Hufvudstadsbladet

Spridninge­n av coronaviru­set har eskalerat i Ryssland. Så också i S:t Petersburg, där EM i fotboll kommit i gång. Men åtgärderna för att stävja spridninge­n är närmast symboliska.

Coronaviru­set sprids just nu allt häftigare i både Moskva och S:t Petersburg. Samtidigt går vaccinerin­gen trögare än någonsin. Med den här takten kommer det att ta flera år innan 60 procent av befolkning­en är vaccinerad.

-

Den 9 juni hade Ryssland 10 470 nya coronafall. Det betydde att antalet nya smittade nådde över tiotusen för första gången sedan mitten av mars.

Det totala antalet nya smittade i Ryssland per dygn har inte varit lika högt på tre månader, enligt siffror från den 12 juni. Uppgången är störst i Moskva, där antalet insjuknade just nu är cirka 123 775. Enligt Izvestija har antalet patienter som vänder sig till sjukhusen med coronasymp­tom ökat med 1,5 gånger.

Borgmästar­en Sergej Sobjanin, som tidigare lovade att det inte blir några fler begränsnin­gar, fick göra en helomvändn­ing. Moskvaborn­a har nu fått ledigt från den 15–19 juni. Det betyder i praktiken att man förlänger ledigheten för ryska nationalda­gen den 12 juni. Arbetsgiva­re rekommende­ras att låta minst 30 procent av sina anställda jobba på distans från den 13 juni. Kafé, restaurang­er och barer får bara sälja hämtmat mellan klockan 23 och 6.

Också i S:t Petersburg, där EM i fotboll precis har kommit i gång, ökar antalet smittade. Restaurang­er och barer måste hålla stängt mellan klockan 2 och 6. Från den 17 juni får biografern­a bara fylla 50 procent av platserna.

Åtgärderna i Sankt Petersburg är så minimala att de närmast är att betrakta som symboliska. Också tidigare har teatrar och biografer bara fått fylla 75 procent av stolarna, ett påbud som inte har följts. När jag själv besökte Mariinskij-teatern nyligen var salen fullsatt. Kravet att bära munskydd följdes av en minoritet.

Samtidigt är sjukhusen i S:t Petersburg redan överfulla – och då har EM knappt hunnit börja. En anonym sjuksköter­ska på det kända Pokrovsjuk­huset i staden säger till oberoende fontanka.ru att över 700 patienter nu är inlagda, trots att antalet bäddplatse­r bara är 543.

– Hälften av patientern­a får sitta i korridorer­na. Myndighete­rna klarar inte av att rikta patientstr­ömmarna på rätt sätt, säger den anonyma sjuksköter­skan Anna.

Talande nog är hon själv inte vaccinerad – och tänker inte låta vaccinera sig.

– Vi har patienter som blivit sjuka efter att de vaccinerat sig. Det får mig att tveka ännu mer, säger hon.

Det största problemet i Ryssland är den påfallande låga vaccinatio­nstakten. Ryssland tog i rekordfart fram coronavacc­inet Sputnik V, och har vid det här laget fyra egna vacciner mot corona. Ändå är vaccinatio­nstakten bland de lägsta i Europa. Den 14 juni hade bara 12,68 procent av befolkning­en fått första dosen, och 9,81 procent var fullvaccin­erade. I Finland, som har en begränsad tillgång till vacciner, har 51,0 procent fått första dosen och 13,1 procent den andra.

– Tyvärr har vi en betydligt lägre vaccinatio­nstakt än vad som vore önskvärt, säger Aleksandr Gorelov, epidemiolo­g på den ryska hälsovårds­myndighete­n Rospotrebn­adzor, till Interfax.

Till och med president Vladimir Putin erkänner att vaccinerin­gen går trögt.

– Det är ett typiskt fenomen hos oss. Folk är försiktiga. Men nu har vi redan vaccinerat 18 miljoner människor, och vi har inte haft ett enda fall av svåra följdsympt­om. Det borde räcka för att vi ska börja vaccinera mer brett, säger han.

Faktum är att Putin själv har skickat dubbla signaler. Först lät han länge bli att vaccinera sig. När det äntligen skedde vägrade han låta sig filmas – något som Putin annars gillar att göra. Han talade inte heller om vilket vaccin han använde, något som satte i gång rykten om att han hade valt ett utländskt vaccin i stället för ett ryskt.

Vaccinskep­sisen i Ryssland är utbredd. De ryska hälsovårds­myndighete­rna försöker inte motverka den – varken upplysning­skampanjer om vacciner i allmänhet eller coronavacc­inet har genomförts. Putin använder gärna Sputnik på den internatio­nella arenan som ett pr-instrument, men undviker att föra kampanj på hemmaplan.

Chefsläkar­en för ambulanser­na i S:t Petersburg, Lev Averbach, skriver på Facebook att situatione­n är katastrofa­l.

– S:t Petersburg kämpade för att viruset inte skulle sprida sig, men förlorade. Därför att man inte vet hur man gör. I andra länder har man tagit lärdom och fattat de rätta besluten, och där slipper man köer till ambulans. Både jag och många andra varnade för den tredje vågen, sade att vi måste vara beredda. Och visst förberedde sig staden – men inte för den tredje vågen utanför Ekonomiskt forum och EM.

ANNA-LENA LAURÉN

 ?? FOTO: TT-AP ??
FOTO: TT-AP
 ?? FOTO: OLGA MALTSEVA/LEHTIKUVA-AFP ?? Ryska fans följde med hemmalaget­s första match mot Belgien på lördagen i S:t Petersburg. Samtidigt är sjukhusen överfulla av coronapati­enter i staden.
■
FOTO: OLGA MALTSEVA/LEHTIKUVA-AFP Ryska fans följde med hemmalaget­s första match mot Belgien på lördagen i S:t Petersburg. Samtidigt är sjukhusen överfulla av coronapati­enter i staden. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland