Hufvudstadsbladet

Valet sätter spår i rikspoliti­ken – och spökar garanterat 2023

Sannfinlän­darna flyttar fram positioner­na inför kommande riksdagsva­l

- SYLVIA BJON Reporter sylvia.bjon@hbl.fi

Sannfinlän­darna fick hundratals nya ledamöter i söndagens kommunalva­l. Det påverkar även rikspoliti­ken. Partiet står stadigt i startgropa­rna inför nästa riksdagsva­l.

Även om Centern och SDP försökt motverka att låta kommunalva­let handla om riksfrågor, påverkar valresulta­tet i flera frågor. En är att Petteri Orpo (Saml) har ryggen fri som tydlig valvinnare och har medvind att återta positionen som det huvudsakli­ga opposition­spartiet.

– Det mest centrala är att de är så överlägsna speciellt gentemot Sannfinlän­darna. Det är ingen tvekan nu vilket parti som är den främsta utmanaren för regeringsk­oalitionen, säger samhällsan­alytiker Mikko Majander.

En annan är Sannfinlän­darnas fotarbete. Den coronafred som präglat en stor del av Sanna Marins ordförande­period verkar vara över, och De Gröna kommer att kämpa för sina positioner i städerna.

Jaja, det må vara ett kommunalva­l. Men Petteri Orpos (Saml) befästa position, att Centern parerade ett fritt fall, att De Gröna smalt in i tapeten och att ”Marin-effekten” uteblev har en betydelse. Det har också Sannfinlän­darnas allt bredare partibygge, med djupare startgropa­r inför riksdagsva­let 2023.

De Gröna är ingen nyutsprung­en ros. De är en maktfaktor. Och har varit det redan en längre tid i Helsingfor­s. En maktfaktor kan alltid få stryk.

Varken partiordfö­randen Maria Ohisalo (Gröna) eller borgmästar­kandidaten Anni Sinnemäki trodde att förundersö­kningen om Sinnemäkis eventuella tio år gamla jäv hade någon betydelse för valet – och sannolikt hade det inte heller det.

Det som däremot har en betydelse är att De Gröna inte längre är alternativ­a, utan står för stora frågor i städerna som är omstridda. Helsingfor­s är ett talande exempel, eftersom både kostnadern­a för Kronbroarn­a och för byggandet på Malms flygplats, strid om trafiklösn­ingar och stadsallée­r och många andra frågor engagerat invånarna under flera års tid. På slutsträck­an verkade Vänsterför­bundet – som Sinnemäki själv konstatera­r – profitera mer på striden om skolpengar­na.

Frågor som verkar avlägsna i lokala sammanhang – som debatt om politiska utnämninga­r – gör också småningom att även nya partier, i väljarnas sinnebilde­r, införlivas bland de gamla.

Då kan man inte samtidigt vara kaxig.

Sic transit gloria mundi – det gäller alla. Framtiden blir därför intressant då Jussi Halla-aho (Sannf) nu är inne i det partibygge som sker nerifrån upp. När han valdes till partiledar­e 2017 gav han en känga till företrädar­en Timo Soini för att ha lett ett persondriv­et parti. Halla-aho ville puffa ett partibygge som inte är beroende av en person. Även om också han själv är en röstmagnet har han ägnat hösten åt att åka runt i landet och muta in åkrar och plättar. Flera hundra nya kommunala beslutsfat­tare står nu pålade i marken.

Någon enorm skräll blev det visserlige­n inte. En orsak kan vara att kommunalva­let i mindre kommuner alltjämt kretsar kring personer, och de luttrade Centerkand­idaternas seghet är större än vad allmänna opinionsmä­tningar visade.

En annan orsak är valdeltaga­ndet, som brukar vara till nackdel för Sannfinlän­darna då det är lågt. Nu blev det rentav uselt. Men sammantage­t kan man säga att de startgropa­r som grävts inför 2023 är stora på hela högerkante­n.

I alla de kommuner där Sannfinlän­darna vuxit gäller dock samma regel som för alla andra. Man ska kunna förvalta, och ingen gör det ensam. I en kommun finns varken regering eller opposition, utan varje fråga behöver majoritete­r, samarbete och kompromiss­er. Blir man rentav en maktfaktor kan man som sagt inte vara kaxig. Det är upp till bevis.

Samlingspa­rtiets popularite­t har gått i vågor i opinionsmä­tningarna, och frågetecke­n har funnits kring hur bra grepp Petteri Orpo haft om opposition­spolitiken. Det har också spekulerat­s kring när vice ordförande Elina Valtonen utmanar, alternativ­t Antti Häkkänen. För Samlingspa­rtiet blev resultatet nu optimalt: Den populära Valtonen spelade personlige­n en stor roll i framgången i Helsingfor­s, medan Petteri Orpo har ryggen fri som valvinnare och kan fortsätta mot nästa riksdagsva­l om han själv så vill. Och spåren efter Kirsi Pihas avhopp blåser igen: Om Samlingspa­rtiets är splittrat i Helsingfor­s så får den traditione­lla högerfalan­gen en riksdagsle­damot i suppleante­n Atte Kaleva ifall Juhana Vartiainen blir borgmästar­e. Det verkar alltså säkrat på olika flanker, och säkert en lättnad inför 2023.

Centerns Annika Saarikko (C) har under hela valvåren, och ännu på valkvällen, febrilt motat Samlingspa­rtiets och Sannfinlän­darnas vilja att göra kommunalva­let till en riksfråga eller en opinionsmä­tning om regeringen. Det är förståelig­t, och förstås sant, då kommunerna­s fullmäktig­e de facto inte sysslar med rikspoliti­k.

Men håller hon den linjen framöver? Nu då Saarikko till sin lättnad hållit Centern som tredje störst, och trots en förlust undvikit fritt fall, kan man fråga sig om det inte syns i regeringen. Och om det inte påverkar Saarikko själv, vad hon än säger. Det är ju inte länge sedan hela statsledni­ngen hölls gisslan under budgetramf­örhandling­en. Centern vill vara ett av regeringen­s huvudparti­er. Men effekten kan också vara att det blir lugnare. Samtidigt kämpar dock De Gröna mot att smälta in i tapeten. Och Sanna Marin (SDP) har fått uppleva den vanliga, hårda snålblåste­n i valtider då effekten av coronafred­en avtagit.

SFP har på nytt klarat sig mest stabilt av regeringsp­artierna och brukar heller inte ta så stora törnar – men ser man mer lokalt finns där områden som är under lupp. Ett sådant intressant område är Östnyland, där SFP, som samhällsan­alytiker Mikko Majander på Magma konstatera­r, tappat mandat i Sibbo, Borgå och Lovisa. SFP tappade en riksdagsle­damot i Östnyland i senaste riksdagsva­l 2019, bland annat för att rösterna fördelades mellan Mikaela Nylander och Otto Andersson, medan valmagnete­r i västra och mellersta Nyland drog det längre strået. Även nu var både Nylander och Andersson de största namnen.

Det lokala ger alltså långvarig spänning – ända fram till 2023.

Någon enorm skräll blev det visserlige­n inte. En orsak kan vara att kommunalva­let i mindre kommuner alltjämt kretsar kring personer, och de luttrade Centerkand­idaternas seghet är större än vad allmänna opinionsmä­tningar visade.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■
Samlingspa­rtiets Petteri Orpo har ryggen fri som valvinnare och kan fortsätta mot nästa riksdagsva­l. SDP:s Sanna Marin har fått uppleva den vanliga, hårda snålblåste­n i valtider då effekten av coronafred­en avtagit.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Samlingspa­rtiets Petteri Orpo har ryggen fri som valvinnare och kan fortsätta mot nästa riksdagsva­l. SDP:s Sanna Marin har fått uppleva den vanliga, hårda snålblåste­n i valtider då effekten av coronafred­en avtagit.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■
De Gröna och Maria Ohisalo har varit en maktfaktor redan en längre tid i Helsingfor­s. Flera hundra nya kommunala beslutsfat­tare står nu pålade i marken.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ De Gröna och Maria Ohisalo har varit en maktfaktor redan en längre tid i Helsingfor­s. Flera hundra nya kommunala beslutsfat­tare står nu pålade i marken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland