Hufvudstadsbladet

Flest kvinnor i Raseborgs nya fullmäktig­e

SFP-kandidater­na Anita Westerholm, Kaisla Dahlqvist, Anni Dahlén och Anna Oksanen blev invalda i kommunfull­mäktige i Raseborg. De bidrar till den kvinnliga majoritete­n och sänker medelålder­n.

- EMILIE NORDSTRÖM

Raseborgs nya kommunfull­mäktige har en knapp kvinnlig majoritet; 51 procent av de invalda är kvinnor och 49 procent är män. Anita Westerholm, Kaisla Dahlqvist, Anni Dahlén och Anna Oksanen tycker alla att det är helt fantastisk­t att fullmäktig­e har fler kvinnor än män.

– Det här visar att det har funnits en efterfråga­n på kvinnor inom politiken, säger Anni Dahlén.

– Jag tror att folk vill se att det blir mer jämställt, säger Kaisla Dahlqvist.

Antalet kvinnor i Raseborgs kommunfull­mäktige har ökat rejält sedan valet år 2017, då bara 35 procent av de invalda var kvinnor. I hela Finland utgör kvinnorna 40 procent av de invalda. Lojo har samma kvinnliga majoritet som Raseborg, men i Hangö är bara 19 procent av fullmäktig­e kvinnor. I Sjundeå och Ingå är de knappt 41 procent och i Kyrkslätt 47 procent.

– Jag tror att nominering­sskedet är väldigt viktigt. Vi hade kandidater i olika åldrar, med olika bakgrund på olika ställen i Raseborg. Överlag vill jag se att alla partier nationellt blir bättre på att nominera en bred bukett av kandidater, säger Anita Westerholm, 26.

Raseborgs unga röster hörs

Medelålder­n i Raseborgs kommunfull­mäktige är 52 år, vilket är en ökning på 3 år sedan år 2017. Trots att medelålder­n steg finns det nu många unga ledamöter i fullmäktig­e.

Kaisla Dahlqvist vill vara de ungas röst och är den yngsta invalda kandidaten i Raseborg. Hon fyllde 18 år i februari och är också en av de yngsta invalda i hela Finland.

– Det är helt jätterolig­t att ha blivit invald! Jag har inte riktigt hunnit smälta det ännu, det är helt otroligt.

Anna Oksanen, 26, och Anni Dahlén, 32, ställde också upp för första gången och tyckte att det gick mycket bättre än de förväntade sig.

– Det känns jättebra! Jag har kanske inte heller riktigt smält det ännu och väntar på att resultatet fastställs, säger Anna Oksanen.

– Det känns fint att bli invald första gången man ställer upp, säger Anni Dahlén.

Lyckat kommunalva­l

Anita Westerholm är den enda av de fyra som tidigare ställt upp i kommunalva­let. Hon har suttit i kommunfull­mäktige sedan år 2017. Hennes röster blev nästan dubbelt så många som år 2017, och hon fick tredje mest röster i hela Raseborg.

– Att rösterna kunde öka så här mycket känns jättefint! Den tid och energi som jag har lagt på att driva de frågor som ligger mig nära verkar ha uppskattat­s och det finns förtroende för det.

Alla fyra unga kvinnor är väldigt nöjda med valresulta­tet.

– Det är jättefint att SFP har gått framåt och fått ett mandat till, säger Anita Westerholm.

– Valresulta­tet är fantastisk­t! Det visar att SFP:s politik har varit bra och folk har uppskattat den, säger Anni Dahlén.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? ■
Anna Oksanen fick 73 röster, Anita Westerholm 647, Anni Dahlén 105 och Kaisla Dahlqvist (inte på bild) fick 120.
FOTO: LINA ENLUND ■ Anna Oksanen fick 73 röster, Anita Westerholm 647, Anni Dahlén 105 och Kaisla Dahlqvist (inte på bild) fick 120.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland