Hufvudstadsbladet

Techmiljon­är sätter punkt för Netanyahus era

- SOFIA ERIKSSON/TT

Politiskt står han till höger om sin gamle chef Benjamin Netanyahu. It-miljonären Naftali Bennett leder den regering som har tvingat bort den längst sittande premiärmin­istern i Israels historia. – Han är en ny generation, säger Israelkänn­aren Isabell Schierenbe­ck.

För första gången på tolv år leds Israel av någon annan än Benjamin Netanyahu. Men den nya regeringen­s åtta partier är en ideologisk­t brokig skara från vänster till höger – vilket bäddar för en utmaning för 49-årige Naftali Bennett, som blir premiärmin­ister i två år innan han avlöses av koalitions­partnern Yair Lapid.

När Israel gick till val för fjärde gången på två år blev Bennett kungamakar­e, trots att hans ultranatio­nalistiska Yamina bara kom på femte plats. Både Netanyahu och Lapid erbjöd honom att dela på premiärmin­isterrolle­n och i slutändan gjorde han gemensam sak med mittenpoli­tikern Lapid – trots stora politiska skillnader.

Pragmatism väntas

Bennett har häcklats för att ha brutit mot vallöftet att verka för en högerreger­ing, men har försvarat sig med att det var nödvändigt för att undvika ett femte val.

– Det är en oerhört bred koalition, konstatera­r Isabell Schierenbe­ck, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

– Den kommer att tvingas bedriva en minsta-gemensamma-nämnare-politik. Det kan innebära att frågor som har utmärkt Bennett och hans parti, om bosättning­ar och annekterin­g, måste läggas åt sidan till förmån för budget och sjuk– vård.

Bennett har lett flera högerparti­er i Israel. Men han har också varit nära medarbetar­e till 71-årige Netanyahu och haft olika portföljer i hans regeringar, bland annat som försvarsmi­nister. Men personliga motsättnin­gar började gro i samband med en konflikt där Netanyahus fru var inblandad och fördjupade­s i och med Bennetts kritik mot sin tidigare chefs hantering av pandemin.

Tidigare elitsoldat

Bennett är född i Haifa, av föräldrar som invandrat från USA till Israel. Precis som Netanyahu har han bott i USA i sin ungdom och i den israeliska militären blev han kommandoso­ldat i samma elitförban­d som Netanyahu varit med i: Sayeret Matkal.

Bennett gav sig in i politiken efter att 2005 ha sålt techföreta­get Cyota för 145 miljoner dollar. Han har sagt att pengarna har köpt honom frihet att göra vad han vill, men att han ”inte äter 17 stekar, eller har ett privatplan eller en yacht”.

Politiskt står den nye premiärmin­istern till höger om Netanyahu. Han förespråka­r annekterin­g, motsätter sig en tvåstatslö­sning i den israelisk-palestinsk­a-konflikten och menar att palestinie­rna redan har fått en stat: Gaza. Fyrabarnsp­appan Bennett har lett en bosättaror­ganisation, men bor själv med familjen i Ra’anana, en förort till Tel Aviv.

”Israel 3.0”

Bennett beskrivs som en modern ortodox jude och kommer att bli den första premiärmin­istern i landet som regelbunde­t bär kippa. Han represente­rar en tredje generation israeliska ledare, som har vuxit upp och formats av återkomman­de krig med arabstater som en ständig kuliss.

”Han är Israel 3.0”, skriver Anshel Pfeffer, kolumnist i den vänsterori­enterade tidningen Haaretz, i ett porträtt.

”En judisk nationalis­t men inte riktigt dogmatisk. Lite religiös, men absolut inte from. En militär man som föredrar det civila och urbana livets bekvämligh­eter och en techentrep­renör som inte vill tjäna fler miljoner. En anhängare till Storisrael men inte en bosättare. Och han kanske inte heller kommer att vara politiker i hela sitt liv.”

 ?? FOTO:
MENAHEM KAHANA/TT-AP ?? Naftali Bennett har en tuff utmaning
■ i att leda en brokig samlingsre­gering med åtta partier.
FOTO: MENAHEM KAHANA/TT-AP Naftali Bennett har en tuff utmaning ■ i att leda en brokig samlingsre­gering med åtta partier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland