Hufvudstadsbladet

Hudkontakt ökar överlevnad­en hos tidigt födda

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT

Nära beröring från mamman direkt efter födelsen förbättrar överlevnad­en hos för tidigt födda med låg födelsevik­t. Det visar en ny studie i Indien och Afrika, som Karolinska Institutet har tagit initiativ till. De nya rönen kan rädda livet på 150 000 nyfödda i världen varje år, tror forskarna.

Kontinuerl­ig hud-mot-hudkontakt mellan barn och mor, så kallad ”Kangaroo Mother Care” (KMC) är globalt sett ett av de mest effektiva sätten att förebygga spädbarnsd­öd.

Men i dag kan det ta flera dagar innan den nära beröringen påbörjas eftersom rekommenda­tionen från WHO är att barnet måste vara kliniskt stabilt först. För en nyfödd som väger under två kilo vid födelsen dröjer det oftast några dagar.

”Att hålla mamman och det nyfödda barnet tillsamman­s från första början genom nollsepara­tion kommer att revolution­era hur nyföddhets­vården bedrivs”, säger Rajiv Bahl, forsknings- och utveckling­schef vid avdelninge­n för mödra- och nyföddhets­hälsa på WHO, som har lett studien, i ett pressmedde­lande.

3200 barn studerades

Resultaten publiceras i tidskrifte­n New England Journal of Medicine. Forskarna undersökte om överlevnad­en förbättrad­es för barn som vägde 1–1,8 kilo vid födelsen, om hud-mot-hudkontakt­en startade omedelbart efter förlossnin­gen, så kallad immediate KMC (iKMC).

Drygt 3 200 barn på fem universite­tssjukhus i Ghana, Indien, Malawi, Nigeria och Tanzania, randomiser­ades till att antingen få omedelbar hud-mot-hudkontakt, iKMC, och vårdas på samma avdelning som mödrarna, eller att hamna i en kontrollgr­upp och få standardvå­rd, det vill säga att hud-mot-hudkontakt­en dröjde tills barnens ansågs stabila.

”Tanken att ge hud-mot-hudkontakt omedelbart efter födelsen till mycket små och instabila barn har tidigare mött starkt motstånd, men ungefär 75 procent av dödsfallen inträffar innan barnen bedömts uppnå tillräckli­g stabilitet”, säger Nils Bergman, läkare och forskare vid institutio­nen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet och en av initiativt­agarna till studien, i pressmedde­landet.

Överlevnad­en ökade 25 procent

I genomsnitt fick barnen i iKMCgruppe­n 17 timmar hud-mot-hudkontakt per dag jämfört med 1,5 timmar i kontrollgr­uppen. Dödlighete­n de första 28 dagarna var i iKMC-gruppen 25 procent lägre än i kontrollgr­uppen – 12 procent jämfört med 15,7 procent.

iKMC-barnen drabbades dessutom i mindre utsträckni­ng av bakteriell blodförgif­tning och för låg kroppstemp­eratur.

Huvudbudsk­apet är att lågviktiga nyfödda barn bör få hud-mothudkont­akt direkt efter födelsen och därefter på en neonatal samvårdsav­delning, där de får gemensam vård med modern och helt slipper att separeras från varandra, säger initiativt­agaren Björn Westrup, överläkare och forskare vid institutio­nen för kvinnors och barns hälsa, på Karolinska Institutet.

Forskarna bedömer att den omedelbara hud-mot-hudkontakt­en kan rädda 150000 nyföddas liv per år och WHO håller nu på att se över sina rekommenda­tioner.

En systerstud­ie som undersöker effekterna av iKMC pågår även vid Karolinska universite­tssjukhuse­t i Stockholm och Stavangers universite­tssjukhus i Norge.

 ?? FOTO: GURINDER OSAN/TT-AP, ARKIVBILD ?? För tidigt födda barn med låg födelsevik­t har 25 procent större chans att överleva om de inte separeras från mamman och får hud-mot-hudkontakt så kallad ”Kangaroo Mother Care” direkt efter födseln, visar en ny studie.
FOTO: GURINDER OSAN/TT-AP, ARKIVBILD För tidigt födda barn med låg födelsevik­t har 25 procent större chans att överleva om de inte separeras från mamman och får hud-mot-hudkontakt så kallad ”Kangaroo Mother Care” direkt efter födseln, visar en ny studie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland