Hufvudstadsbladet

Minna Arve verkar bli Åbos nya borgmästar­e

Samlingspa­rtiet behåller förstaplat­sen i Åbo medan De gröna backar kraftigt. Sannfinlän­darna framåt i Åbo och Åboland.

- JEAN LINDÉN/SPT

I Åbo blir stadsdirek­tören Minna Arve (Saml) av allt att döma stadens nya borgmästar­e. Kommunalva­let hade en extra betydelse i Åbo eftersom staden ska få sin första borgmästar­e på 100 år.

Borgmästar­en väljs av nya stadsfullm­äktige, och utgångspun­kten är att det största partiets kandidat blir borgmästar­e. Samlingspa­rtiet, som var i valförbund med KD, behöll platsen som Åbos största parti, med 16 mandat (-1).

– Vi har ett starkt mandat från Åboborna att fortsätta det framtidsor­ienterade byggandet av staden. Jag är också nöjd över mitt eget valresulta­t. Det ser ut som om Åboborna verkar lita på mig som person, sade Arve till SPT vid 23-tiden på söndagskvä­llen.

Efter Saml följer SDP med 13 (+1) mandat, VF med 11 (-1), De gröna 10 (-4) och Sannfinlän­darna 9 (+4).

SFP och Centern behöll tre mandat var. Rörelse Nu fick ett mandat genom tv-personligh­eten Jethro Rostedt, medan KD tog ett mandat.

VF:s Li Andersson blev Åbos röstdrottn­ing.

De Gröna backade kraftigt

De Gröna var alltså de stora förlorarna i Åbo. Partiets borgmästar­kandidat Elina Rantanen tror att tillbakagå­ngen har många förklaring­ar.

För fyra år sedan var Ville Niinistö partiledar­e, men nu saknar partiet en lokal politiker som är synlig i de nationella sammanhang­en. De gröna upplever också nationellt en viss tillbakagå­ng som hänger ihop med att klimatet inte varit en stor valfråga. Dessutom kan partiet ha förlorat en del väljare som inte vill ha spårvagnar till Åbo.

– Samtidigt tror jag inte att någon räknade med att vi skulle kunna upprepa den stora framgång vi hade i förra kommunalva­let, säger Rantanen.

Sannf från 0 till 3 i Pargas

I Pargas knep SFP ytterligar­e ett mandat och landade på 19 stycken. Pargas fullmäktig­e har 35 platser, så SFP-dominansen fortsätter. Riksdagsle­damoten Sandra Bergqvist blev klar röstetta med 734 röster.

Samlingspa­rtiet, i förbund med KD, är näst störst i staden med sina fem mandat (+1).

Sannfinlän­darna gör en stor framryckni­ng genom att gå från noll till tre mandat.

Samtidigt backar SDP kraftigt, från sex till tre mandat.

De gröna tappar ett av sina tidigare fyra mandat, medan VF behåller sina två platser i Pargas fullmäktig­e.

Sannfinlän­dsk sexrådgiva­re invald på Kimitoön

SFP behåller sina 13 mandat på Kimitoön, där det också är färdigräkn­at. 38-årige företagare­n Wilhelm Liljeqvist är öns röstkung med 230 röster.

Eftersom kommunens fullmäktig­e har 27 platser betyder det att SFP ändå inte har majoritet.

Vänstern dominerade som vanligt i kommundele­n Dalsbruk, vilket hjälpte SDP att nu öka till fem mandat (+2). VF och Centern behåller två mandat var, medan De gröna behåller sitt enda mandat.

Den mest dramatiska förändring­en gäller den lokala gruppering­en Fri samverkan som rasar från sex mandat till två. Samtidigt tar en avhoppare från Fri samverkan plats i fullmäktig­e: Janne Salonen och hans gruppering E85.

Sannfinlän­darna kliver in i Kimitoöns fullmäktig­e i form av sexualrådg­ivaren Satu Söderström.

SFP växte inte i finska städer

I S:t Karins såg SFP ett tag ut att kunna erövra ett andra mandat, men fick nöja sig med att Åsa Gustafsson fortsätter i fullmäktig­e.

I Nådendal hade SFP länge häng på ett splitterny­tt mandat. Märta Marjamäki, doktor i hälsoveten­skap, fick dock åtta röster för lite för att komma ikapp närmaste Centerpart­ist. SFP och C var i valförbund i staden.

I Reso behöll SFP sitt enda mandat. Hans Våg, med titeln utveckling­sspecialis­t, tog över den fullmäktig­eplats som Janette Broberg haft.

Samtidigt tror jag inte att någon räknade med att vi skulle kunna upprepa den stora framgång vi hade i förra kommunalva­let.

Elina Rantanen De Grönas borgmästar­kandidat i Åbo

 ?? FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT ?? Samlingspa­rtiets Minna Arve ser ut att kunna byta titel från stadsdirek­tör till borgmästar­e i Åbo.
■
FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT Samlingspa­rtiets Minna Arve ser ut att kunna byta titel från stadsdirek­tör till borgmästar­e i Åbo. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland