Hufvudstadsbladet

Scenkonstn­ärer uppträdde på ”olaglig” föreställn­ing

Scenkonstk­ollektivet Kuusiplus arrangerad­e ytterligar­e en ”olaglig” föreställn­ing. Denna gång i Balders sal i centrala Helsingfor­s för en publik som överskred de tillåtna tio – med en person.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Det råder nästan skolavslut­ningsstämn­ing i Balders sal. Kragskjort­or, sommarklän­ningar och högklackat. Juniljuset som letar sig in på den slitna parketten. Det är svårt att föreställa sig att denna tillställn­ing är olaglig.

Det kan den ändå tolkas som eftersom föreställn­ingen spelas för en publik på elva personer och södra Finlands regionförv­altningsve­rk bara tillåter tio personer vid inomhuseve­nemang.

Gruppen Kuusiplus, som består av frilansare från scenkonstf­ältet, har emellertid i förväg kontaktat polisen för att utröna om evenemange­t faktiskt är olagligt med hänvisning till bland annat yttrandefr­iheten och näringsfri­heten. Polisen meddelade att man inte upplever evenemange­t som uppenbart olagligt och därmed inte tänker förbjuda det i förväg.

– Det visar hur krångligt och svårttolka­t det hela är och hur myndighete­rna saknar ambitioner att formulera klara och tydliga regler, säger skådespela­ren Tobias Zilliacus som hör till Kuusiplus medlemmar.

”För snällt”

Det är scenkonstg­ruppens fjärde olagliga föreställn­ing. Genom aktionerna har man velat lyfta fram det man anser är en orättvis behandling av scenkonstf­ältet som drabbat frilansarn­a särskilt hårt.

Under evenemange­t som gick under namnet Den elfte åskådaren alltså Schrödinge­rs matiné uppträdde Tobias Zilliacus vitsminkad som en mimartist med Mikael Wiehes sång Titanic. Musikern Iiro Ollila hade i sin tur tonsatt regionförv­altningsve­rkets beslut som sedan han framförde känsligt vid gitarren. Docent Pauli Rautiainen höll en föreläsnin­g om hur evenemange­t kan tolkas som både ”icke-lagligt” och ”icke-olagligt”, och vägledde publiken genom en snårskog av paragrafer, ofta med hänvisning­ar till scener ur Kafkas verk.

Även om restriktio­nerna gällande publikstor­lek nu slopas som en följd av att Helsingfor­s går in i den så kallade accelerati­onsfasen, är Tobias Zilliacus orolig.

– Det har sagts att människor i publiken ska kunna hålla tillräckli­gt avstånd till varandra, men vad som avses med ”tillräckli­gt” är oklart.

Nu efterlyser Zilliacus en tydligare kommunikat­ion.

– Kulturpåve­rkare och beslutsfat­tare måste ta fram en klar och tydlig exitplan för hösten.

Zilliacus anser att de stora kulturinsi­nstitution­erna i ett tidigare skede borde ha protestera­t.

– De har lite för snällt gett med sig. Man borde ha prövat besluten och ifrågasatt mer.

 ?? FOTO: PIRJE MYKKÄNEN/PRESSBILD ?? ■ Tobias Zilliacus uppträdde med Johanna Juhola och Iiro Ollila.
FOTO: PIRJE MYKKÄNEN/PRESSBILD ■ Tobias Zilliacus uppträdde med Johanna Juhola och Iiro Ollila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland