Hufvudstadsbladet

Unga teknikföre­tag faller på kompetensb­rist

- JOHN-ERIC SÖDERMAN Esbo

UTBILDNING Finland och Sverige rankas internatio­nellt högt som innovation­sländer. Avspeglar detta tillväxten av expansiva unga teknikföre­tag? Nej, svarar svenske ekonomen Peter Tovman, och framför följande hypotes ”Konsekvens­en är förlorade möjlighete­r till ekonomisk tillväxt och han framhåller därför behovet att Finland och Sverige samverkar” (HBL 11.6). Jag framför här en konkurrera­nde hypotes ”Problemet är undermålig utbildning på högskole- och universite­tsnivå. Unga teknikföre­tag faller på kompetensb­rist om var teknikens gränser är globalt sett på grund av den låga skolningsn­ivån.”

I senaste QS World University Rankings 2022 är det bästa universite­t i Finland, Helsingfor­s universite­t, på plats 104 medan Lunds Universite­t fått placering 87. Om hypotesen med undermålig skolning gäller borde våra myndighete­r ansvariga för universite­ts- och högskolest­udier ”Fråga Lund”. Det ser definitivt ut som att allt mera har satsats på kvantitet framför kvalitet, både i Finland, men även i Sverige.

Peter Tovman för fram följande ”Exempelvis i teknik, finansieri­ng, kompetens och marknad. I realitet är somliga unga teknikföre­tag bolagisera­de forsknings- och utveckling­sprojekt. Man är tvungen att bolagisera för att kunna finansiera verksamhet­en, exempelvis inom läkemedels­utveckling med sina betydande utveckling­skostnader. Kanske även marknadsno­tera det unga teknikföre­taget för fortsatt finansieri­ng. Fallgropar­na är betydande”.

Men om orsaken inte är det han för fram, utan bristerna i kompetens både när det gäller teknik, och om marknaden är som han säger ”många unga teknikföre­tag når inte marknaden eller expansion”, så bör detta utredas. Förhoppnin­gsvis är orsakerna inte de som här framförs. Bör inte Helsingfor­s universite­t sätta som mål att vara bland de 80 bästa, alltså nå målet som Köpenhamns universite­t har nått, plats 79?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland