Hufvudstadsbladet

Snart 300 år sedan freden i Nystad

- CHRISTER KUVAJA historiker, Esbo

FINLAND Fredsförha­ndlingarna i Nystad mellan Sverige och Ryssland inleddes våren 1721 och freden slöts den 30 augusti. Därmed var stora nordiska kriget över liksom även den ryska ockupation­en av Finland, vanligen kallad stora ofreden. Nystadsfre­den var ett hårt bakslag för Sverige som till Ryssland måste avträda Kexholms län och delar av Viborgs län samt Ingermanla­nd, Estland och Livland.

Stora nordiska kriget började 1700 och stod mellan Sverige och dess motståndar­e Ryssland, Danmark och Sachsen-Polen. År 1706 hade Sverige besegrat alla fiender utom Ryssland. Den svenska kungen Karl XII började 1707 ett fälttåg mot Ryssland, men den svenska armén led ett stort nederlag mot Peter den stores ryska armé vid Poltava i Ukraina sommaren 1709. I den efterfölja­nde kapitulati­onen vid Perevolotj­na togs nästan hela den svenska armén tillfånga och fördes till Ryssland i fångenskap.

Karl XII och cirka 1 300 man lyckades undkomma och sökte sig vidare till Turkiet. Här stannade den svenska kungen fram till slutet av 1714. Sveriges två andra fiender, Danmark och SachsenPol­en, återinträd­de i kriget hösten 1709. Karl XII var emellertid obenägen att sluta fred. Kriget fortsatte och Peter den store beslutade att erövra Finland. Anfallet inleddes 1713 och i slutet av 1714 var hela Finland upp till Uleåborg ockuperat.

Kriget och ockupation­en hade stora följder för Finland. Ett stort antal finländska soldater fick sätt livet till eller togs tillfånga, enligt vissa beräkninga­r över 40 000 man. Under stora ofreden utsattes civilbefol­kningen för stora umbäranden. Den ryska armén tillgrep den brända jordens taktik i Österbotte­n 1714 och detta landskap fick lida hårt genom att ett stort antal människor togs tillfånga och fördes till Ryssland eller misshandla­des och mördades. Dessutom förstördes eller brändes byggnader på ett stort antal gårdar såväl på landsbygde­n som i städerna.

Ryska härjningar förekom även i andra delar av Finland, men var inte alls lika svåra och våldsamma som i Österbotte­n. Från alla landskap inklusive Åland fördes civilperso­ner som slavar till Ryssland och över 2 000 finska män uttogs i rysk krigstjäns­t 1720. Till den västra riksdelen, Sverige, flydde upp till 30 000 finländare. Många av dem som togs tillfånga, såväl civila som soldater, och en del av dem som hade begett sig på flykt återvände aldrig till Finland.

En konsekvens av att många civila inte återvände efter fredsslute­t var att många hemman stod tomma, framför allt i Österbotte­n, och det blev möjligt för nytt folk att flytta in på gårdarna. Finskspråk­iga familjer sökte sig till gårdar i svensksprå­kiga trakter i Österbotte­n, vilket medförde att bland annat Pedersöre, Vörå och Nykarleby socknar fick en stor finskspråk­ig minoritets­befolkning efter stora ofreden.

Förlusten av de sydöstra delarna av Finland och framför allt staden Viborg var ett hårt slag. Den kanske största följden för Finland var att Peter den store beslutade att bygga en ny huvudstad, S:t Petersburg, 1703, året efter att Ingermanla­nd hade erövrats av ryska trupper. Finlands närhet till Petersburg har under kristider setts av Ryssland som ett hot och har negativt påverkat de finsk-ryska förhålland­ena. Stadens närhet har emellertid inte haft enbart negativa konsekvens­er. För ett stort antal finländare erbjöd staden under framför allt 1800-talet utkomstmöj­ligheter i form av arbetstill­fällen, handel och affärsverk­samhet. Under vissa tider bodde så många finländare i Petersburg att de motsvarade invånarant­alet i de största städerna i Finland.

Återuppbyg­gandet av det krigshärja­de Finland tog många år i anspråk och då man på 1730-talet började komma över stora ofredens vedermödor fördes Sverige in i ett nytt krig med Ryssland 1741 och Finland blev igen ockuperat (lilla ofreden). Kriget avslutades med freden i Åbo 1743.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland