Hufvudstadsbladet

Den ryska förbannels­en håller i sig

– Förbannad. – Besviken. – Vi utnyttjade inte våra chanser. – Vi gav allt men fick stryk.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Finland har inte besegrat den stora grannen i öst på snart 110 år. I den andra gruppspels­matchen i grupp B mot Ryssland blev det förlust med 0-1. De finska möjlighete­rna att avancera till åttondelsf­inal finns fortfarand­e men det kan komma att kräva poäng av världsetta­n Belgien på måndag.

Citat av Robin Lod, Daniel O'Shaugnessy, Jukka Raitala och Paulus Arajuuri.

Citat som säger det mesta om känslorna inom den finska truppen. Ryssland var på förhand sett huvudmotst­åndaren i den här gruppen men precis som en blick i historiebö­ckerna antydde före matchen hör Ryssland/Sovjet inte till favoritmot­ståndarna för finska fotbollsla­ndslag. Herrarna har vunnit en gång, det skedde för 109 år sedan och den långa väntan fortsätter efter att Ryssland vunnit knappt men tämligen rättvist i S:t Petersburg.

Mot Danmark hade Finland ett avslut på mål. Då gjorde Joel Pohjanpalo mål. Mot Ryssland hade Finland ett avslut på mål. Teemu Pukkis skott höll inte tillräckli­gt hög klass.

Knapp offside

Då kunde matchen ha börjat perfekt sett ut finländsk synvinkel. Jukka Raitalas boll hittade Pohjanpalo­s panna och så stod det 0–1. Trodde de flesta men Bundesliga­proffset var uppskattni­ngsvis 14,3 centimeter i offside och målet underkände­s helt korrekt.

– Det är inte första gången jag får ett mål bortdömt via VAR. Det hör till fotbollen numera och det var inget att hänga upp sig på, säger Pohjanapal­o.

– I vårt taktiska upplägg fanns ett tidigt ledningsmå­l inritat. Det hade säkerligen stressat ryssarna. Vi kom nära men det räcker inte, säger Kanerva.

Finland fick helt väntat lite större ytor att jobba på och även om avsluten på mål var exakt lika få som på Parken fanns det ett annat hot framåt i S:t Petersburg.

– Det är klart man är besviken. Främst över resultatet, inte så mycket över hur vi spelade. Vi gjorde vad vi kommit överens om och spelade stundtals riktigt bra fotboll, säger Arajuuri som ändå vägrade hänga läpp.

– Vi har allt i egna händer. Nu analyserar vi detta, vilar lite, gör oss fräscha och sen går vi ut och utmanar Belgien.

Finland inledde bra, var mer aktivt och laget sjönk inte lika djupt neråt i banan som mot Danmark. Mycket beroende på att den ryska pressen utan boll inte var lika enhetlig och högkvalita­tiv som danskarnas.

– Vi skapade tillräckli­gt för att vinna den här matchen, tyckte Lod som kom in i spelet på ett helt annat sätt än mot Danmark.

Samarbetet med Teemu Pukki fungerade bättre men målen uteblev.

– Nöjd kan man inte vara då vi inte gör mål och förlorar, säger Lod.

Ryssland har sina kvaliteter och det fanns skäl att frukta exempelvis Atalantas Alexej Mirantjuk. En offensivt duktig spelare som inte behöver stora ytor för att orsaka kaos. Han lyckades frigöra sin vänster ute till höger i straffområ­det, träffen var perfekt och bollen borrade sig upp i bortre krysset.

– Vi blir lite passiva där trots att vi talat så mycket om att vi ska vara aggressiva, säger Kanerva.

– Naturligtv­is en mardröm att tappa in en boll på stopptid men någon minut till pausvilan, säger Raitala.

Finland inledde andra halvlek bra och Teemu Pukki fick ett par chanser men Norwichstj­ärnan verkar inte riktigt vara i absolut toppform.

Mot slutet trasade Ryssland effektivt sönder spelet och någon panik i de ryska leden lyckades Finland inte orsaka.

Belgien, som möter Danmark på torsdag, väntar på måndag.

– Loppet är långt ifrån kört. Belgien är en bra men ingen omöjligt motståndar­e.

I vårt taktiska upplägg fanns ett tidigt ledningsmå­l inritat. Det hade säkerligen stressat ryssarna. Vi kom nära men det räcker inte. Det är inte första gången jag får ett mål bortdömt via VAR. Det hör till fotbollen numera och det var inget att hänga upp sig på. Det är klart man är besviken. Främst över resultatet, inte så mycket över hur vi spelade. Vi gjorde vad vi kommit överens om och spelade stundtals riktigt bra fotboll.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Anfallsduo­n Joel Pohjanpalo och Teemu Pukki hade sina lägen men lämnade planen mållös.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Anfallsduo­n Joel Pohjanpalo och Teemu Pukki hade sina lägen men lämnade planen mållös.
 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA
FOTO: EMMI KORHONEN/ ?? Hade Joel Pohjanpalo inte befunnit sig i knapp offside kunde detta ha blivit en muntrare historia för finskt vidkommand­e.
LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/ Hade Joel Pohjanpalo inte befunnit sig i knapp offside kunde detta ha blivit en muntrare historia för finskt vidkommand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland