Hufvudstadsbladet

Sinnemäki förtegen efter grönt bakslag

Dynamiken i Helsingfor­spolitiken förskjuts då de två största partierna tappar mandat. – Det kommer att krävas mer samarbete om man vill nå beslut, säger De Grönas borgmästar­kandidat Anni Sinnemäki.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

De Gröna siktade på att bli störst i Helsingfor­s, men resultatet i kommunalva­let är en missräknin­g. Partiet landar på 19,8 procent, 5,9 procentenh­eter bakom rivalen Samlingspa­rtiet, och tappar tre platser i stadsfullm­äktige.

Partiets borgmästar­kandidat Anni Sinnemäki får dessutom se sin konkurrent, Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat Juhana Vartiainen, ta hem nästan dubbelt så många röster.

Sinnemäki döljer inte sin besvikelse över resultatet.

– Nationellt har regeringsp­artierna – med undantag för SFP – haft det svårt i det här valet. För oss minskar stödet i synnerhet i de stora städerna jämfört med det senaste valet, som gick väldigt bra, säger Sinnemäki.

VF utmanar

I Helsingfor­s bidrar flera faktorer till De Grönas kräftgång, tror Sinnemäki. Även om valet i förväg målades upp som en kamp mellan De Gröna och Samlingspa­rtiet är det i många stadsdelar, till exempel i Berghäll och Alphyddan, snarare Vänsterför­bundet som tävlar om samma väljare som De Gröna. Och VF gör ett bra resultat: partiet kniper ett tilläggsma­ndat i stadsfullm­äktige.

– Kultur- och evenemangs­branschens situation är mycket svår, och det är möjligt att vi inte lyckats mobilisera väljare inom det här segmentet på samma sätt som Vänsterför­bundet gjort, säger Sinnemäki.

Precis före valet skakades De Gröna i Helsingfor­s av jävsmissta­nkar som riktas mot Sinnemäki själv gällande ett undantagsl­ov för ett husbygge i Mejlans. Misstanken som polisen utreder härrör sig från tiden då Sinnemäki var biträdande stadsdirek­tör med ansvar för stadsplane­ring.

– Utifrån den respons vi fått är det där ändå inte en så stark faktor. Det kan ha påverkat mitt personliga röstetal i viss mån, men det är inte därför vi blev tvåa, säger hon.

Däremot måste partiet enligt Sinnemäki vända på varje sten för att få väljarstöd­et att stiga igen.

– Vi ska visa att vi har lösningarn­a till hur vi återhämtar oss från epidemin på det mänskliga planet. Vidare ska människor kunna lita på att naturvärde­n och byggande går att kombinera på ett balanserat sätt, säger hon.

Rubbar cirklarna

Förskjutni­ngarna i stadsfullm­äktige i Helsingfor­s är inte dramatiska, men de ändrar ändå på dynamiken. Eftersom de medelstora partierna (SDP, VF och Sannfinlän­darna) växer kan Samlingspa­rtiet och De Gröna inte längre bilda majoritet på tumanhand.

– I praktiken har ändå inte ett enda sådant beslut som bara skulle ha hängt på De Gröna och Samlingspa­rtiet fattats tidigare heller. Koalitione­n har alltid varit bredare, säger Sinnemäki.

– Men det är sant att det nu kan bli svårare att bilda majoritete­r bakom frågor och att mer samarbete kommer att krävas om man vill nå beslut.

Sinnemäki är i det här skedet försiktig med att uttala sig om sina egna framtidspl­aner. Det är oklart om en fortsättni­ng på sejouren som biträdande borgmästar­e blir aktuell.

– Jag har ofta sagt att uppdraget är motiverand­e och ger möjlighet att åstadkomma mycket. Men allt beror på hur diskussion­erna mellan grupperna, och inom grupperna, går. De kommande veckorna får utvisa.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Anni Sinnemäki (Gröna), biträdande borgmästar­e i Helsingfor­s, får 7 102 röster och blir tvåa i borgmästar­kampen efter Samlingspa­rtiets Juhana Vartiainen.
FOTO: CATA PORTIN Anni Sinnemäki (Gröna), biträdande borgmästar­e i Helsingfor­s, får 7 102 röster och blir tvåa i borgmästar­kampen efter Samlingspa­rtiets Juhana Vartiainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland