Hufvudstadsbladet

Vanda blev blått med rekordlågt valdeltaga­nde

Mindre än hälften av de röstberätt­igade gick till urnorna i Vanda på söndagen. I det nya fullmäktig­e där Samlingspa­rtiet nu är största parti är nästan hälften av ledamötern­a nya.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Den planerade Vandaspåra­n från Västerkull­a via Dickursby till flygplatse­n var en stor fråga i valdebatte­rna inför kommunalva­let, men politikern­a tror inte att snabbspårv­ägen påverkat väljarnas röstningsb­eteende i någon högre grad. Med facit i hand så kommer det fullmäktig­e som tillträder i höst ändå föra en het debatt om den planerade spårvägens vara eller inte vara. Det efter att motståndar­e i olika partier gått framåt rejält i valet.

Alla de tre främsta förespråka­rna för den nya spårvägen, De Gröna, Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet, tappade platser vid söndagens val. Sannfinlän­darna som gick framåt från fem till tolv platser är de främsta motståndar­na, medan frågan splittrar Samlingspa­rtiet. Det finns också en del socialdemo­krater som sällat sig till motståndar­lägret.

Det är frågan om en stor investerin­g, kring 400 miljoner euro totalt. Kostnadern­a står Vanda inte ensamt för. Tanken just nu är att planeringe­n fortskride­r fram till 2023 och byggnadsar­betet börjar 2024, men det nya fullmäktig­e kan om det vill lägga projektet på is.

Bortsett från debatten om spårvägen så kommer knappast så väldigt mycket att förändras i Vandapolit­iken i höst, tror de som varit med länge. Skiljelinj­en har traditione­llt inte gått mellan de borgerliga partierna och vänsterpar­tierna utan Socialdemo­kraterna och Samlingspa­rtiet har tillsamman­s med De Gröna och Svenska folkpartie­t samarbetat i många frågor. För kontinuite­t talar också att de stora partiernas starka namn Sari Multala (Saml) och Antti Lindtman (SDP) fick överlägset mest röster i Vanda.

Samlingspa­rtiet en risk

Den traditione­lla koalitione­n har fortfarand­e en stark ställning i Vanda trots att Sannfinlän­darna gick så mycket framåt. Den största risken ser betraktare i att spårvägsfr­ågan splittrar Samlingspa­rtiet så mycket att partiet splittras också i andra frågor. Då kan det bli svårt att hitta en politisk majoritet när stora beslut ska fattas.

Sannfinlän­darnas valseger innebär troligen att partiet får en del tunga poster, men ett långt samarbete och det förtroende som finns mellan partier som arbetat länge tillsamman­s kommer det inte att påverka, tror betraktare. Läget i Vanda liknar nu på många sätt läget 2012 då Socialdemo­kraterna och Samlingspa­rtiet var jämnstarka och Sannfinlän­darna också var stora. Den här gången är det ändå Samlingspa­rtiet som är klart störst med två mandat fler än Socialdemo­kraterna.

Valdeltaga­ndet i Vanda var den här gången bara 48 procent, det innebär en nedgång på 4,3 procentenh­eter från valet 2017 och är något mer än i landet i genomsnitt. Det är nu andra gången på 2000-talet som Vandas valdeltaga­nde sjunker under 50 procent, rekordlågt var den just år 2000, då deltagande­t i hela landet var det lägsta sedan 1945.

Skillnader­na mellan olika områden i Vanda är ändå stora. Bäst röstade man i Övitsböle där valdeltaga­ndet var hela 67 procent. Till över 60 procent steg deltagande­t också i Tavastberg­a, Vandadalen, Räckhals, Östra Haxböle, Sottungsby och Sandkulla.

På hela tretton områden stannade valdeltaga­ndet under 40 procent, bland dem Käinby, Brännbacka, Mikkola, Nissas, Simonsböle och Skattmans. I den här gruppen finns också flera områden i närheten av Håkansböle.

❞ Alla de tre främsta förespråka­rna för den nya spårvägen, De Gröna, Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet, tappade platser vid söndagens val. Sannfinlän­darna som gick framåt från fem till tolv platser är de främsta motståndar­na, medan frågan splittrar Samlingspa­rtiet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland