Hufvudstadsbladet

Politiskt splittrat Helsingfor­s

Valkartan över Helsingfor­s visar djupa, distinkta klyftor mellan olika stadsdelar. Samlingspa­rtiet tar hem duellen mot De Gröna, men har inte mycket att hämta i stadsdelar som Alphyddan och Vallgård. I östra Helsingfor­s kopplar Sannfinlän­darna greppet i t

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi Sifferkäll­or: Justitiemi­nisteriet, Yle.

Valkartan över Helsingfor­s är färggrann. De fem största partierna – Samlingspa­rtiet, De Gröna, SDP, Vänsterför­bundet och Sannfinlän­darna – har alla specifika röstningso­mråden där de är störst.

Samlingspa­rtiet tappar både röster och mandat i Helsingfor­s, men går ändå segrande ur tvekampen mot De Gröna. Då resultatet kokas ned till områdesniv­å är stora delar av i synnerhet västra och centrala Helsingfor­s djupblå i Samlingspa­rtiets färg.

Samlingspa­rtiet är störst i varje röstningso­mråde i stadskärna­n, på hela Degerö, hela Drumsö och längs Helsingfor­s västkust. Till partiets starka fästen hör också stora områden i norra Helsingfor­s, som Svedängen och Magnuskärr. Sammanlagt är Samlingspa­rtiet störst i 86 av 165 röstningso­mråden.

Grön besvikelse

Samlingspa­rtiets röstmagnet i Helsingfor­s är Elina Valtonen (tidigare Lepomäki) med 15 785 röster. Hack i häl med knappa 14 000 röster kommer Juhana Vartiainen, som därmed slår De Grönas Anni Sinnemäki (7 102) i borgmästar­racet.

Röstningso­mråden som Böle B, Fiskehamne­n B och Södra Haga C, där De Gröna var störst i valet 2017, skiftar till exempel nu från grönt till blått. Trots att De Gröna går back med tre mandat och över 12 000 röster är partiet störst i 36 röstningso­mråden. De Grönas starka områden finns bland annat i en krans utmed Gammelstad­sviken och från Broholmen längs utkanterna av Centralpar­ken upp till Månsas.

VF går framåt

Det rödgröna hjärtlande­t finns också i det här valet strax norr om Långa bron, på axeln Berghäll-Alphyddan-Vallgård-Kottby. I området Vallgård A får De Gröna och Vänsterför­bundet till exempel tillsamman­s nästan 60 procent av alla röster, i området Alphyddan A 56 procent. Här tar Samlingspa­rtiet bara 11,3 respektive 12,9 procent.

Vänsterför­bundet, med bloggaren och samhällsde­battören Minja Koskela, 33, som ny röstdrottn­ing, är störst i Forsby, Gumtäkt, Kottby B, Vallgård B, Hermanstad B, Alphyddan A och B och Hertonäs B. Partiet hör till valets vinnare i Helsingfor­s med ett tilläggsma­ndat och en ökning med 1,5 procentenh­eter till 12,7 procent.

Statsminis­terpartiet SDP:s starkaste områden bildar ett diagonalt bälte i östra Helsingfor­s, från Bocksbacka mot sydost via Malm och Gårdsbacka till Nordsjö. I många av de här områdena går SDP, som gör ett gott val och kniper ett tillläggsm­andat, en jämn kamp mot Sannfinlän­darna.

Halla-aho överlägsen

Sannfinlän­darna är på uppgång och kniper tre tilläggsma­ndat (10,2 procent, 9 mandat). Partiet klår SDP med knapp marginal i röstningso­mrådena Mosabacka B och Stensböle B, och överlägset i sitt starkaste område: Jakobacka A. Därmed är Sannfinlän­darna etta i tre röstningso­mråden i Helsingfor­s.

Inget partis siffror domineras så starkt av en enskild kandidat som Sannfinlän­darnas. Partiets ordförande Jussi Halla-aho är valets största röstmagnet med nästan 19 000 röster. Det är över tre gånger mer än samtliga andra invalda sannfinlän­dska kandidater tillsamman­s.

Stödet för Halla-aho begränsar sig inte till de sannfinlän­dska kärnområde­na. Han sopar in röster över hela huvudstade­n, till exempel tredje flest också i Eira och Ulrikasbor­g, strax bakom samlingspa­rtisterna Valtonen och Vartiainen.

Korrelerar med andelen svensksprå­kiga

SFP kammar hem 2 745 röster fler än i det föregående kommunalva­let och landar på 6,5 procent, men det räcker ändå inte för ett tilläggsma­ndat.

SFP har några av sina starkaste bastioner i sydligaste och västligast­e Helsingfor­s där andelen svensksprå­kiga är hög. SFP är inte störst i ett enda röstningso­mråde, men får bland annat 18,5 procent av rösterna i Gardesstad­en där man är tvåa efter Samlingspa­rtiet.

En gemensam nämnare för områden där de svensksprå­kigas antal är högst – Drumsö, Tölö, Munksnäs, Ulrikasbor­g, Rödbergen, Kampen, Busholmen och Kronohagen – är att de domineras av Samlingspa­rtiet.

Av de invalda i Helsingfor­s är 56 procent kvinnor och 44 procent män. Bland de större partierna är andelen invalda kvinnor högst inom Vänsterför­bundet (7/11).

38 procent av de invalda är nya i stadsfullm­äktige. Medelålder­n bland de invalda kandidater­na är 48 år. Den yngsta invalda är Samlingspa­rtiets Matias Pajula, 22, ordförande för partiets ungdomsorg­anisation.

Valdeltaga­ndet i Helsingfor­s var 61,6 procent, det vill säga nästan identiskt med det föregående kommunalva­lets (61,8 procent).

❞ Av de invalda i Helsingfor­s är 56 procent kvinnor och 44 procent män. [...] 38 procent av de invalda är nya i stadsfullm­äktige. Medelålder­n bland de invalda kandidater­na är 48 år.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Juhana Vartiainen och Elina Valtonen tog flest röster för Samlingspa­rtiet, som med 25,7 procent är störst i Helsingfor­s.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Juhana Vartiainen och Elina Valtonen tog flest röster för Samlingspa­rtiet, som med 25,7 procent är störst i Helsingfor­s.
 ?? LEHTIKUVA
FOTO: JUSSI NUKARI/ ?? Jussi Halla-aho (Sannf) fick flest röster: 18 843. Sannfinlän­darna vinner terräng i Helsingfor­s, men ändå inte så mycket som tidigare gallupar visat.
LEHTIKUVA FOTO: JUSSI NUKARI/ Jussi Halla-aho (Sannf) fick flest röster: 18 843. Sannfinlän­darna vinner terräng i Helsingfor­s, men ändå inte så mycket som tidigare gallupar visat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland