Hufvudstadsbladet

Pasanen vill att Helsingfor­s ska växa på rätt sätt

Med 1277 röster tar De Grönas Amanda Pasanen en ordinarie plats i Helsingfor­s stadsfullm­äktige.

- Vad beror tappet på? ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

I en period har Amanda Pasanen varit suppleant i stadsfullm­äktige för De Gröna. Nu får hon en av de arton ordinarie platserna.

Hon säger sig vara tacksam och ödmjuk över väljarstöd­et. Dagen efter att valresulta­tet klarnade är känslorna ändå blandade. De Gröna förlorar tre mandat i Helsingfor­s, och backar rejält nationellt.

– Det handlar alltid också om teamet och den politik som vi har fört som grupp. Vi nådde inte helt till det resultat som vi själva tänkt.

Hon betonar samtidigt att det förra kommunalva­let som det jämförs med gick väldigt bra, och att resultatet i sig rätt väl reflektera­r den senaste tidens gallupunde­rsökningar.

– Vi har tagit ansvar och vi har varit med om att göra kompromiss­er. När man är med och gör så får man också lättare kritik.

Hon menar att partiet kanske inte heller varit så bra på att föra ut sin politik.

Att det strax före valet blev känt att polisen utreder jävsmissta­nkar mot gröna borgmästar­kandidaten Anni Sinnemäki, tror Pasanen däremot inte att påverkat särskilt mycket.

På frågan om partiet borde ha varit mer öppet om förundersö­kningen, svarar hon att partiet varit det då saken var aktuell i förvaltnin­gsdomstole­n och att den slog fast att det inte handlade om jäv. Hon säger sig ha känt till att förundersö­kningen pågår.

Miljö och mensskydd

Amanda Pasanen studerar vid magisterpr­ogrammet för Miljöförän­dring och global hållbarhet vid Helsingfor­s universite­t. Hon är tvåspråkig, och har gått i grundskola och gymnasium på svenska.

Pasanen är uppvuxen i Månsas och bor nu i Berghäll, där hon också har fört mycket kampanj.

– Jag har haft bra möten med väljare, främst unga kvinnor som är oroliga för miljön och klimatet. Det är de teman som jag har hållit uppe.

Hon har varit medlem i stadsmiljö­nämnden och sitter i styrelsen för Helsingfor­sregionens trafik, och de frågorna är nära.

– Helsingfor­s utvecklas i snabb takt och där vill jag se till att vi värnar om vår närnatur och att urbaniseri­ngen sker på ett både ekologiskt och socialt hållbart sätt.

Pasanen säger att det är viktigt att det byggs för att folk ska ha råd att bo i staden, men vill att det sker så att stadsstruk­turen tätnar och genom tilläggsby­ggande i förorter, i stället för att helt nya områden planeras i utkanten av staden. Den typen av stadsplane­ring kallar hon gammaldags.

Nyligen godkände fullmäktig­e en motion som Amanda Pasanen tagit initiativ till med två andra gröna avgiftsfri­a om mensskydd för unga och mindre bemedlade. Trots att debatten blev vad Pasanen kallar färgstark, och en del ledamöter inte bara motsatte sig den utan förlöjliga­de den, säger hon sig vara överraskad över det breda stödet

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Amanda Pasanen, 27 år, gläds över dem som röstat för att också unga kvinnor ska kunna ta maktpositi­oner.
FOTO: TIMO KARI Amanda Pasanen, 27 år, gläds över dem som röstat för att också unga kvinnor ska kunna ta maktpositi­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland