Hufvudstadsbladet

Finländsk sjuksköter­ska belönas av drottning Silvia

Den finländska sjuksköter­skan Inka Häkkinen utvecklade en videochat för psykiskt utmattad vårdperson­al i behov av stöd och hjälp. För detta belönas hon med Queen Silvia Nursing Award.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Akutsköter­skan Inka Häkkinen såg med oro hur hennes kolleger blev allt mer utpumpade i takt med att coronapand­emin tog fart. Arbetsbörd­an ökade och det var svårt att hitta någon man kunde ventilera arbetsrela­terade problem med.

– Den som är anställd inom hälsooch sjukvården kan inte prata av sig svårighete­rna på jobbet när man är hemma. Det mesta är sekretessb­elagt, säger Inka Häkkinen.

Efter att ha funderat på vad man kunde göra startade Häkkinen videochatt­en Finnhelp. Chatten riktar sig till vårdperson­al och har sedan lanseringe­n i maj 2020 kunnat stöda drygt 70 användare. Flera frågor verkar vara gemensamma för dem som använder tjänsten.

– Eftersom trycket på personalen hela tiden ökar vill många prata om hur de ska kunna skydda sig mot en alltför stor arbetsbörd­a. Också mediernas intensiva coronarapp­ortering upplevs som ångestskap­ande. Själv har jag slutat läsa coronarapp­orterna och koncentrer­ar mig på att sköta mitt jobb så bra jag kan.

Inka Häkkinen arbetar som akutsköter­ska vid Kymmenedal­ens sjukhus men arbetade tidigare inom äldrevårde­n.

Juryn för Queen Silvia Nursing Award konstatera­r i sin motivering till att Inka Häkkinen får stipendiet för att ”Inkas redan utvecklade lösning förebygger utmattning och depression bland verksamma sjuksköter­skor. Lösningen, som i dag möjliggörs av en stor mängd volontära drivkrafte­r, har stor utveckling­spotential och flexibilit­et med hjälp av långsiktig investerin­g.”

Planen nu är att utveckla Finnhelp så att tjänsten blir permanent och kan införlivas som en verksamhet som omfattas av vårdreform­en. Tjänsten är gratis.

En födelsedag­spresent

Drottning Silvia fick Queen Silvia Nursing Award i födelsedag­spresent när hon fyllde 70 år. Under åren som gått har drottninge­n belönat engagerade och uppfinning­srika sjuksköter­skor och säger att hon ser fram mot att få dela ut priset i höst.

– Sjuksköter­skor är mycket viktiga samhällsbä­rare och det har nu under pandemin blivit ännu tydligare, konstatera­r drottning Silvia i en intervju, gjord per e-post.

Priset fokuserar på demensvård och äldreomsor­g.

– Queen Silvia Nursing Award är ett stipendium som uppmärksam­mar och hyllar idéer och förbättrin­gar som sjuksköter­skor identifier­at inom äldrevårde­n. Att stimulera fler att välja detta yrke och att specifikt lyfta just äldrevård ser jag som väldigt viktigt, säger drottninge­n.

Stipendiet Queen Silvia Nursing Award har grundats av Swedish Care Internatio­nal och Forum for Elderly Care. Stipendiet finansiera­s av svenska och internatio­nella partnerska­p av vilka Konstsamfu­ndet är ett. Hufvudstad­sbladet ägs av Konstsamfu­ndet.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Trycket på vårdperson­alen ökar, säger akutsköter­skan Inka Häkkinen.
■
FOTO: PRESSBILD Trycket på vårdperson­alen ökar, säger akutsköter­skan Inka Häkkinen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland