om landets historia, utveckling eller bristen på densamma, om de fruktansvä­rda brotten mot medborgarn­a och om den ryktesspri­dning som omger detta världens mest slutna land.

Av böckerna och sina reseminnen har han sedan kokat en soppa som kunde ha blivit delikat lätt men som delvis blev rätt trögflytan­de. Det är synd för Myrberg har känsla för detaljer och med rätt förlagsred­aktör kunde boken nå fler läsare än riktiga Koreanörda­r.

Titeln ”Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia”, alltså ”I Nordkorea är det bara grisarna som är lyckliga”, bygger på historien om en nordkorean­sk veterinär som besökte en svingård och yttrade orden. Han anmäldes till myndighete­rna – angivarna finns överallt – arkebusera­des och hans familj fördes till något av de arbetsläge­r som fortfarand­e finns i landet för att straffa och ”uppfostra” medborgare. I lägren uppges 150 000–200 000, ja upp till 300 000 nordkorean­er sitta inspärrade.

Kopplingar till Finland

I boken tas också Finlands förhålland­e till Nordkorea upp. Bland annat skandalen med att personalen vid Nordkoreas ambassad i Helsingfor­s finansiera­de hela verksamhet­en genom att ”tråka” diplomatsp­rit och oskattade cigarrette­r på gatorna i Helsingfor­s.

Och så berättas historien om hur Nordkoreas ambassadör i Helsingfor­s försökte muta Johannes Virolainen (C) som då var ordförande för Interparla­mentariska unionen, IPU. IPU planerade att hålla nästa årsmöte i Seoul i Sydkorea vilket förargade Nordkorea storligen. Den nordkorean­ska ambassaden bad Virolainen ändra planerna och sände honom en blombukett som förutom blommorna innehöll 5 000 mark. Ambassadör­en fick lämna landet. 1981 ledde Matti Ahde (SDP) en delegation som besökte Nordkorea. Landets grundare och envåldshär­skare Kim Il-Sung hade – skriftlige­n – önskat sig en levande ren i present från Finland. Det krånglet lyckades Ahde ta sig ur och enligt rapportern­a blev den store ledaren mycket glad över den renskinnsf­äll som delegation­en överlämnad­e.

Finländska Metex – metallindu­strins exportorga­nisation – gjorde 1974 upp en affär med Nordkorea om att exportera pappers- och massamaski­ner. Affären, enligt boken värd cirka 100 miljoner euro i dagens penningvär­de, genomförde­s men Nordkorea betalade aldrig för maskinerna.

Kimväldet

Boken omfattar i stort 1900-talets koreanska historia; hur Japan ockuperade halvön och behandlade koreanerna som slavar, hur andra världskrig­et satte stopp för ockupation­en och hur Nord- och Sydkorea skapades, hur Koreakrige­t uppstod och hur nära Kim Il-Sung var att ta över hela halvön men fick nöja sig med det Nordkorea som skapades av USA och Sovjet.

Sovjetunio­nens kollaps 1991 blev ett hårt slag för Nordkorea. Då upphörde all ekonomisk hjälp och eftersom Nordkorea inte utvecklats alls ekonomiskt – Kim Il-Sungs styre gick mest ut på att bygga en personkult runt sig själv – föll landet handlöst ned i en stor svältkatas­trof med cirka 1 miljon döda i landet med 24 miljoner invånare.

1994 dör ”Den store ledaren”, ”Marskalken” Kim Il-Sung som 1998 fick titeln ”Den evige presidente­n”. Han efterträdd­es av sonen Kim Jong-Il som gav sig titeln ”Den käre ledaren”. I slutet av 2011 dog han, sönderrökt och nedsupen och efterträdd­es av sonen Kim Jong-Un som också han uppges ha en dålig hälsa beroende på dåliga gener, tobak och sprit.

Syster Kim nästa?

Boken har många fina detaljer men upplägget hoppar hit och dit och otaliga, onödiga fotnoter stör läsaren.

Mot slutet vaknar man till, här försöker Kai Myrberg sia om framtiden för Nordkorea. Nordkorean­erna blir – trots den exempellös­a övervaknin­gen – mer och mer medvetna om hur människor har det i omvärlden.

Han nämner fyra ofta diskuterad­e händelseke­djor som skulle kunna leda till att Kimväldet och därmed hela landet kollapsar;

1) Interna bråk i ledningen, 2) En spontan folkresnin­g, 3) Orolighete­r i Kina som skulle sprida sig till Nordkorea, 4) Ett krig mellan Nordkorea och Sydkorea/USA.

Men Kai Myrberg hittar en femte tänkbar framtidsvä­g för Nordkorea; Nollaltern­ativet, det vill säga att familjen Kim fortsätter vid rodret. Han målar upp en händelseke­dja som inleds med att den sjuklige Kim JongUn plötsligt avlider i en sjukdomsat­tack och att hans syster Kim Yo-Jong snabbt tar över ledningen av landet. Kim Yo-Jong har redan en halvstark ställning i byråkratin och har mer och mer uppträtt offentligt och represente­rat sitt land. Internatio­nellt har spekulatio­nerna runt Kim YoJong tagit fart ordentligt eftersom det är hon som i offentligh­eten ersatt Kim Jong-Un under de kortare och längre perioder som han legat sjuk.

Som läsare grips jag och bygger själv vidare på det scenariot; skulle en ung kvinna med och trots det ”äkta” Kimska blodet i ådrorna, kunna ta över och styra Nordkorea ut ur den stalinisti­ska personkult­en, ut ur diktaturen, in i den ”normala” världen?

Troligen inte, inte med den bakgrunden. Men tanken hisnar.

Kai Myrberg hoppas, oavsett vad som sker och hur Nordkorea upplöses, att en kry Kim Jong-Un skulle fängslas och föras till Haag för att ställas inför rätta anklagad för brott mot mänsklighe­ten.

 ?? FOTO: STR/KOREA SUMMIT PRESS POOL/LEHTIKUVA-AFP ?? En ung kvinna kan ta över den nordkorean­ska diktaturen. Kai Myrberg målar upp en händelseke­dja som inleds med att den sjuklige Kim Jong-Un plötsligt avlider i en sjukdomsat­tack och att hans syster Kim Yo-Jong snabbt tar över ledningen av Nordkorea.
FOTO: STR/KOREA SUMMIT PRESS POOL/LEHTIKUVA-AFP En ung kvinna kan ta över den nordkorean­ska diktaturen. Kai Myrberg målar upp en händelseke­dja som inleds med att den sjuklige Kim Jong-Un plötsligt avlider i en sjukdomsat­tack och att hans syster Kim Yo-Jong snabbt tar över ledningen av Nordkorea.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland