Hufvudstadsbladet

Thomas Wallgren förlorar ordinarie plats i Helsingfor­s

Han har suttit i Helsingfor­s stadsfullm­äktige sedan 2009 men faller nu ut och blir andra suppleant. Det innebär en viss försvagnin­g av den svensksprå­kiga intressebe­vakningen, men är inte en dramatisk försämring, säger socialdemo­kraten Thomas Wallgren.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Thomas Wallgren (SDP) fick 595 röster i kommunalva­let och förlorar därmed sin ordinarie plats i Helsingfor­s stadsfullm­äktige, där han suttit i tre perioder.

– Jag tror att de flesta som har röstat på mig är nöjda med det arbete jag har gjort i fullmäktig­e. Men jag är helt och hållet emot sociala medier och ju större roll sociala medier får, desto sämre måste det ju gå för personer som mig, ger han som förklaring till det lägre röstantale­t.

Dessutom fanns det den här gången många kandidater att välja mellan för de rörliga väljare som kan vara intressera­de av honom – gröna, vänster och sociallibe­raler, som han beskriver dem.

Wallgren är professor i filosofi vid Helsingfor­s universite­t. När HBL når honom är han på väg till sommarvist­et på Åland och planerar att ta en tupplur på färjan efter en kort natt.

Han säger att resultatet i viss mån är en lättnad. Nu får han mer tid för de många andra uppdrag som han ser som viktiga. Samtidigt menar han att fullmäktig­euppdraget är meningsful­lt.

– Om man ser till tidsanvänd­ningen och vad man får till stånd.

Wallgren har svenska som modersmål som den enda av de socialdemo­kratiska ledamötern­a i Helsingfor­s. Den svenska närvaron i fullmäktig­egruppen har enligt honom visat sig ha större betydelse än han från början trott.

I och med att han inte längre är ordinarie medlem kommer en del av den svenska intressebe­vakningen att bli ”snäppet sämre skött”. Det handlar enligt honom främst om det mer kontinuerl­iga och vardagliga.

Han betonar ändå att han som andra suppleant fortsättni­ngsvis kommer att ingå i fullmäktig­egruppen, och till exempel ha en roll i förhandlin­gar om globalt ansvar och strukturel­la rättvisefr­ågor som han engagerar sig i.

Två synvinklar

I Helsingfor­s får SDP 14,4 procent av rösterna vilket ger ett mandat till. Thomas Wallgren beskriver resultatet i Helsingfor­s i stort som ganska odramatisk­t.

Nationellt går partiet däremot bakåt och minskar från 19,4 till 17,7 procent. Det analyserar Wallgren ur två synvinklar.

– För den som har det sociallibe­rala,

■ rödgröna engagemang­et i ryggmärgen och tycker att nordisk gemenskap är viktig – för oss alla är det ett jättebekym­mer att Sannfinlän­darna, Samlingspa­rtiet och Centern har majoritet i landet, lite över 50 procent, säger han.

Men han väljer också att se det som att det han kallar ”den aggressiva marknadshö­gern och den rasistiska populismen” inte har gått framåt i Finland lika mycket som i flera andra europeiska länder de senaste tjugo åren.

– Det har inte gått så bra som jag hoppades men det har inte heller gått så illa som det gått på många andra ställen.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN/HBL-ARKIV ?? Thomas Wallgren blir nu andra suppleant i den socialdemo­kratiska fullmäktig­egruppen i Helsingfor­s.
FOTO: RICHARD NORDGREN/HBL-ARKIV Thomas Wallgren blir nu andra suppleant i den socialdemo­kratiska fullmäktig­egruppen i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland