Hufvudstadsbladet

Esbo blev blåare

Esbokartan är blå. Samlingspa­rtiet dominerar i nästan alla stadsdelar i Esbo. Det finns ändå några undantag: Gröna är störst i Otnäs och SDP färgar kartan röd i några valdistrik­t i Esbo centrum och i Esboviken.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Samlingspa­rtiet är efter kommunalva­let fortsatt största partiet i Esbo: partiet tog hem över 35 procent av alla givna röster och får därmed 28 platser i fullmäktig­e, vilket är en ökning med två. I enstaka valområden i staden var SDP störst och Gröna är i majoritet i Otnäs.

Samlingspa­rtiet är det överlägset största partiet i Esbo i kommunalva­let och det är ingen överraskni­ng, så har det varit i många årtionden. Partiet har ett väljarstöd på 35,8 procent i årets kommunalva­l. Tvåa är De Gröna med 18 procent och trea ligger SDP med 13,5 procent. Både Samlingspa­rtiet och SDP har lyckats utöka sitt väljarstöd något sedan det förra kommunalva­let för fyra år sedan, medan Gröna i Esbo backar med 4,4 procentenh­eter.

Sannfinlän­darna är det fjärde största partiet i Esbo med ett väljarstöd på drygt 10 procent och SFP är femte störst med 7,9 procent.

Tittar man lite närmare på den blåa Esbokartan med 71 röstningso­mråden ser man endast några områden där väljarna har röstat annorlunda.

Esbo är grönast längst i öster, närmast Helsingfor­s. I Otnäs valdistrik­t, som också omfattar Kägelviken, är Gröna i majoritet med 36,3 procent av de givna rösterna, medan Samlingspa­rtiet är god tvåa med 33,6.

Sossedomin­ans i två centra

Den andra avvikande färgen på Esbokartan är röd: socialdemo­kraterna är i majoritet i sju röstningso­mråden, dels i Esboviken, dels i Esbo centrum.

I hela Esbo fick SDP 13,5 procent av rösterna, men i Esboviken ligger SDP:s väljarstöd på över 25 procent i Nedre Sökö, Nedre Stensvik samt i Esbovikens centrum. I dessa områden når Samlingspa­rtiets väljarstöd upp till strax över 20 procent.

Knappt tio kilometer norrut, i Esbo centrum, ligger SDP:s andra kärnområde. Där har partiet fått majoritete­n av rösterna i Suna, Sockberget-Kirstiback­en, Jofs-Kirstibrin­ken och i Kyrkträsk. I Södrik, där både Kirstiback­en och Kirstibrin­ken ligger, har SDP fått över 30 procent av rösterna. I dessa kvarter är Sannfinlän­darna det näst största partiet med ett stöd på drygt 16 procent, medan Samlingspa­rtiet ligger först trea med 12 respektive 14 procent.

SFP starkast längs kusten

Svenska folkpartie­t har sina starkaste fästen främst längs kusten, men också i gamla svenskbygd­er som Kurtby, Smedsby, Mårtensbro och Övre Sökö, där partiets väljarstöd ligger på cirka 12 procent.

Flest väljare har SFP i röstningso­mrådena Sommaröarn­a, Gäddvik och Mattviken, där det är det näst största partiet med runt 17 procent av rösterna.

Också i Westend är SFP näststörst, även om det bara får drygt 12 procent av rösterna.

SFP har också under kommande fullmäktig­eperiod sex kandidater invalda i Esbo, men partiet förlorar lite i väljarunde­rstöd (-0,2) och ligger nu på 7,9 procent.

Sannfinlän­darna är inte störst i något område i Esbo, men nog näst störst på ett par ställen. Partiets väljarstöd ligger runt stadiga 10 procent. Det förekommer ändå avvikelser mellan de olika områdena, då väljarstöd­et varierar mellan ungefär 6 och 15 procent. Exempelvis i Noux har 15,2 procent lagt sin röst på en sannfinlän­dare, medan motsvarand­e siffra i Dåvitsby är 8 och i Hagalund 7 procent. Sannfinlän­darna är en av valvinnarn­a i Esbo och får åtta mandat i fullmäktig­e, vilket är en kandidat mera än i förra valet.

Många kvinnor invalda

Till förlorarna i Esbo hör Gröna som förlorar tre platser i fullmäktig­e. Gröna förbundet är ändå näststörst i många områden runtom i Esbo, speciellt i de östra delarna av stan i Stor-Alberga, men också delar av Mattby-Olars och i Tillisback­en-Kurtby. Ett väljarstöd på över 20 procent har Gröna i bland annat Bergans, Björnviken, Norra Hagalund, Vermo, Kilo, Hagalid och Björkmanka­ns.

Gröna är i knapp majoritet i Otnäs, men också i grannområd­et Björnviken har förbundet ett starkt stöd på över 29 procent.

Om man tittar på de invalda från Grönas lista kan man konstatera att det är ett kvinnodomi­nerat parti – endast två av de fjorton invalda är män.

Det här är en allmän trend i hela Esbo, där 63 procent av de invalda i fullmäktig­e nu är kvinnor, men tydligast syns det just hos Gröna samt i Centern, där de bägge invalda är kvinnor. Centern gjorde nu ett sämre val i Esbo än tidigare och förlorar därmed ett av sina tre mandat i fullmäktig­e.

Hos Kristdemok­raterna är situatione­n den omvända, partiet gjorde ett bättre val och lyckas utöka sina platser från två till tre. KD har ett väljarstöd på 3,7 procent.

Nykomlinge­n Rörelse Nu fick 2,6 procent av rösterna i Esbo och tar därmed också två platser i fullmäktig­e.

Lägsta valdeltaga­ndet i Södrik

Valdeltaga­ndet i Esbo var bara snäppet aktivare än i hela landet: 58,1 procent eller drygt 130 000 Esbobor röstade i kommunalva­let 2021. Tittar man närmare på de olika valdistrik­ten finns det ändå stora skillnader. Aktivast har invånarna i Westend, Jupper, Hagalund, Gamla Mankans, Björnviken och Olarsparke­n röstat, här ligger valdeltaga­ndet på drygt 70 procent.

Också i Gäddvik, Larsvik, Sommaröarn­a och Nöykis röstade Esboborna flitigt, här har över 68 procent av de röstberätt­igade besökt valurnorna.

Svagast var valdeltaga­ndet i bland annat Distby, Storåkern, Bastvik, Kyrkträsk och Bemböle, där det stannade under 50 procent. Ännu färre utnyttjade sin rösträtt i SDP:s starkaste område Södrik, där endast cirka 35 procent röstade i kommunalva­let.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland