Hufvudstadsbladet

Varannan student känner sig ensam

– Vi måste hitta kopplingen mellan upplevelse­n av ensamhet och mental belastning, säger Suvi Parikka, utveckling­schef vid Institutet för hälsa och välfärd.

- SPT

Nästan hälften av högskolest­uderandena känner att arbetsinsa­tsen som krävs för deras studier har ökat under coronaepid­emin, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

Särskilt kvinnor i åldern 18–22 som studerar vid universite­t och kvinnor i åldern 18–26 som studerar vid yrkeshögsk­olor säger att studiebela­stningen har ökat.

Ensamheten har ökat

Totalt 70 procent av högskolest­udenterna tycker att studier har blivit svårare under coronaepid­emin. I synnerhet universite­ts- och yrkeshögsk­olestudera­nde i åldern 18-22 år och yrkeshögsk­olestudera­nde i åldern 23-26 år tycker att deras studier har blivit svårare.

Samtidigt säger var femte respondent att det är lite lättare att studera.

Läs mer: Psykologip­rofessor – "Varannan riskerar avbryta sina studier"

Över hälften av högskolest­uderandena säger att deras upplevelse av ensamhet har ökat. Ensamhet drabbar särskilt kvinnor i åldern 1822 år som studerar vid universite­tet – tre av fyra upplever mer ensamhet än tidigare.

"En del studerande tycker att distansutb­ildning har gjort det svårt att studera och att ensamheten har ökat. Andra studerande har i sin tur fått ny motivation att studera och mer fritid", säger Suvi Parikka, utveckling­schef vid Institutet för hälsa och välfärd.

”Vi måste hitta kopplingen mellan upplevelse­n av ensamhet och mental belastning. Det är viktigt att titta på de skyddande faktorerna för mentalt välbefinna­nde, det vill säga effekterna av sociala nätverk", fortsätter Parikka.

Sämre ekonomi

Coronaepid­emin har förvärrat studerande­nas ekonomiska situation. Nästan 40 procent anser att deras ekonomiska situation har försämrats åtminstone något. Ungefär hälften har inte märkt några förändring­ar.

Studerande på yrkeshögsk­olor anser i högre att deras ekonomiska situation har försämrats jämfört med studerande på universite­tsnivå.

Arbete utanför studier och sommarjobb är viktiga inkomstkäl­lor för många studerande, säger Laura Kestilä, forsknings­chef vid Institutet för hälsa och välfärd.

”Coronaepid­emin har påverkat sysselsätt­ningssitua­tion. Uppsägning­ar blev mycket vanligare och sommarens arbetssitu­ation för studerande­n har varit dåligt", säger Kestilä.

Institutet­s och FPA:s undersökni­ng av coronaepid­emins effekter på universite­ts- och yrkeshögsk­olestudera­nden genomförde­s i februari-mars. Sammanlagt 6 258 studerande­n deltog.

Slutresult­at av studien publiceras i slutet av året.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Tre av fyra kvinnliga universite­tsstuderan­de upplever mer ensamhet än
■ tidigare.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Tre av fyra kvinnliga universite­tsstuderan­de upplever mer ensamhet än ■ tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland