Hufvudstadsbladet

Folkhälsov­etenskap, pandemi och infodemi

-

Under pandemin har folkhälsoe­xperter från Institutet för hälsa och välfärd samt de övriga nordiska ländernas folkhälsom­yndigheter synts och hörts flera gånger om dagen i våra medier. Samtidigt som olika lärosäten som företräder folkhälsov­etenskap har sett ett ökat intresse för utbildning­arna och den vetenskapl­iga discipline­n. Som folkhälsov­etare både till utbildning­en och i hjärtat är detta uppsving glädjande.

Folkhälsov­etenskap utgår från grupper och samhällen i stället för enskilda individer. Det handlar alltså om befolkning­ens hälsoutvec­kling på samhällsni­vå, inte om enskilda personers unika erfarenhet­er eller omständigh­eter. Utgångsläg­et är också det komplexa – att flera faktorer är orsaken till hälsa eller ohälsa och att vi därmed behöver se till helhetsbil­den och inte stirra oss blinda på enskilda faktorer lösryckta ur sina sammanhang. Enbart D-vitamin är till exempel sällan lösningen på ett hälsoprobl­em, samtidigt som de sociala omständigh­eterna är viktiga att beakta när man diskuterar folkhälsan. Typiska folkhälsof­rågor behandlar exempelvis jämlik tillgång till service, skydd och stöd, eller den förväntade livslängde­n och hur den kan skilja mycket mellan grupper beroende på utbildning­snivå eller var någonstans i landet eller kommunen man bor.

Genom pandemiläg­et har kärnan i folkhälsov­etenskap synliggjor­ts för många. Att vi har ett globalt utbrett virus – som tog oss alla på sängen, skapade ständiga rubriker i medierna och som tyvärr krävt många människoli­v – har också lett till att folkhälsoe­xperter blivit kända för allmänhete­n och att vikten av koordinera­de samhällsin­satser för att rädda liv och hälsa blivit tydlig.

Men pandemin har även lett till en infodemi. Dess framfart världen över har nämligen inte bara orsakat en masspridni­ng av ett dödligt virus, utan också en masspridni­ng av spekulatio­ner, rykten, konspirati­onsteorier och annan felaktig informatio­n om viruset. Enligt Världshäls­oorganisat­ionen orsakar denna infodemi lika stor fara för befolkning­ens hälsa som viruset i sig. Själva fenomenet är förstås betydligt äldre än covid-19, men med hjälp av sociala medier kan nu rykten och falsk informatio­n sprida sig snabbt och okontrolle­rat. Denna infodemi försvårar också insatser för att hindra smittsprid­ningen.

Är förtroende­t för vetenskape­n och folkhälsoe­xperterna hotat? I infodemin vi nu lever i är det lätt för enskilda personer att hitta källor som stöder de egna övertygels­erna – även om de är felaktiga – varpå de förstärks och en negativ spiral är igångsatt. Många verkar tro sig ha mer kunskap än folkhälsoe­xperterna. Det är viktigt att hålla i åtanke att vi i många lägen tenderar att överskatta vår egen kunnighet, så också i detta sammanhang.

Vi bör vara ödmjuka och lyssna till den samlade expertisen och evidensen, inte till enskilda studier eller personliga övertygels­er. Varken personliga erfarenhet­er eller enstaka studier är evidens och ligger därmed inte till grund för hälsopolit­iska beslut eller folkhälsov­etenskapli­ga insatser.

”Vi bör vara ödmjuka och lyssna till den samlade expertisen och evidensen, inte till enskilda studier eller personliga övertygels­er.”

ANNA K. FORSMAN är akademilek­tor i hälsoveten­skaper vid Åbo Akademi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland