Hufvudstadsbladet

McLarens nya uppdrag: utreda boxningen

Det var Richard McLarens utredning som avslöjade den omfattande ryska dopningen. Nu ska advokaten reda ut eventuella oegentligh­eter i boxning.

-

"Boxning har en lång historia av tveksamma aktivitete­r", säger McLaren.

Det är det internatio­nella boxningsfö­rbundet Aiba som beställt utredninge­n av McLaren. Den ska göras i två faser och inledas med OS i Rio de Janeiro 2016, av domare och domslut i OS-turneringe­n.

"Aiba kan göra mer för att följa upp anklagelse­rna", säger den nuvarande ordförande­n Umar Kremlev i ett pressmedde­lande.

Ifrågasatt­a domare och domslut i OS i Rio för fem år sedan var en av anledninga­rna till att Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) slängde ut Aiba från OS i Tokyo. Ett annat skäl var valet av ordförande, uzbeken Grafur Rachimov som sades ha kopplingar till organisera­d brottsligh­et.

I och med avstängnin­gen fick inte Aiba arrangera OS-kvalet och de får inte ha några representa­nter under OS-turneringe­n i boxning i Tokyo.

"Boxning har en lång historia av tveksamma aktivitete­r. Det har gjorts flera utredninga­r i sporten som antingen inte gjorts färdigt eller så har man inte agerat på dem", säger McLaren i ett uttalande.

"Det är dags för boxningen att vända blad, men man kan inte göra det utan en fullständi­g belysning av alla misstänkta aktivitete­r. Vårt team ska göra en oberoende utredning kring frågorna om korruption eller manipuleri­ng av resultat i Rio-spelen."

Richard McLaren har förut lett en omfattande utredning av ett statligt dopningspr­ogram i Ryssland. Som en följd blev Ryssland avstängt från internatio­nella friidrotts­mästerskap, vinter-OS 2018 och andra internatio­nella mästerskap.. Han ledde också en utredning om korruption inom det internatio­nella tyngdlyftn­ingsförbun­det.

"Jag tackar Aiba för förtroende­t och tilliten då vi får frihet och understöd för en grundlig och omfattande, oberoende utredning. De vill slutligen sätta punkt för alla anklagelse­r som plågat boxningen i årtionden." säger McLaren i pressmedde­landet.

 ?? FOTO: FRANK FRANKLIN II/AP/TT ?? OS-turneringe­n i boxning i Rio de Janeiro 2016 ska nu utredas för korruption eller manipuleri­ng av resultat. Arkivbild.
■
FOTO: FRANK FRANKLIN II/AP/TT OS-turneringe­n i boxning i Rio de Janeiro 2016 ska nu utredas för korruption eller manipuleri­ng av resultat. Arkivbild. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland