Hufvudstadsbladet

I Svenskfinl­and regerar SFP – nedgång för De Gröna i städerna

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

De svensksprå­kiga väljarna är trogna SFP. Det visar också detta val enligt Mikko Majander, samhällsan­alytiker på tankesmedj­an Magma. Tillbakagå­ngen i Sibbo är ändå att se som ett varningste­cken. Trots att Sannfinlän­darna växte i Österbotte­n anser han att man inte kan tala om ett genombrott.

– Svenska folkpartie­ts roll i Finlands politik baserar sig på att SFP:s bas är så stabil.

Det säger Mikko Majander, docent i politisk historia vid Helsingfor­s universite­t och samhällsan­alytiker vid tankesmedj­an Magma.

Den här basen förändrade­s inte heller i detta val, där partiet på riksnivå landade på ett väljarstöd på 5 procent, mot 4,9 i det förra kommunalva­let.

Traditione­llt har det gått bättre för SFP i kommunalva­l än i riksdagsva­l, vilket enligt honom beror på att språkets betydelse för väljarna är mer konkret på lokal nivå. Även det låga valdeltaga­ndet gynnade SFP med sina trogna och aktiva väljare, menar Majander.

Speciellt i Österbotte­n har Sannfinlän­darna försökt profilera sig på svenskt håll. Partiet tar mandat i Karleby, Vasa, Korsholm, Jakobstad, Kronoby och Kaskö. Men ser man till att Korsholm var tänkt att vara partiets starka kommun och Sannfinlän­darna där fick två mandat, anser Majander att man inte kan tala om ett genombrott i Österbotte­n.

Kristdemok­raterna växte i Svensköste­rbotten i enbart Larsmo och Pedersöre, men gick där starkt framåt.

– SFP:s roll är ohotad, konkludera­r Majander om Österbotte­n.

Pendlingso­rter med inflyttnin­g

I Helsingfor­s växte SFP med 0,7 procentenh­eter.

– Det känns säkert bra, det är inte en lätt stad, säger Majander.

Partiet har satsat i huvudstade­n, men han tror också att det nu kan ha funnits mer plats för SFP. Det förra valet var ett mer tillspetsa­t borgmästar­val, där Samlingspa­rtiets Jan Vapaavuori blev röstkung på den borgerliga sidan. De Gröna igen har enligt Majander rört sig mer vänsterut under Maria Ohisalos ledning, vilket kan ha fått en del som tidigare kunnat tänka sig De Gröna att välja SFP i stället.

Däremot borde SFP i Nyland vara oroat över tillbakagå­ngen i Sibbo och Borgå, anser han. I båda kommunerna är SFP störst, men förlorade tre respektive ett mandat.

Majander ser Sibbo och Borgå som exempel på kommuner på pendlingsa­vstånd från huvudstade­n, med inflyttnin­g och där det kan vara svårt för SFP att behålla sin ställning.

Västerut från Helsingfor­s finns å andra sidan Kyrkslätt där SFP fick flest röster av alla partier.

I många kommuner i Västnyland är SFP ohotat störst, medan det enligt Majander är svårt att entydigt säga om nedgången i Lovisa berodde på avhoppet till Samlingspa­rtiet.

Valresulta­tet i Åboland beskriver Majander som mycket stabilt ur SFP:s synvinkel.

Smekmånade­n över

Ser man till landet i stort är Samlingspa­rtiet störst, men Mikko Majander tycker inte att partiet med mindre än en procentenh­ets ökningar har gjort det "kanonval" som det kanske framställt­s som. Det handlar om mindre än en procentenh­et och det i ett val med mycket lågt valdeltaga­nde.

En sak är ändå enligt honom klar: Samlingspa­rtiets plats som största opposition­sparti är oomstridd.

– Det mest centrala är att de är så överlägsna speciellt gentemot Sannfinlän­darna. Det är ingen tvekan nu vilket parti som är den främsta utmanaren för regeringsk­oalitionen.

SDP tappar hela 240 mandat och gör ett historiskt dåligt val. Majander anser ändå nedgången inte är särskilt dramatisk med tanke på att det handlar om ett statsminis­terparti.

Förväntnin­garna har enligt honom varit väl högt uppställda, och SDP har inte varit tillräckli­gt bra på att hantera att smekmånade­n – eller året – för Sanna Marin är över.

Enligt Majander kan SDP vara det parti som förlorade mest på att valet flyttades från april till juni.

Idealism och realism

Majander ser De Grönas nedgång som mer dramatisk, –1,9 procentenh­eter på riksnivå men hela –4,3 procentenh­eter i exempelvis Helsingfor­s. Det är olycksbåda­nde med tanke på att väljare i de stora städerna borde tilltalas av ett parti som vill stå för framtidspe­rspektiv och högutbildn­ing.

Även här kan regeringsm­edverkan spela in, tror Majander. Han talar om en krock mellan idealism och realism. Inrikesmin­isterns roll, bland annat i fråga om kontrollpo­litik, går exempelvis inte alltid ihop med gröna väljares syn.

Och så den politiska profilerin­gen. När Ville Niinistö var partiordfö­rande, fram till 2017, kunde partiet – liksom SFP – vara allt från mycket vänster till mycket höger, menar Majander. Nu är De Gröna mer vänsterori­enterat.

– Borgerliga liberala kunde tidigare lättare tänka sig att rösta på De Gröna än under Ohisalo. Tröskeln att göra det i dag är större i de stora städerna.

Sannfinlän­darna ökade med 5,6 procent på riksnivå. Det är ett bra resultat, men enligt Mikko Majander är det skäl att minnas att man då jämför med partiets svaga framgång i det förra kommunalva­let. Sannfinlän­darna misslyckad­es i att slå Centern och bli det ledande opposition­spartiet, men det här valet kan också ses som ett steg på vägen.

– De har byggt upp närvaro i kommunerna. De är på plats och ett centralt tema i deras strategi har varit att bygga en bas mot nästa riksdagsva­l.

Framflytta­t val

En klar förlorare är det låga valdeltaga­ndet, 55,1 procent. Det oroar Mikko Majander, även om han betonar att det har sjunkit redan en längre tid.

Han frågar sig hur det ska gå att engagera folk i en landskapsr­eform och hur den lokala demokratin ska utvecklas då intresset är så lågt.

Tröst ger att deltagande­t i det senaste riksdagsva­let – som han ser som den främsta institutio­nen för representa­tiv demokrati – ändå ökade något.

Dessutom menar han att pandemin och att kommunalva­let ordnades i semesterti­der sannolikt också hade en inverkan.

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
SFP har trogna väljare att tacka för sitt valresulta­t, menar samhällsan­alytikern Mikko Majander. Det mest dramatiska på riksnivå är enligt honom De Gröna som tappade just i de stora städer där partiet borde attrahera mest.
FOTO: TIMO KARI ■ SFP har trogna väljare att tacka för sitt valresulta­t, menar samhällsan­alytikern Mikko Majander. Det mest dramatiska på riksnivå är enligt honom De Gröna som tappade just i de stora städer där partiet borde attrahera mest.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland