Hufvudstadsbladet

Viljanen upprepar krav på friare inresa

Det kan kännas som om Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen upprepar sig. Men Finland måste få inreseregl­er som är i linje med EU:s före semesterpe­rioden, det brådskar, betonar Viljanen.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Finland har strängare politik för inresa än de allra flesta andra EU-länderna och det har enligt många varit ett problem hela våren. Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen har i flera månader tagit upp problemati­ken eftersom Vanda är en stad vars ekonomi är beroende av Helsingfor­s-Vanda flygplats. Men Viljanen är inte ensam, Helsingfor­s avgående borgmästar­e Jan Vapaavuori, Finlands näringsliv EK och fackcentra­len FFC har alla sällat sig till den grupp som anser att Finland borde öppna upp, inte förlänga restriktio­nerna för inresa.

– Finland kan inte gå mot strömmen här. Vi är ett land där turister är viktiga och i Vanda finns en flygplats som globalt sett varit en viktig port mellan Europa och Asien. Om vi nu mister vår ställning som viktig destinatio­n och flygbolage­n börjar flyga hit med mindre plan och mera sällan så är det en position vi inte får tillbaka, säger Ritva Viljanen.

Coronan tar sig inte in i Finland via flygplatse­n, försäkrar Vandas stadsdirek­tör. Hon är inte heller rädd för att återvändan­de fotbollstu­rister ska ha med sig smitta, kontrollen är noggrann. Passagerar­na på de flyg som kommer från länder där incidensen är hög och där flygbolage­t inte kräver hälsointyg kontroller­as alla, försäkrar hon.

Viljanen understryk­er att det nu skulle vara av yttersta vikt att få en lag som jämställer Finland med övriga EU-länder då det gäller inresa i kraft före semestrarn­a. Lagen har brådskat hela våren, understryk­er hon. Någon insyn i hur lagberedni­ng framskride­r har hon inte.

– Vi som påverkas mest av restriktio­nerna, flygplatse­n, Finnair och Finavia, vi har ingen insyn. Det är en sak att stifta en lag och en annan att tillämpa den i praktiken, därför kunde en dialog vara bra för bägge parter, säger Viljanen.

18-åringar vaccineras

Vandas stadsdirek­tör påpekar att Finland nu levt med stränga inreseregl­er så länge att frågan är om det ens finns någon grund för dem längre.

Restriktio­nerna för inresa från Estland har man, delvis efter estniska påtrycknin­gar, luckrat upp något. Men enligt en utredning Yle lät göra tidigare i juni finns det redan passagerar­e som undviker att resa till Finland på grund av de besvärliga inreseregl­erna.

Coronaläge­t i Vanda har liksom i hela huvudstads­regionen lugnat sig. Antalet nya fall per dag är mellan fyra och fem och staden vaccinerar redan 18- och 19-åringar. Inom ett par veckor tror Viljanen man kommer i gång med att vaccinera också dem som fyllt 16 år.

Stadens nya fullmäktig­e med 31 nya ledamöter och 36 ledamöter som redan suttit i fullmäktig­e håller sitt första möte den 23 augusti. En av de första uppgiftern­a blir att ta fram och godkänna en återhämtni­ngsplan för stadens ekonomi för åren 2021–2023.

❞ Finland kan inte gå mot strömmen här. Vi är ett land där turister är viktiga och i Vanda finns en flygplats som globalt sett varit en viktig port mellan Europa och Asien.

Ritva Viljanen Vandas stadsdirek­tör

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Finland kan förlora sin ställning som stort turistland om inte inreserest­riktionern­a lättar.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Finland kan förlora sin ställning som stort turistland om inte inreserest­riktionern­a lättar.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland