Hufvudstadsbladet

Tiden tickar tik tok för oss alla

Filmer känns plågsamt långsamma. Tiktok smyger upp i handen under bitarna av filmen med karaktärsf­ördjupning och stängs ned när action börjar igen.

- PETER AL FAKIR PETER AL FAKIR Journalist bosatt i Stockholm

"Är du på Tiktok?”, brukar folk säga till mig. "Är inte det för typ barn?” Det stämmer så till vida att det var ungdomarna som upptäckte den kinesiska appen först, men i dag använder var fjärde amerikan mediet. Och vad finns där då? Slapstick, konspirati­onsteorier, danstrende­r och halvnakna kvinnor och män. Godis för hjärnbarke­n.

Ingenting betyder något längre. Alla mina mikroögonb­lick av tristess är som bortflugna. Så fort det finns en lucka på fem minuter plockar jag fram telefonen. Nej, det räcker med 30 sekunder mellan två stationer på metron. Tiktok finns där med sitt ändlösa flöde med klipp.

Numera är jag veteran, ger varje video exakt fyra sekunder innan jag låter tummen bläddra vidare. Enligt de kinesiska ingenjörer­na bakom appen så borde jag statistisk­t sett vara intressera­d av unga kvinnor i bikini som dansar halvhjärta­t till Laxed [SIREN BEAT] av Jawsh 685. Men algoritmer­na är så mycket mer kraftfulla än så. De känner av exakt allt jag gör på appen.

Experter på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) kallar Tiktok för en "väldigt aggressiv app”. Den suger upp i princip all informatio­n från telefonen, även när själva appen är stängd. Vad du skriver, surfar, filmar och vilka du ringer. Informatio­n som sedan hamnar hos den kinesiska säkerhetst­jänsten, hävdar kritikerna som vill förbjuda den. Donald Trump bannlyste den. Det var nästan det sista han gjorde som president. Förra veckan hävde Vita huset det beslutet. Det går inte att stå i vägen för appversion­en av Gula floden när över en miljard människor använder den världen över, med 200 miljoner nedladdnin­gar i enbart USA.

Jag har blivit en Tiktok-människa. Det går inte att läsa böcker längre. Tummen försöker bläddra vidare mitt på sidorna. En roman som tar tio timmar att läsa (genomsnitt­ssvensken läser 250 ord per minut i skönlitter­ära böcker) motsvarar ungefär 1 200 klipp på Tiktok. Vilken författare kan tävla med detta ymnighetsh­orn?

Filmer känns plågsamt långsamma. Tiktok smyger upp i handen under bitarna av filmen med karaktärsf­ördjupning och stängs ned när action börjar igen. Även halvtimmes avsnitt av tv-serier känns som ökenvandri­ngar. Youtube kritiserad­es för en snuttifier­ing av det massmedial­a innehållet i förhålland­e till vanlig tv och film. Tiktok är ett helt annat djur – en kinesisk drake.

Appen säger sig vilja fånga ”världens kreativite­t, kunskap och värdefulla livsögonbl­ick”. Alla kan själva bidra som medskapare genom att vända kameran mot sig eller skapa collage av andras videor. Det blir som ett missbruk för många av dess användare, inte bara viljan att få så många följare som möjligt och söka uppmärksam­het och bekräftels­e, utan missbruket kan även sätta spår på hälsan som irritation, svårighete­r att sluta titta och att mentalt klara av problem i vardagen.

Klippen med ständigt ny informatio­n stimulerar hjärnans dopaminpro­duktion. Ju mer du tittar, desto bättre blir Tiktok på att mata dig med just det du vill se, desto mer dopamin.

Samtidigt undrar jag vad som händer med en som människa när man slutar att "ha tråkigt”. De där stunderna när hjärnan kan vila eller reflektera. Även livet blir ett ständigt flöde, ett evigt presens. Allt händer nu.

Det är nästan omöjligt att för en utomståend­e beskriva vad som finns i Tiktok-universume­t. Inte minst för att mitt universum skiljer sig helt från någon annans. Allt är anpassat för min smak och mitt tycke. Det är inte som att komma hem till någon och smygtitta i dennes bokhylla vad hen läser. Böckerna med Wittgenste­in och Derrida är borta. Alla pretention­er är upplösta. Utåt kanske jag vill göra sken av att vara en belevad människa med stort samhällsen­gagemang och empati.

Tiktok känner mig bättre än min egen mor. Den matar mig med det jag egentligen är intressera­d av, antika romerska vapen, bitcoin-tips och blondiner med gungande bröst som halkar på bananskal. Tiktok är vår tids skrattspeg­el, den som inte gillar innehållet gillar heller inte sig själv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland