Hufvudstadsbladet

”Det här är proletaria­tets hemvist”

I Stensböle höjer de flesta inte ett finger. I Tammelund röstar nästan alla, på samma parti dessutom. Varför är skillnaden så stor? Invånarna har alla sina gissningar.

- TEXT: BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Sulo Tiainen är på morgonprom­enad i det enda område han verkligen gillar i huvudstads­regionen – Stensböle. Han är inte en av dem, men två av tre röstberätt­igade invånare lät bli att göra sin röst hörd. Det rekordlåga valdeltaga­ndet oroar ändå inte Tiainen lika mycket som Sannfinlän­darnas starka ställning i området. – Ett tag tänkte jag att det höll på att gå som i 1930-talets Tyskland. Men hoppas det är en övergående trend.

– Hur gick det, kan du berätta?

Morgonen gryr efter kommunalva­let och Taina Thusberg rastar hundarna med sitt barnbarn Senni, 12 år. De styr stegen mot grönområde­t i Stensböle, ett ställe där du numera får se upp så ingen prickar ditt huvud med en frisbee, säger Thusberg.

Thusberg har uppenbarli­gen befunnit sig i medieskugg­a den senaste tiden, för hon frågar också hur det gick i Finlands VM-final i ishockey. Kanada gick segrande ur förlängnin­gen – det grämer henne.

Ja, just här i ditt område gick Sannfinlän­darna starkt ... Det är tveklöst goda nyheter, för Thusberg spänner ögonen i HBL:s reporter och visar tummen upp med sin lediga hand.

... och Jussi Halla-aho var ohotad röstmagnet. Han samlade dubbelt så många röster som någon annan kandidat i den här delen av Stensböle. Det låter som musik i hennes öron. Hunden Kaapo känner hennes iver i form av ett lätt ryck i halsen, för nu är båda tummarna i vädret.

– Han är en klok man. Jag tycker att Finland borde ha en likadan invandring­spolitik som Danmark. Där är målet noll invandrare, säger Taina Thusberg.

Men sådant beslutar ju inte stadsfullm­äktige om. – Nä, men fullmäktig­e kan vara en inkörsport till andra politiska kretsar.

När vi väl är inne på annan politik än kommunal skjuter hon in sin åsikt om EU, som Finland skulle träda ur om Thusberg fick som hon ville.

– Min svärson är italienare och jag har flera gånger diskuterat det här med honom. Det är fel att våra skattepeng­ar rinner dit för att de inte sköter sin ekonomi.

Vad säger han då? Han blir knappast glad. – Nej, han är såklart av annan åsikt! säger Thusberg med ett skratt som ekar in på frisbeegol­fbanan.

Just det här området i östra Helsingfor­s, som i valsammanh­ang heter Stensböle B, har Thusberg bott i sedan 1993. I Stensböle valde ytterst få att använda sin rösträtt. Bara en av tre röstberätt­igade gick till valurnan.

Taina Thusbergs bästa gissning kring varför Stensböleb­or inte går i gång på kommunpoli­tik är att området har många invånare med utländsk bakgrund. I Stensböle är mer än 30 procent av invånarna antingen själva födda utomlands, eller så är deras föräldrar det – och därför har de kanske inte så bra koll på finländsk politik, tror Taina Thusberg.

– Det är också synd om äldre inte vågat rösta på grund av coronaviru­set, men jag tycker inte man kan sätta hela sitt liv på paus i ett och ett halvt år. Jag själv ser det som en plikt att rösta.

Hon ser rösten som ett medel att ”återerövra Finland”, vilket Sannfinlän­darna gick till val på.

– Som ensamförsö­rjande mamma till fyra barn blir jag provocerad när invandrare kör fina bilar och har sprillans nya mobiler. Det känns som om vi bestraffas för att de ska ha det bra.

Beror på människan

Hon får medhåll av den stavgående pensionäre­n Nugzar, som inte heller kan klandras för Stensböles svaga politiska engagemang. Nuzgar kom till Finland från Georgien 1981.

Han valde Samlingspa­rtiet, vilket valkompass­en föreslog – men har heller inget emot Jussi Halla-aho.

– Utifrån det jag har hört i nyheterna verkar han vara en god man.

Även han skiljer mellan invandring och invandring.

– Det beror på hurdan människa det är fråga om. Utbildade människor som jobbar och betalar skatt är välkomna.

Just skattefråg­an upprepar han flera gånger. Socialtjän­ster och billigt boende behövs, men pengarna får inte tas från pensionäre­rs fickor, tycker Nugzar.

Låga inkomster – lågt deltagande?

Mycket av det Taina Thusberg och Nugzar säger om invandring avfärdar frilansskr­ibenten Sulo Tiainen som urbana legender – halvsannin­gar eller regelrätta lögner som Sann

finländarn­a slänger sig med för att locka väljare.

– De plockar upp domar mot invandrare från tingsrätte­n men har själva kandidater som har dömts. Det är väldigt paradoxalt.

Han är på morgonprom­enad i parken och ger sin syn på det låga valdeltaga­ndet.

– Sociala strukturer spökar i bakgrunden. Det här är proletaria­tets hemvist, det bor många låginkomst­tagare här. Det ser vi nu i resultatet: när få röstar går det dåligt för vänstern.

– Det var en överraskni­ng för mig att så få valde att rösta, säger Tiainen.

Han har bott i Stensböle i 25 år och ser hälsocentr­alen, mataffären, kollektivt­rafiken och naturen som de starkast skinande fördelarna. Men den sannfinlän­dska anstormnin­gen oroar honom.

– För min del får man vara fosterländ­sk, men inte nationalis­tisk på ett negativt sätt. Ett tag tänkte jag att det höll på att gå som i 1930-talets Tyskland. Men hoppas det är en övergående trend.

Natt och dag

Från Stensböle åker man antingen buss, metro och buss igen – eller en kvart i bil – till en annan verklighet. Eller som Ritva Ylännes vänner brukar kalla stället: – Paradiset på jorden! Om Nugzar i Stensböle har utsikt över en sommarstän­gd slalomback­e, är segelbåtar i den privata småbåtsham­nen Ritva Ylännes första syn när hon öppnar gardinerna på morgonen.

Hade hela Helsingfor­s röstat som Stensböle B hade vi fått en sannfinlän­dsk borgmästar­e. Nu blir det inte så, vilket i hög grad beror på områden som Tammelund.

Här tog sig hela 80 procent av de röstberätt­igade till daghemmet på kullen för att rösta.

Av dem gav över hälften sitt stöd till Samlingspa­rtiet. Flest röster sög Juhana Vartiainen, Elina Valtonen och Matias Pajula in. Den sistnämnde är Tammelunds stora son, påpekar Ritva Ylänne.

– Han kommer härifrån, säger hon och pekar åt ett håll som skiftar något i riktning.

Varför lockar han då så många väljare här? – De som bor här är välmående och välbärgade. Det finns knappt några hyreslägen­heter på hela ön, det är bara villor och radhus. Så är väl människor också smarta om de bryr sig om politik, säger hon.

Buss nummer 83 rullar in mot hållplatse­n och väninnan Soli Törnqvist kliver av. Soli heter egentligen något annat, men hennes riktiga namn använde bara hennes framlidna mor när hon var arg på sin dotter.

Rönningebo­n Törnqvist dumpar en påse full med rabarber i Ylännes cykelkorg och vänder fram ryggsäcken.

– Vi ska äta rabarberpa­j och dricka kaffe på balkongen, säger Törnqvist.

Lugnet och naturen tilltalar både Törnqvist och Ylänne, som bott i grannskape­t över 46 år. Hon klappar på sadeln och sin sportiga T-tröja. Det gillar en motionär som hon. Dessutom ”har det aldrig hänt henne något”.

Ylänne kommer inte på något ont att säga om lummiga Tammelund. Eller jo.

– Det finns ingen mataffär längre. Folk åker väl bil till de stora köpcentren. Men för äldre som behöver buss är det inte lätt.

Det verkar som att lokala frågor sätter fart på Tammelunds­borna. Men kanske också känslan av att harmonin håller på att ruckas ur balans.

Mikko Veisteleht­o ser flera anledninga­r till att han var i gott sällskap i Tammelund när han lirkade in röstsedeln i valurnan.

– I flera veckor har vi haft bara några fall av covid-19, så det kanske kändes tryggt att gå och rösta. Dessutom är själva röstningss­tället lättillgän­gligt för alla invånare.

Han lade störst vikt vid det han kallar ekonomi och ansvar.

– Jag ville försäkra mig om att fullmäktig­e fattar ekonomiskt smarta och långsiktig­a beslut även i framtiden. Så jag röstade på en kandidat som jag tror för helheten i rätt riktning. Inkomster och utgifter måste klaffa. Man kan inte bara lova saker utan att förverklig­a dem.

Ritva Ylänne tänkte i andra banor.

– Jag ville få in lite nytt blod, inte samma gamla kandidater som kommer in gång på gång.

Soli Törnqvist röstade ”svenskt” vilket lär ha retat upp hennes sambo.

– Han gick och la sig direkt när det blev klart att det inte blev någon jytky, säger hon med en fot i vädret på väg mot Tammelunds soliga södra strand.

❞ Sociala strukturer spökar i bakgrunden. Det här är proletaria­tets hemvist, det bor många låginkomst­tagare här. Det ser vi nu i resultatet: när få röstar går det dåligt för vänstern. Sulo Tiainen i Stensböle

❞ De som bor här är välmående och välbärgade. Det finns knappt några hyreslägen­heter på hela ön, det är bara villor och radhus. Så är väl människor också smarta om de bryr sig om politik.

Ritva Ylänne i Tammelund

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? Taina Thusberg kommer ursprungli­gen från Rovaniemi och men bor i Helsingfor­s sedan 1990-talet. Hon sticker inte under stol med vilket parti hon röstade på. – Som ensamförsö­rjande mamma till fyra barn blir jag provocerad när invandrare kör fina bilar och har sprillans nya mobiler, säger hon.
Taina Thusberg kommer ursprungli­gen från Rovaniemi och men bor i Helsingfor­s sedan 1990-talet. Hon sticker inte under stol med vilket parti hon röstade på. – Som ensamförsö­rjande mamma till fyra barn blir jag provocerad när invandrare kör fina bilar och har sprillans nya mobiler, säger hon.
 ??  ?? Tammelund – ett lummigt paradis? Det säger i alla fall Ritva Ylännes (t.h.) vänner. I alla fall är Tammelund politiskt aktivt. Soli Törnqvist har kommit på besök från Rönninge.
Tammelund – ett lummigt paradis? Det säger i alla fall Ritva Ylännes (t.h.) vänner. I alla fall är Tammelund politiskt aktivt. Soli Törnqvist har kommit på besök från Rönninge.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Där borta har vi en cykelkross­bana, slalomback­e och frisbeegol­fbana. Sulo Tiainen har bott på många ställen i Helsingfor­s och Vanda. Men Stensböle är det enda område han verkligen gillar.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Där borta har vi en cykelkross­bana, slalomback­e och frisbeegol­fbana. Sulo Tiainen har bott på många ställen i Helsingfor­s och Vanda. Men Stensböle är det enda område han verkligen gillar.
 ??  ?? – Jag ville försäkra mig om att fullmäktig­e fattar ekonomiskt smarta och långsiktig­a beslut även i framtiden. Mikko Veisteleht­o är en av många i Tammelund som röstade i kommunalva­let.
– Jag ville försäkra mig om att fullmäktig­e fattar ekonomiskt smarta och långsiktig­a beslut även i framtiden. Mikko Veisteleht­o är en av många i Tammelund som röstade i kommunalva­let.
 ??  ?? Tammelund – ett lummigt paradis? Det säger i alla fall Ritva Ylännes (t.h.) vänner. I alla fall är Tammelund politiskt aktivt. Soli Törnqvist har kommit på besök från Rönninge.
Tammelund – ett lummigt paradis? Det säger i alla fall Ritva Ylännes (t.h.) vänner. I alla fall är Tammelund politiskt aktivt. Soli Törnqvist har kommit på besök från Rönninge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland