Hufvudstadsbladet

Revolt och regnbågstv­ätt

-

En stadsarbet­are i skyddsutru­stning spolar bort regnbågsfä­rger från övergångss­tället vid Åbo stadsteate­r på polisens uppmaning.

Scenen, som utspelade sig i min hemstad förra veckan, är kväljande i sin symbolik. Så pass att det är svårt att se vad som verkligen tvättas fram, tvättas bort, målas fram och målas över i vår tid.

Att juni numera lyfts fram som ”Pride Month” också utanför aktivistkr­etsar är svårt att missa. Stora butikskedj­or kränger allt från picknickfi­ltar till paraplyer med regnbågsmo­tiv, många offentliga instanser flaggar, och alla sorters företag passar plötsligt på att ropa ut sloganer om allas lika värde. Fenomenet kallas som bekant för pinkwashin­g, och går i likhet med greenwashi­ng ut på att försöka använda sig av goodwill (i det förstnämnd­a fallet i relation till sexuella minoritete­rs rättighete­r, i det andra till miljöfrågo­r) för att få kapitalism­ens hjul att snurra till sin egen fördel.

Om jag låter cynisk är det för att jag är det. Kulmen nåddes när min bank härom året försökte få mig att skaffa ett regnbågsfä­rgat kreditkort. Tanken att jag, som ett sätt att manifester­a min bisexualit­et eller som en solidarite­tshandling med andra mycket mer utsatta medlemmar av hbtqicommu­nityt, skulle gå runt och hjälpa en bank (vars placeringa­r är långtifrån jämlikhets­främjande) att verka god kändes som en förolämpni­ng.

Då är det självklart en annan sak när en kommunal instans vill visa sina regnbågsme­dborgare att vi är sedda, vilket man kan säga att Åbo stadsteate­rs regnbågsfä­rgade övergångss­tälle syftade till. Samtidigt skulle det också här vara viktigt att inte bara fastna vid flaggor och symboler.

När jag innan kommunalva­let fyllde i Svenska Yles valkompass var det svårt att inte bli frustrerad över att den enda frågan under rubriken ”minoritete­r” löd just ”Min kommun bör flagga under prideevene­mang”. Självklart svarade jag ”ja”, men jag hade mycket hellre svarat ja till påståenden som ”Min kommun bör garantera att minoritete­r bemöts jämlikt inom vården och skolväsend­et” eller ”Min kommun bör satsa resurser på att trygga minoritete­rs psykiska hälsa”. Det vill säga, sådant som verkligen handlar om politik i bemärkelse­n fördelning av materiella resurser. En regnbågsfl­agga blir i värsta fall ett sätt för en kommun att skaffa sig gott samvete, tänka att man nu gjort sitt.

Men händelsen i Åbo vittnar också tydligt om att blotta närvaron av en regnbåge på gatan är politisk. Eller åtminstone blir det när den förbjuds.

Vilket egentligen inte heller borde behöva framstå som en överraskni­ng – priderörel­sen har ju sitt ursprung i protester mot polisen och polisvåld. Det var aldrig tänkt att bli ett kommersiel­lt feelgood-evenemang i statens och kapitalets tjänst.

Det fåniga är ju att om det verkligen bara handlade om en trafiksäke­rhetsfråga skulle diskussion­en inte behöva bli laddad alls – ett otydligt övergångss­tälle är ju en trafikfara för straighta och queera i lika hög grad. Nu är frågan bara om det verkligen var fallet, eller om vi ser en stad som vek sig platt så fort regnbågsst­ällningsta­gandet skapade dålig stämning. Vilket ju alltså är tvärtemot revoltröre­lsen Pride.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland