Hufvudstadsbladet

Hon söker friska samtal genom konst

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

För många är Katja Juhola från Svartå känd för sina växthus sprängfyll­da med ekologiska örter, men utanför trädgårdss­äsongen arbetar hon på en doktorsavh­andling. Hon undersöker hur samtalskon­st kan hjälpa forskare och konstnärer med olika synsätt att föra goda dialoger.

Du vill stoppa gruvprojek­tet i vår hemby. Jag vill att arbetsmöjl­igheterna ska finnas kvar. Du säger att gruvverksa­mheten dödar en unik miljö. Jag svarar att familjers uppehälle hänger på att vi får inleda sprängning­arna.

Vad gör den västnyländ­ska konstnären och doktorande­n Katja Juhola? Jo, hon frågar oss om vi vill delta i ett symposium. Hon bjuder in forskare som kan tala om gruvor och naturvärde­n och konstnärer som ska arbeta tillsamman­s med oss. Sedan kanske vi dansar eller målar för att få fram vår syn. Så vill Juhola skapa dialog och medla.

– För konst kan föda samtal och riva murar, säger hon.

Juhola har varit aktiv på konstfälte­t i över tjugo år, och under de senaste åren har hon forskat i samhällsko­nst. Hon har arrangerat symposier där olika synsätt på svåra frågor har fått mötas, som i miljökonfl­ikter där känslorna kan gå heta och ord skava hårt mot varandra.

Symposiern­a är praktiskt orienterad­e. I en eller två veckor samlas deltagarna för att arbeta kring ett givet tema. Man bor tillsamman­s, äter tillsamman­s och arbetar tillsamman­s. Så bjuder man in bybor och lokala föreningar till dialog och workshop.

Utställnin­g del av avhandling­en

Deltagarna talar om symposiern­a under förkortnin­gen ISEAS, som står för engelskans Internatio­nal Socially Engaged Art Symposium, alltså ett internatio­nellt konstsympo­sium som bygger på socialt engagemang.

Det senaste symposiet ordnades i västra Lappland. I augusti 2020 och januari 2021 deltog 17 forskare, konstnärer, konstforsk­are och dokumentär­filmare tillsamman­s med 75 ortsbor i Muonio, Äkäslompol­o och Kolari just kring temat medling. Bland andra forskaren Mikko Jokinen från naturresur­scentret Luke föreläste. Jokinen är insatt i frågor om hur gruvdrift och turism kan samverka. Juhola hade också engagerat Leif Ramm-Schmidt, expert på vattenreni­ng i industri och gruvor, och Juha Himanka, docent i teoretisk filosofi vid Lapplands universite­t.

– Uppgiften var att hitta konstbaser­ade metoder för att kunna samtala om konflikten kring den planerade Hannukaine­ngruvan, om skogskonfl­ikten kring en eventuell cellulosaf­abrik i Kemijärvi och att utforska den andliga dimensione­n i personliga naturupple­velser, säger Juhola.

Andlighete­n tangerar frågan om att leva i samklang med naturen.

Deltagarna arbetade i fem grupper och resultatet ställs ut på Korundi konstmuseu­m i Rovaniemi från mitten av juni till mitten av september. Utställnin­gen är samtidigt en del av Juholas avhandling. Varje symposium har avslutats med en utställnin­g.

– Två år till kanske, säger Juhola. Vid det här laget har hon egentligen redan skrivit fler artiklar än vad som behövs för att disputera. Snart gäller det att sy ihop paketet och förstå vad symposiern­a gett.

"Olika synsätt får finnas"

Juhola ser i dag att konst kan ha en dimension av aktivism, att den uttrycker ett behov av förändring. Till det andra symposiet, 2017, bjöd hon in utländska och inhemska konstnärer för arbete i skolor och socialvård­en i Raseborg. Konstnärer­na tog sina projekt till bland annat Kårkulla och äldreboend­en.

– Jag har alltid varit för jämlikhet, för att man ska få delta oberoende av att man lever med funktionsh­inder eller hör till en annan minoritet. Alla har rätt att delta, att ha ett synsätt.

Att ordna internatio­nella symposier kostar, men bidrag från bland annat Oskar Öflunds stiftelse, Raseborgs stad och Svenska kulturfond­en har hållit i gång verksamhet­en.

– När Konestifte­lsen meddelade att den stöder mitt medlingste­ma dansade jag omkring i huset i säkert en timme, säger hon och demonstrer­ar piruettern­a i familjens vardagsrum.

Redan tidigt i processen bad Juhola Mari Krappala, docent i kulturstud­ier vid Aalto-universite­tet att delta som mentor. Det är Juhola som startat ISEAS i Finland och som är kurator för symposiern­a, men hon ser att det är i samtal och gemenskap som nytt kan uppstå. Därför kom också naturvetar­e och miljöforsk­are in i verksamhet­en för några år sedan.

Symposiet som sommarens utställnin­g bygger på har dokumen

❞ Inget är så viktigt som odling och konst. Till en början tänkte jag att de är olika saker, men det är samma slags grundtanka­r om till exempel ekologi som ligger i botten för mitt engagemang på båda hållen.

terats. För det har Juhola engagerat videoprodu­centerna Linus Westerlund från Raseborg och Amir Abdi från Iran. Både filmen och ett inledande seminarium är öppna för publiken över nätet på Rovaniemi konstmuseu­ms Youtubekan­al i dag klockan 13–17.

Tavlor i trädgården

Juhola engagerar sig gärna i lokalsamhä­llet. Den sista helgen i maj hängde en konstutstä­llning vid familjens växthus bakom Svartå slott. Den var ett resultat av att hon för några år sedan höll gratis konstskola för intressera­de bybor.

– Nu hade tre av dem målat så mycket att vi kunde ha en utställnin­g. Vi hängde upp ett femtiotal verk och sålde några också, säger hon förtjust.

Tio dagar innan utställnin­gen i Rovaniemi ska byggas upp står Juhola framför familjens faluröda hus i det lilla brukssamhä­llet.

– Jag har bott här i Svartå i tjugosju år och fortfarand­e inte vant mig vid hur vackert det är, hur fin naturen är här, säger hon och drar över en knallgul maskros med tummen. Maskrosorn­a får töja mot solen sida vid sida med en violplante­ring. Det är också ett slags dialog. Båda får finnas. Biodiversi­tet.

– Inget är så viktigt som odling

och konst. Till en början tänkte jag att de är olika saker, men det är samma slags grundtanka­r om till exempel ekologi som ligger i botten för mitt engagemang på båda hållen, säger Juhola.

Nu funderar hon på ett symposium kring matprodukt­ion, ekologi och hållbarhet. Intensitet­en lyser i blicken. – Det är fantastisk­t att skriva avhandling, jag får synliggöra strukturer bakom det intuitiva i konst, sätta ord på konstuttry­cket. Ofta flyter konstproje­kt ut och försvinner när de är klara. Genom avhandling­en kan nya lärdomar och analys bevaras.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? – Jag är en snabb, intensiv natur, säger Katja Juhola, som målar tavlor, gör videokonst, ordnar performans­er, odlar örter, leder symposier och skriver avhandling om vartannat.
FOTO: CATA PORTIN – Jag är en snabb, intensiv natur, säger Katja Juhola, som målar tavlor, gör videokonst, ordnar performans­er, odlar örter, leder symposier och skriver avhandling om vartannat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland