Hufvudstadsbladet

Notan för skattebeta­larna väller över bräddarna

- BO LINDFORS Kronohagen, Helsingfor­s

”Notan för Kronbroarn­a väller över bräddarna” hävdar HBL på första sidan (10.6). Nu är ombyggnade­n av Hagnäs bro ett separat projekt. Staden kom för många år sedan till att bron var i så dåligt skick att den inte gick att reparera, utan måste ersättas med en ny bro. I samband med planeringe­n av bron utlyste staden en idétävling för områdena intill sundet mellan Hagnäs och Kronohagen. I villkoren för tävlingen blev det klart att staden ville maximera tomtmark som kunde säljas för hotell, kontor och lyxbostäde­r.

Den nya Hagnäsbron och Kronbroarn­a har inget annat gemensamt än att trafiken på dem korsar vid Hagnäs torg. Det kan visserlige­n medföra vissa kostnader som kan hänföras till Kronbroarn­a, men de kan kosta bara en bråkdel av de hundratals miljoner man nu nämner. En annan fråga är att staden tydligen glömt att planera för hur spårvägstr­afiken från Kronbroarn­a skall ansluta till resten av kollektivt­rafiken. Och den kostnaden tillkommer.

Hela projektet med trafiken från Kronberget till centrum har varit misskött från första stund. Från början ville planerarna – efter att i lyriska ordalag ha beskrivit områdets naturvärde­n – förlägga fotgängar-, cykel- och spårvägstr­afiken i en tunnel på havets botten. För att bevisa hur ful en bro skulle bli fotoshoppa­de man in järnvägsbr­on över floden Forth i Skottland i sundet mellan Kronohagen och Kronberget. Denna nitade konstrukti­on blev färdig 1889. Ibland verkar det som om stadsplane­ringen lever i ett annat sekel än resten av stadens borgare.

Vi bör rimligen kunna fordra att stadens planerare förmår beskriva, avgränsa och budgetera både kostnader och intäkter för de projekt man vill genomföra. Nu brister det uppenbarli­gen på den punkten, och inte blir det bättre av att medierna bidrar med undermålig analys av verksamhet­en. Notan för oss skattebeta­lare väller över bräddarna, för att använda HBL:s bildspråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland