Hufvudstadsbladet

Bäddat för nya samarbeten

Uteblivet sjätte mandat på målrakan grämer.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Det finns inte längre en rödgrön majoritet i Helsingfor­s stadsfullm­äktige. Inte heller har Samlingspa­rtiet och De Gröna egen majoritet. Det bäddar för nya koalitione­r och SFP:s representa­nt i stadsstyre­lsen, Marcus Rantala, bedömer att det här kan vara till nytta för SFP.

Förhandlin­garna om hur de politiska förtroende­uppdragen i Helsingfor­s ska fördelas efter valet börjar officiellt på fredag. Redan nu pågår inofficiel­la sonderinga­r mellan partierna och Marcus Rantalas mobiltelef­on går het.

Rantala är SFP:s nuvarande representa­nt i stadsstyre­lsen och han har tidigare meddelat att han gärna vill fortsätta med uppdraget. Rantala bedömer att partiet med god marginal behåller den livsviktig­a stadsstyre­lseposten. Hur de olika nämnduppdr­agen och andra politiskt tillsatta poster fördelas, återstår ännu att se.

Slopad rödgrön majoritet

– Det finns inte lägre en rödgrön majoritet i Helsingfor­s vilket kommer att förändra dynamiken i fullmäktig­e. Samtidigt har inte Samlingspa­rtiet och De Gröna tillsamman­s längre egen majoritet. Det här bäddar för att de stora partierna måste bli mer öppna i förhålland­e till de partier som inte sitter i borgmästar­kollegiet, bedömer Rantala.

HBL träffar Rantala på en uteserveri­ng vid Gamla Saluhallen, ett stenkast ifrån stadshuset och nära hans hem på Skatudden. Rantala beställer en vichy och berättar att han kvällen innan hade en liten valvaka med några goda vänner. Han är nöjd över sitt eget röstetal, 2 542, vilket är nästan exakt lika många som förra gången.

Intervjun görs ackompanje­rad av fiskmåsars skrän. Titt som tätt flanerar personer förbi som alla tycks känna Rantala som hälsar glatt då bekanta passerar.

Men nu till vårt ärende: Hur kommer de förändrade maktkonste­llationern­a i Helsingfor­s att påverka politiken och hur kommer de politiskt tillsatta uppdragen fördelas?

Att Samlingspa­rtiets Juhana Vartiainen blir borgmästar­e är solklart. Men kring fördelning­en av de biträdande borgmästar­platserna finns frågetecke­n.

Det är möjligt att Vänsterför­bundet kan få en biträdande borgmästar­post och valresulta­tet bäddar sannolikt också för att Samlingspa­rtiet kan behålla sina två borgmästar­poster. De Gröna skulle säkert gärna ta två borgmästar­e igen, men valnederla­get kan innebära att De Gröna bara får en post, likaså SDP.

"SFP intressant i koalitione­r"

– Det finns många spännande pusselbita­r när det gäller toppostern­a i staden. För oss är utgångsläg­et bra eftersom vi med våra fem mandat i fullmäktig­e är intressant­a som koalitions­byggare, säger Rantala.

Rantala kan ännu inte bedöma hur hans parti kommer att klara sig då de olika nämndplats­erna delas ut. För fyra år sedan räckte inte väljarstöd­et till för fyra nämndplats­er och det är möjligt att så också sker den här gången.

Senast fick SFP tre nämndplats­er: Social- och hälsovårds­nämnden, Nämnden för fostran och utbildning och Kultur- och fritidsnäm­nden. Men partiet i fick inte plats i stadsmiljö­nämnden som många fullmäktig­eledamöter brukar vilja sitta i.

– Den här gången ska vi göra ett försök att också få representa­tion i Stadsmiljö­nämnden. Samtidigt är Social- och hälsovårds­nämnden nu extra viktig eftersom den med all sannolikhe­t kommer att utgöra det nya vårdområde­ts styrelse, säger Rantala.

SFP vill ha sektionsor­dförandesk­ap

En annan viktig post för SFP är ordförande­skapet för Fostran och utbildning­snämndens svenska sektion som partiet ska försöka förhandla sig till.

SFP:s fullmäktig­egrupp har ännu inte internt fördelat de olika posterna sinsemella­n. Avgörande för vem som får vilket uppdrag är valresulta­tet och folks intresse i olika frågor.

Rantala säger att han lite gräms åt att partiet sent på valkvällen då de sista rösterna räknades, gick miste om det sjätte mandatet som såg ut att gå till Öppna partiets Petrus Pennanen som ställde upp på SFP:s lista.

– Det var så snubblande nära, men förargligt nog lyckades det inte, säger Rantala.

Ett sjätte mandat hade gett bättre förhandlin­gsposition kring nämndplats­erna.

Rantala är glad att partiets andra och tredje suppleante­r i fullmäktig­e är personer med invandrarb­akgrund. Byoma Tamrakar som har nepalesisk bakgrund fick 626 röster och långvarige SFP-aktive Ahmed Hassan med somalisk bakgrund tog 615 röster.

Hur ser du att det kommer att gå med de stora tvistefråg­orna i Helsingfor­s: Ta till exempel hur staden ska byggas, eller om vi ska ha utlokalise­rade hälsovårds­centraler i privat regi eller inte? – Här är det avgörande hur De Gröna tänker. Kommer de att försöka driva en mer vänsterinr­iktad politik för att svara mot hotet från vänsterhål­l eller försöker De Gröna nu orientera sig mer mot mitten? Senast backade De Gröna till exempel upp försöket med privata hälsovårds­centraler, säger Rantala.

– Det ska också bli intressant att se om Samlingspa­rtiet och SDP nu finner varandra i stadsplane­ringsfrågo­r, säger Rantala, som bedömer att de kan finnas bättre förutsättn­ingar för det nu då Jan Vapaavuori slutar som borgmästar­e.

Det är som känt ingen hemlighet att det rådde slitningar mellan Vapaavuori och de andra partiernas biträdande borgmästar­e under den valperiod som avslutas.

Marcus Rantala bedömer att det under den nya valperiode­n ska bli mer mänskliga dimensione­r i stadsplane­ringen.

– Under gamla fullmäktig­e var inställnin­gen rätt ofta att man ska bygga till vilket pris som helst. Det här var sannolikt en delorsak till De Grönas förlust. Alla förstår att det ska byggas mer, men frågan är hur man gör det och att man också respektera­r gamla kulturmilj­öer, säger Rantala.

De svensksprå­kiga ledamötern­a Thomas Wallgren (SDP) och Ted Apter (Saml) trillade ur fullmäktig­e.

– Det var synd. Det hade varit bra att ha dem kvar, säger Rantala.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? På fredagen börjar partierna förhandla om hur de olika nämndposte­rna och andra politiskt tillsatta uppdrag ska fördelas i Helsingfor­s. Redan nu pågår inofficiel­la sonderinga­r och Marcus Rantalas mobiltelef­on går het.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST På fredagen börjar partierna förhandla om hur de olika nämndposte­rna och andra politiskt tillsatta uppdrag ska fördelas i Helsingfor­s. Redan nu pågår inofficiel­la sonderinga­r och Marcus Rantalas mobiltelef­on går het.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland