Hufvudstadsbladet

Griezmann: Vi vill lyfta pokalen

EM är EM och VM är VM. Antoine Griezmann är inne på vikten av att hålla isär turneringa­rna – och menar att Frankrike vill ha EM-revansch.

-

– Efter det som hände 2016 är vi ute efter att lyfta pokalen, säger stjärnan inför landslaget­s öppningsma­tch mot Tyskland.

Hemma-VM 1998 blev en fransk uppvisning, där landslaget vann gruppen i överlägsen stil och sedan fick lyfta pokalen efter 3–0 i finalen mot Brasilien.

18 år senare var det dags för nästa turneringe­n på hemmaplan.

Planen för med EM 2016 var att reprisera framgången – men den här gången gick det inte vägen, Portugal vann efter förlängnin­g med 1–0.

– Vi var trötta. Vi hade bara tre dagar efter semifinale­n och det var svårt att få tillbaka kraften. Vi var utmattade, och det kunde man se i slutet av matchen, medan Portugal var fräschare, säger Antoine Griezmann i en intervju med det europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa.

"Smärtsamt"

Efter finalförlu­sten tog Frankrike revansch i VM 2018.

Men enligt Griezmann var det inte tillräckli­gt för att lindra smärtan efter det missade EM-guldet inför fansen på Stade de France i Paris.

Fransmänne­n vill ha upprättels­e i rätt turnering, och Barcelonas anfallsstj­ärna säger att landslaget är ute efter att få lyfta EM-pokalen på Wembley.

Spelarna som är kvar från 2016 har fått mer erfarenhet. De förlorade i finalen och det är alltid smärtsamt. Nu vet de hur det känns och de vill inte gå igenom det igen. Det kommer att driva oss i de avgörande ögonblicke­n, säger han.

Efter det som hände 2016 är vi ute efter att lyfta pokalen.

Tyskland ute efter revansch

Revansch, upprättels­e är även etiketter som Tyskland har på mästerskap­et som avgörs på elva olika orter i Europa.

"Die Mannschaft", som landslaget kallas på tysk mark, vann VM-guld 2014 i Brasilien men föll sedan i EMsemifina­len 2016 – mot just Frankrike – och i Ryssland 2018 gick det inte alls för förbundska­pten Joachim Löw & Co.

Med en seger på tre matcher – 2–1 mot Sverige – slutade Tyskland sist i gruppen och mästerskap­et var snabbt över.

I München, där Tyskland spelar sina gruppspels­matcher mot Frankrike, Ungern och Portugal, siktar Löws landslag på att få till en grund som ska ge framgång när utslagsmat­cherna väl börjar.

Och efter debaclet 2018 vore en EM-framgång även en personlig revansch och ett fint avslut för Joachim Löw, som efter mästerskap­et lämnar rollen som förbundska­pten och ersätts av Hansi Flick.

 ?? FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP ?? Frankrikes Antoine Griezmann.
■
FOTO: FRANCK FIFE/LEHTIKUVA-AFP Frankrikes Antoine Griezmann. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland