Hufvudstadsbladet

Arbetsgrup­p föreslår stamvårdan­de varg jakt

- SPT

Finlands naturskydd­sförbund vill se strikta krav innan stamvårdan­de vargjakt kan inledas. Luonto-liitto lämnade tidigare arbetsgrup­pen i protest.

Jord- och skogsbruks­ministerie­ts arbetsgrup­p föreslår att det görs ett femårigt försök med stamvårdan­de jakt av varg. Försöket kan börja i höst, förutsatt att Naturresur­sinstitute­t bedömer att vargens skyddsnivå är gynnsam. Institutet­s bedömning förväntas bli klar på hösten.

"Jakt är en viktig del av stamförval­tningen av stora rovdjur och målet är att inleda stamvårdan­de jakt också i fråga om vargen", säger jordoch skogsbruks­minister Jari Leppä (C) i ministerie­ts pressmedde­lande.

Enligt arbetsgrup­pen är målet att reglera vargstamme­ns tillväxt, minska vargrelate­rade konflikter och främja acceptanse­n för varg för att trygga en gynnsam skyddsnivå.

Förra veckan uppgav Naturresur­sinstitute­t att vargstamme­n i Finland ökat med omkring 30 procent jämfört med i fjol.

Enligt Finlands naturskydd­sförbund är det positivt att vargstamme­n har ökat. Förbundet deltog i arbetsgrup­pens beredning och skriver i ett pressmedde­lande att alla i arbetsgrup­pen har förbundit sig till en gynnsam skyddsnivå för vargstamme­n.

"Stammen är fortfarand­e för liten för allmän jakt av arten", säger miljöchef Tapani Veistola i förbundets pressmedde­lande.

Finlands naturskydd­sförbund listar flera krav innan de godkänner stamvårdan­de jakt. Bland annat anser förbundet att man måste vänta på Naturresur­sinstitute­ts vetenskapl­iga slutrappor­t som förväntas bli klar 2022.

Miljöorgan­isationen LuontoLiit­to lämnade tidigare ministerie­ts arbetsgrup­p i protest mot beslutet att stödja jakt.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/SPT ?? Jord- och skogsbruks­ministerie­ts arbetsgrup­p föreslår ett femårigt
■ försök med stamvårdan­de vargjakt, förutsatt att skyddsnivå­n klassas som gynnsam.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/SPT Jord- och skogsbruks­ministerie­ts arbetsgrup­p föreslår ett femårigt ■ försök med stamvårdan­de vargjakt, förutsatt att skyddsnivå­n klassas som gynnsam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland