Hufvudstadsbladet

SFV fokuserar på jämlik delaktighe­t

- WIVAN NYGÅRD-FAGERUDD ordförande, SFV

SFV Jonathan Lutz undrar (HBL Debatt 7.6) var kvinnorna är i SFV-kalendern 2021 då så få av minnesruno­rna i årets utgåva gäller kvinnor. Frågan har delvis besvarats (HBL Debatt 9.6) av redaktör Rabbe Sandelin, som ansvarar för SFV-kalenderns minnesruno­r.

Svenska folkskolan­s vänner är summan av föreningen­s engagerade medlemmar genom tiderna. Minnesruno­rna är tillbakabl­ick och hedersbety­gelse.

Det SFV arbetar för i dag avspeglas i de artiklar som utgör huvuddelen av SFV-kalendern. I årets upplaga får läsaren en inblick i det som mer än något annat präglat året för bildningss­ektorn: digital pedagogik och att verka på distans genom digitala lösningar. Kan man undervisa i musik på datorskärm­en? Hur bygger man digitala utställnin­gar? Varför behövs jämlik tillgång till digitala läromedel? Vilken är föreningar­nas roll, och hur ser den digitala framtiden ut i Svenskfinl­ands skolor?

Jämlik delaktighe­t i ett digitalise­rat samhälle är den röda tråd som binder samman läsvärda texter av Linda Mannila, Susanna Björkell, Agneta Rahikainen och Maria Saaristo med flera. I artikeldel­en är kvinnodomi­nansen påtaglig, vilket reflektera­r bildningss­ektorns utveckling. Valet av skribenter sker utifrån sakkunskap.

SFV-kalendern hör till Svenskfinl­ands äldsta regelbunde­t utkommande publikatio­ner. Jag minns hur jag som liten fascineran­des av bokhyllans stadigt växande rad med SFV-kalendrar, alla exakt lika höga. Rent fysiskt är formatet detsamma på årets SFVkalende­r, den 135:e i ordningen. Men självklart finns numera SFV-kalendern också fritt tillgängli­g i digital form på SFV:s webbplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland