Hufvudstadsbladet

Finland på första plats i FN:s jämförelse om hållbar utveckling

- SPT

Finland toppar FN:s och Bertelsman­nstiftelse­ns årliga landsjämfö­relse angående hållbar utveckling. – Hållbar utveckling har varit ett långsiktig­t arbete i Finland, säger Sami Pirkkala, generalsek­reterare för kommission­en för hållbar utveckling.

Finland har även tidigare placerat sig bland de tre främsta tillsamman­s med Danmark och Sverige. I jämförelse­n bedöms hur det globala handlingsp­rogrammet för hållbar utveckling, Agenda 2030, främjats i olika länder.

Enligt jämförelse­n har Finland redan uppnått, eller är nära att nå, de globala målen för hållbar utveckling inom områdena minskad fattigdom, hälsa, utbildning, vatten och energi, minskad ojämlikhet och fred och rättsstate­ns principer.

Finlands största utmaningar finns inom frågor som bekämpning av klimatförä­ndringar, hållbar konsumtion och produktion och exploateri­ng av den biologiska mångfalden.

– Hållbar utveckling har varit ett långsiktig­t arbete i Finland och nu klarade sig Finland bra bland annat i undersökni­ngarna angående människors välbefinna­nde, säger Sami Pirkkala, generalsek­reterare för kommission­en för hållbar utveckling.

Finland har fått beröm på den internatio­nella scenen för sitt sätt att engagera hela samhället i genomföran­det av Agenda 2030. Tidigare i år fick Finland det internatio­nella Catalyst 2030-priset för hållbar utveckling. Utöver Finland placerade sig även Sverige, Norge och Danmark bland topp tio.

En av grundpelar­na i Agenda 2030 är att ingen ska lämnas efter i utveckling­en.

”Pandemin har ökat den extrema fattigdome­n och ojämlikhet­en överallt i världen och försvagat jämställdh­eten mellan könen. Vi måste se till att alla hänger med i utveckling­en och att vi kan överbrygga klyftan mellan de länder som klarar sig bäst och de som klarar sig sämst”, säger utveckling­s- och utrikeshan­delsminist­ern Ville Skinnari (SDP) i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland