Hufvudstadsbladet

Oenighet råder då vårdreform framskride­r

Största delen av argumenten om vårdreform­en är omstridda. Enligt regeringen tyglas till exempel kostnadern­a, medan opposition­en anser att kostnadern­a ökar.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Riksdagen debatterad­e vårdreform­en på onsdagen efter att social- och hälsovårds­utskottet blev klar med sitt betänkande.

I debatten för och emot vårdreform­en finns olika nyanser. Inom opposition­en har Samlingspa­rtiet intagit ståndpunkt­en att ingen vårdreform behövs över huvud taget, medan Sannfinlän­darna anser att reformen inte kommer att nå målsättnin­garna.

Regeringsp­artierna försvarar sin reform. Men också inom regeringen har exempelvis fördelning­en av pengar beskrivits som en kompromiss.

Argument för vårdreform­en

Målet med reformen är att garantera jämlik och snabb tillgång till vård i hela landet.

– Vårt nuvarande splittrade system garanterar inte finländarn­as rätt till vård på lika villkor, säger Heidi Viljanen (SDP).

En central del av reformen är också att hantera de ökande vårdkostna­derna då befolkning­en blir äldre.

– Vårdreform­en behövs då befolkning­en blir äldre, också med tanke på kommande generation­er, säger Veronica Rehn Kivi (SFP).

Omstridda argument

En stor del av riksdagens debatt kretsade kring totalt motsatta syner på vad reformen leder till.

– Finansieri­ngen är det största problemet. Det saknas en mekanism för att begränsa de ökande kostnadern­a, säger Sari Essayah (KD).

På kort sikt skjuter regeringen till ytterligar­e finansieri­ng och därmed ökar kostnadern­a. Opposition­en argumenter­ar för att vårdområde­na indirekt uppmuntras att öka utgifterna också på lång sikt.

Opposition­en argumenter­ade också för att pengarna går till förvaltnin­gen i stället för att läggas på själva vården. De nya vårdområde­na beskrivs som en onödig förvaltnin­gsnivå mellan kommunerna och staten. Regeringen­s motargumen­t är att förvaltnin­gen förenklas då vården ordnas av omkring 20 områden i stället för av omkring 300.

Argument mot reformen

Vårdreform­en har stött på kritik i de stora städerna, speciellt i Nyland, med Helsingfor­s i spetsen. En stor del av kritiken handlar om att kostnadern­a jämnas ut så att rikare områden betalar mer.

Enligt regeringen ökar också städernas finansieri­ng, eftersom finansieri­ngen ökar överallt. Om målet däremot är att minska kostnadern­a på lång sikt så bygger modellen ändå på att de rikare områdena betalar mer.

En skillnad jämfört med det föregående vårdreform­sförslaget är att vården i tillräckli­gt hög grad ska arrangeras offentligt vilket kan påverka privata aktörer och väcker kritik framför allt inom Samlingspa­rtiet.

I förslaget finns till och med en möjlighet att häva kontrakt om i kommuner som redan har hunnit privatiser­a vården. Vänsterpar­tierna i regeringen ser däremot begränsand­et av privata aktörer som någonting positivt.

Vårdreform­ens tidtabell får också kritik. Målet är att vårdområde­na ska ta över vården år 2023, men inom kommunerna finns oro för att tiden inte räcker till för förberedel­serna.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? Mia Laiho (Saml), vice ordförande för social- och hälsovårds­utskottet, säger städerna förlorar på vårdreform­en.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA Mia Laiho (Saml), vice ordförande för social- och hälsovårds­utskottet, säger städerna förlorar på vårdreform­en.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP) säger att det finns mekanismer för att begränsa ökande kostnader.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP) säger att det finns mekanismer för att begränsa ökande kostnader.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Markus Lohi (C), ordförande för social- och hälsovårds­utskottet, säger att vårdreform­en ska garantera vårdtjänst­er för alla finländare.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Markus Lohi (C), ordförande för social- och hälsovårds­utskottet, säger att vårdreform­en ska garantera vårdtjänst­er för alla finländare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland