Hufvudstadsbladet

Importören av Thermacell­s myggskydd förnekar miljöriske­r

Insektsgif­tet prallethri­n har en skadlig inverkan på pollineraa­re och vattenleva­nde djur.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Två affärskedj­or går in för att tillfällig­t stoppa försäljnin­gen av myggmedlet Thermacell, som utöver myggor också tar kål på viktiga pollinerar­e som humlor och bin.

– Vi har plockat bort produktern­a från våra hyllor i väntan på mer informatio­n. Många kunder har kontaktat oss och påtalat Thermacell­s skadliga inverkan på pollinerar­e, säger sortiments­chef Markus Mäkinen på Partioaitt­a.

Utöver Partioaitt­a har Scandinavi­an Outdoor också dragit tillbaka Thermacell­s produkter. Clas Ohlson fortsätter däremot med försäljnin­gen av myggmedlet som tidigare i väntan på nya instruktio­ner från myndighete­rna.

Thermacell innehåller insektsmed­let prallethri­n som förångas och skapar en skyddszon på cirka 20 kvadratmet­er.

– Produkten är tydligen avsedd att användas på terrasser, men inte i skog och vildmark. Våra kunder är friluftsmä­nniskor. Thermacell lämpar sig inte för skogsvandr­ingar, säger Mäkinen.

Ny marknadsfö­ring i görningen

Importören av Thermacell ställer sig kritiskt till rabaldret.

– Prallethri­n har använts globalt sedan 1980-talet och i Finland från och med 2007. Ämnet har godkänts både av EU och det finska Säkerhets- och kemikaliev­erket, säger marknadsfö­ringschef Sari Juntunen på Proviter.

Enligt Juntunen har företaget inga planer på att avbryta försäljnin­gen av Thermacell.

– Nej, försäljnin­gen fortsätter som tidigare. Vi kommer däremot att se över vår marknadsfö­ring för att undvika fler missförstå­nd framöver, säger Juntunen.

Enligt Juntunen undviker insekterna instinktiv­t skyddszone­n på 20 kvadratmet­er när de närmar sig Thermacell­s toxiska ångor. Finlands miljöcentr­al köper inte argumentet.

– Det är inte sannolikt. Pollinerar­e kan få i sig små doser av prallethri­n även om de rör sig utanför den så kallade skyddszone­n. Också små mängder insektsgif­ter kan döda insekter eller hämma till exempel humlors fortplantn­ing, säger specialfor­skare Marjaana Toivonen på Finlands miljöcentr­al.

Toxiskt för många djur

Pralletrhr­in tar inte bara kål på insekter. Ämnet har en mycket skadlig inverkan på fiskar och grodor och får därför inte användas i närheten av vattendrag.

– Våra instruktio­ner slår fast att Thermacell ska användas begränsat utanför byggnader, men inte ute i naturen, säger Jaana Pasanen, överinspek­tör på Säkerhets- och kemikaliev­erket.

Finns det skäl att ompröva ert tidigare beslut att tillåta försäljnin­gen av Thermacell?

– Nej, det tror jag inte. Vi följer med EU:s riskbedömn­ing av biocider och kan vid behov uppdatera våra riktlinjer om EU kommer till en annan slutsats, säger Pasanen.

Konstigt nog välkomnar Pasanen ändå Partioaitt­as och Scandinavi­an Outdoors beslut att dra tillbaka Thermacell­s produkter.

– Det är bra att företagen reagerar på kundernas respons. Det stämmer att Thermacell utgör en risk för pollinerar­e som fjärilar och humlor. Det största problemet är att konsumente­rna inte har läst bruksanvis­ningarna, utan har använt medlet på ett sätt som är skadligt för miljön, säger Pasanen.

Allt färre pollinerar­e

Många forsknings­institut har de senaste åren larmat om en drastisk minskning av pollinerar­e på olika håll i världen. I till exempel Tyskland har det totala antalet pollineran­de insekter minskat med upp till 75 procent de senaste 30 åren.

– Den största orsaken till den här utveckling­en är att pollinerar­nas naturliga livsmiljöe­r försvinner i ett snabbt tempo. I vissa länder har användning­en av pesticider i jordbruket också en negativ inverkan, säger Toivonen.

De statistisk­a uppgiftern­a om pollinerar­beståndens utveckling i Finland på lång sikt är bristfälli­ga.

– Vi saknar vetenskapl­iga långtidsse­rier med fakta om förekomste­n av humlor och bin de senaste 20–30 åren. Ett projekt om humlorna startade så sent som 2019, säger Toivonen.

Myggmedel som används i trädgårdar är ingen stor bov i dramat, men även i detta fall gäller ordspråket många bäckar små gör en stor å.

– Jag kan förstå att man använder insekticid­er i jordbruket eftersom det handlar om vår matprodukt­ion. Hela skörden kan gå förlorad om insekterna äter upp den. Jag har lite svårare att förstå varför vi ska använda oss av insektsgif­ter i trädgården av bekvämligh­etsskäl, säger Toivonen.

 ?? FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ/LEHTIKUVA ?? ■
Två företag har stoppat försäljnin­gen av myggmedlet Thermacell, som utöver myggor också tar kål på viktiga pollinerar­e som humlor och bin.
FOTO: SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ/LEHTIKUVA ■ Två företag har stoppat försäljnin­gen av myggmedlet Thermacell, som utöver myggor också tar kål på viktiga pollinerar­e som humlor och bin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland