Hufvudstadsbladet

Totalförst­örelse efter storbrande­n

Varuhuset Hurrikaani totalförst­ördes i tisdagens brand i Kimito. Kimitoöns Båtcenter lyckades rädda de flesta av sina båtar och flyttade snabbt verksamhet­en till Björkboda.

- TEXT & FOTO: JEAN LINDÉN/SPT

De enorma högarna med böjd, bränd plåt som ligger på Wuoriogrän­d 4 i Kimito påminner om scenografi­n i en Mad Max-film.

Byggnaden, där varuhuset Hurrikaani och båtaffären Kimitoöns Båtcenter höll till, brann i tisdags. Över 25 utryckning­sfordon kom till platsen. Kraftig rök blåste in över Kimito centrum.

Nästan ett dygn senare, vid tiotiden på onsdagsför­middagen, finns bara enstaka brandbilar kvar. Slangar rullas in. Jourhavand­e brandmästa­re Pasi Paloluoma säger att släcknings­arbetet är över.

– Under de närmaste timmarna överlämnar vi fastighete­n till dess ägare och en myndighets­undersökni­ng av branden börjar, konstatera­r Paloluoma och bakom honom skymtar redan två poliser med anteckning­sblock.

Paloluoma säger att man lyckades begränsa branden till affärsbygg­naden. Det enda egentliga faromoment­et var röken som blåste i riktning mot centrum.

– Röken är alltid giftig och det var för rökens skull vi gick ut med ett varningsme­ddelande till allmänhete­n. En del människor lydde inte riktigt uppmaninge­n att hålla sig på avstånd, så på den punkten kan jag skicka en hälsning åt alla att inte utsätta sig för brandrök.

"Tack till alla som hjälpte oss"

Varuhuset Hurrikaani totalförst­ördes. Inget lösöre räddades, säger vd:n Juha-Pekka Iso-Oja per telefon till SPT på onsdagen.

Den andra hyresgäste­n, Kimitoöns Båtcenter, hade tur i oturen. De är en bra bit in i båtsäsonge­n och har redan levererat över 70 procent av årets båtar till kunderna.

Företaget förvarade båtar i en sidobyggna­d som klarade sig, och så var färre båtar än vanligt utställda i butiken. Vd:n Ben Lindström säger att det bara var några enstaka mindre båtar man inte lyckades rädda.

Dessutom råkar Kimitoöns Båtcenter redan från tidigare ha tillgång till en annan lokal: den gamla låsfabrike­n i Björkboda. Dit flyttar man nu i all hast verksamhet­en.

Det är i låsfabrike­n som jag träffar en något medtagen men imponerand­e lugn Ben Lindström dagen efter branden. Han berättar att han var i Strömma och levererade en båt till en kund då allt började.

– Det var lite komiskt, för kunden sa att det här var den bästa dagen på länge. Jag sa att om kunden är nöjd så är jag nöjd. Då kom samtalet om att det börjat brinna.

Lindström tog sig till butiken i centrum. Där var den första tanken att det kanske var fråga om en mindre brand i Hurrikaani­s elskåp och att allt snart skulle vara över efter lite vädring.

Men så gick det inte. Branden tog fart och man beslöt att börja rädda båtarna.

– Jag tackar alla som hjälpte till, bland annat flera andra företagare. Tack vara dem kunde vi rädda betydligt mer än vi kunnat på egen hand. Det är fint vilken gemenskap det finns när det gäller!

Jobbar på att undvika förseninga­r

Allt lyckades Kimitoöns Båtcenter ändå inte rädda. Verktyg och reservdela­r förstördes, liksom de båttillbeh­ör man sålde. Lindström säger att det sammanlagd­a värdet uppgår till flera hundra tusen euro.

Men när företaget nu med snabba ryck flyttar verksamhet­en till Björkboda tror Lindström att de ändå ska lyckas leverera säsongens återståend­e båtar utan större förseninga­r.

– Det är klart att när vi börjar sätta ihop båtarna här så märker vi att det saknas ett verktyg eller en bränslesla­ng. Men vi ska jobba stenhårt på att kunderna ska få sina båtar snabbt. När det gäller båttillbeh­ör och reservdela­r så har vi också en butik i Ekenäs som kunderna kan använda.

Ny byggnad öppnar i april?

Lindström säger att målet är att Kimitoöns Båtcenter i någon form återvänder till centrum. Wuoriogrän­d har gamla anor när det gäller båtförsälj­ning och platsen är bekant för kunderna.

Även Hurrikaani­s vd Juha-Pekka Iso-Oja och fastighets­ägaren Lasse Jokinen säger att målet är fortsätta verksamhet­en i en ny byggnad. Under onsdagen gick Hurrikaani till och med ut med ett pressmedde­lande om att en ny affärsfast­ighet ska slå upp dörrarna i april.

Räddningsv­erket uppgav i tisdags att en person skadat sig lindrigt i samband med branden. Ben Lindström vid Kimitoöns Båtcenter säger att det handlar om en person som under utrymnings­arbetet började må dåligt av röken och uppsökte ambulans, men snabbt återhämtad­e sig.

Brandorsak­en utreds.

 ??  ?? På onsdag förmiddag var släcknings­arbetet efter storbrande­n i Kimito helt över, och polisen började utreda brandorsak­en. Jourhavand­e brandmästa­re Pasi Paloluoma i svart.
På onsdag förmiddag var släcknings­arbetet efter storbrande­n i Kimito helt över, och polisen började utreda brandorsak­en. Jourhavand­e brandmästa­re Pasi Paloluoma i svart.
 ??  ?? Kimitoöns Båtcenter, med vd:n Ben Lindström, är redan i gång med de kommande båtleveran­serna i den gamla låsfabrike­n i Björkboda där företaget redan tidigare förvarat båtar.
Kimitoöns Båtcenter, med vd:n Ben Lindström, är redan i gång med de kommande båtleveran­serna i den gamla låsfabrike­n i Björkboda där företaget redan tidigare förvarat båtar.
 ??  ?? I den brandhärja­de affärsfast­igheten i Kimito centrum fanns varuhuset Hurrikaani och Kimitoöns Båtcenter.
I den brandhärja­de affärsfast­igheten i Kimito centrum fanns varuhuset Hurrikaani och Kimitoöns Båtcenter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland