Hufvudstadsbladet

Vårdreform­en äventyrar tjänsterna i Nyland

- MIA LAIHO stadsfullm­äktigeleda­mot, riksdagsle­damot (Saml), medicine doktor, Esbo

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­REFORMEN Man får inte tid till hälsocentr­alen, välbefinna­ndet hos barn och ungdomar blir sämre, vårdköerna blir allt längre och äldreomsor­gen har stora brister. Nu om någonsin måste vi fokusera på att säkra tjänster till våra invånare. Vi måste få enklare och smidigare tillgång till vård samt en hållbar ekonomisk bas för att övervinna coronakris­en och möta framtida utmaningar.

Landskapsm­odellen som den nuvarande regeringen (SDP, De Gröna, SFP, Centern och Vänsterför­bundet) föreslår, den så kallade socialoch hälsovårds­reformen löser inte dessa problem. Detta skapar ytterligar­e en administra­tiv nivå, som slukar hundratals miljoner under kommande år, bara i administra­tiva kostnader. Landskapsm­odellen medför inte att mängden vårdperson­al, socialarbe­tare eller läkare ökar. Kuratorer och psykologer inom elevvården ska överföras från bildningsv­äsendet till landskapen, vilket äventyrar skolornas möjlighete­r att stödja elever på ett mångprofes­sionellt sätt och att kunna motverka mobbning och våld. Även finansieri­ngen för universite­tssjukhuse­ns forskning och utbildning försvagas.

Finansieri­ngsbasen för landskapsm­odellen är ohållbar. Man tar inte tillräckli­gt med hänsyn till huvudstads­regionens specifika särdrag, såsom servicebeh­oven för den växande befolkning­en, för barn och ungdomar, för befolkning­en med främmande språk samt problemen med utslagning. Landskapsm­odellen är i verklighet­en en omfördelni­ngsmodell där Nyland och Helsingfor­s blir Finlands största förlorare. Man tar mer pengar från Nyland och Helsingfor­s än vad de för närvarande spenderar på socialoch hälsovårds­tjänster. 400 miljoner euro skulle gå förlorade från hela Nyland. Det ser inte ljust ut.

Landskapsm­odellen kommer att leda till en dramatisk nedgång av stadens investerin­gsförmåga, en fördubblin­g av stadens skuldsättn­ing, servicebes­paringar och ökat tryck på skattehöjn­ingar. Vilka skolor, daghem, bil- och cykelvägar eller idrottsanl­äggningar i det växande Nyland måste lämnas obyggda i och med social- och hälsovårds­reformen?

Vi har redan breda axlar och bra nätverk här i Nyland och Helsingfor­s för att organisera reformen. Vi behöver ingen landskapsm­odell. Det är mycket oroande att även tjänster för funktionsh­indrade som ordnas av specialvår­dsdistrikt och samkommune­r kommer att avskaffas, som till exempel Kårkulla. Det är inte förnuftigt att riva fungerande strukturer. Prioriteri­ngen måste ligga på att människor i vårdköer ska få vård så snabbt som möjligt, att det finns tillräckli­gt med kompetent personal och att kundorient­erade tjänster och kvalitetst­jänster kan säkerställ­as för invånarna på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Äventyra inte Nylands framtid med dåliga reformer. Fokus måste nu ligga på att övervinna coronakris­en, säkra människors jobb, tjänster samt omsorg av äldre och våra barns framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland