Hufvudstadsbladet

Den största ojämlikhet­en i vården består

I femton år har politikern­a försökt lösa problemen med att vården fördelas ojämlikt samtidigt som kostnadern­a stiger – och misslyckat­s. Nu finns en lösning, men inte på alla ojämlikhet­sproblem.

- MAGNUS TORSELL Kyrkslätt ERJA YLÄJÄRVI chefredakt­ör, HBL

Det långa och mödosamma arbetet med att stöpa om vårdens strukturer har pågått nästan hela 2000-talet. Det har funnits olika modeller börjande med att försöka få kommunerna att bli större och färre till regeringen Sipiläs landskaps- och valfrihets­modell. Alla försök har hittills stupat, de två senaste för att de har stått i konflikt med grundlagen. Valfrihets­modellens problem handlade om att det inte fanns garantier för att vården skulle fungera också i undantagss­ituationer, som till exempel om ett vårdföreta­g drar sig ur eller går i konkurs. Det här för att man ville jämställa de offentliga och privata vårdproduc­enterna.

Den modell som den sittande regeringen har presentera­t har nu behandlats av både grundlagsu­tskottet och social- och hälsovårds­utskottet i riksdagen. Vissa ändringar har gjorts och på tisdag kom hela paketet till plenum. Nästa vecka kommer riksdagen troligen att godkänna vårdreform­en, med regeringsp­artiernas röster.

Vården måste organisera­s om. Trots att vi i dag har färre kommuner än i början av 2000-talet så är de 293 på fastlandet. Många kommuner är små och har stora ekonomiska problem. De blir inte mindre när unga och arbetsföra flyttar bort och de äldre och sjuka stannar kvar.

Under en lång tid har primärvård­en släpat efter, delvis för att den specialise­rade vården har slukat allt mer resurser. Det har inte funnits, eller satsats, pengar på primärvård­en och notan till sjukvårdsd­istriktet eller samkommune­n som står för den specialise­rade vården måste alltid betalas. Det har lett till att hälsoprobl­em som kunde åtgärdas enklare och billigare i ett tidigt skede, senare har krävt en dyrare vård.

Den vårdmodell som nu faktiskt ser ut att bli av är en avskalad modell. Man har utnyttjat de två utlåtanden som grundlagsu­tskottet har skrivit för tidigare modeller för att undvika samma problem. Till det som tidigare kallades landskap, sedan välfärdsom­råden, men nu föreslås heta välfärdsre­gioner överförs nu "enbart" social- och hälsovårde­n och räddningst­jänsten.

Varken den här eller tidigare regeringar har vågat röra den viktigaste faktorn som skapar ojämlikhet i vården. Alla vi som har ett arbete och någon form av företagshä­lsovård lever i en helt annan värld än de som är hänvisade till den offentliga vården. Det finns givetvis skillnader mellan olika företag och hur omfattande vård de erbjuder sina anställda. Men oftast använder man tjänster som köps av de privata vårdföreta­gen. FPA betalar en viss ersättning, men det finns ett kostnadsta­k.

Att rucka på det här systemet, som många tycker fungerar bra, skulle skapa oro bland både arbetsgiva­re och arbetstaga­re. Ändå kommer man inte ifrån att det är en grund för ojämlikhet.

De som är hänvisade till den offentliga vården är barn, arbetsoför­mögna, arbetslösa och pensionäre­r.

Det har blivit vanligare att folk tar en privat sjukförsäk­ring, ofta för sina barn men i allt högre grad också för sig själva. Det är möjligt bara med rätt goda inkomster och det ökar naturligtv­is skillnader­na mellan människor.

En av idéerna med vårdreform­en är att social- och hälsovårde­n ska integreras, likaså primärvård­en med den specialise­rade vården. Människor ska inte behöva vända sig till flera instanser utan det ska förhoppnin­gsvis räcka med en.

Nyland får en särlösning med flera regioner och Helsingfor­s, som fortsätter ansvara för vården i huvudstade­n. Det innebär att integratio­nen inte genomförs här på samma sätt, särskilt inte i Helsingfor­s. Särlösning­en har sina goda sidor, för om hela Nyland hade utgjort en enda region skulle den ha blivit väldigt stor, men det finns alltså även nackdelar.

Också finansieri­ngsmodelle­n har kritiserat­s. Den utgår från regionens sjuklighet – fler sjuka ger mer pengar. Det fick kritik av till exempel SFP, som krävde att regioner med friskare befolkning inte ska bestraffas.

Principern­a har förändrats, bland annat så att en befolkning­sökning också ger mer pengar.

Den här modellen är säkert inte perfekt. Det vore ändå viktigt att reformen nu godkänns, den kan förbättras efter hand. Men låt oss slippa att den helt rivs upp efter nästa val. Det gagnar ingen.

HBL Det händer att jag läser nyheter på finska både i tidningar och på nätet. Då känner jag en viss sorg över att så mycket saknas i HBL. Samma sorg finns över att den finlandssv­enska orienterin­gen och huvudstads­regionen är så eftersatta i min tidning.

HBL:s nya chefredakt­ör Erja Yläjärvi markerade i sin första krönika att tidningen ska vara läsvärd. För henne betydde det att satsa på svenskan och huvudstade­n. Men också att HBL ska vara en liberal samhällsde­battör, fungera som en bra bok. Och överraska.

Tar jag chefredakt­ören på allvar behöver HBL förändras.

Jag tycker att chefredakt­ören, redaktione­n, vd Anna Hellersted­t och styrelsen för ägarbolage­t KSF Media behöver sluta blunda för HBL:s stora ”utmaningar”.

Den första utmaningen är att HBL:s upplaga har rasat sedan 2010-talet. År 2011 var papperstid­ningens upplaga nästan 47 000 exemplar. År 2019 hade papperstid­ningens upplaga sjunkit till cirka 29 500 exemplar, enligt ett reportage i tidningen.

Den andra utmaningen är nätversion­en, HBL.fi. Det mesta som finns på nätet i dag, finns i papperstid­ningen i morgon. Den blir, hårdraget, en print från nätet. Gamla nyheter med andra ord.

Den tredje utmaningen är att HBL inte vill se vad nätet är jämfört med en klassisk tidning.

På nätet kan informatio­n snabbt uppdateras, det är ett nätbaserat uppslagsve­rk, en underhålln­ingskanal i vid bemärkelse. Och en genomkomme­rsialisera­d produkt, något som pappers-HBL aldrig kan uppnå.

Den fjärde utmaningen är att HBL har glömt den gamla sanningen att en tidning borde ge analys och bakgrund. Jo, det finns undantag, till och med lysande undantag i HBL. Men alldeles för ofta reportage som är skrivna enligt receptet ”skriv rent anteckning­arna”. Eller notiser som förkortat återger informatio­n från myndighete­r, företag, andra medier.

HBL kunde kompensera genom avdelnings­redaktione­r för Svenskfinl­and och för huvudstads­regionen. Chefredakt­ör Yläjärvis recept är att ”satsa mera” och ”hitta det intressant­a”. Så vagt borde inte en garvad journalist uttrycka sig.

Jag föreslår att HBL med sin nya chefredakt­ör gör en ordentlig läsarunder­sökning, ett projekt för att skapa en finlandssv­ensk medieporta­l, med HBL:s ägare KSF Media som drivande motor, en separat nätredakti­on, papperstid­ningsredak­tion, och en redaktion som kan anpassa och skriva om nyheter för olika kanaler.

Ta rättvist betalt av prenumeran­terna för vad de får. Den som vill ha en papperstid­ning ska få det som bara finns i den. Den som vill betala för nyheter på nätet ska få annat än det som är gratis. Och den som vill läsa HBL.fi gratis får just det man får på nätet.

För mig som varit yrkesjourn­alist sedan 1975 har det här skeendet varit smärtsamt. Jag hoppas på en debatt om innehållet i tidningen.

Det jag inte hoppas på är att eventuella förändring­ar bara ska gälla utseendet. Därför oroades jag över att ledaren i tysthet flyttades till debattsida­n medan utrymmet och innehållet på debattsida­n inte verkar ha förändrats alls.

SVAR: Hufvudstad­sbladet – som många andra tidningar i Finland och världen – har upplevt många svåra år på 2000-talet. Det är ingen hemlighet.

Som chefredakt­ör håller jag helt med om att vi på redaktione­n snabbt måste hitta vår väg framåt, på ett journalist­iskt trovärdigt sätt. På klarspråk betyder det här bättre kvalitet, mera egen journalist­ik – med de resurser vi har. Sedan är det våra läsare som ska bedöma om vi lyckas eller inte.

Det uppmuntran­de i det hela är att det redan finns gott om exempel på många håll i Norden, på många tidningar som efter svåra år har lyckats växa.

På 1990-talet och till och med i början av 2000-talet var tidningspr­enumeratio­ner i finländska hem en självklarh­et. Det är det inte längre och det gör att innehållet måste vara stabilt, förutsägba­rt och framåtrikt­at. Annars riskerar vi att förlora läsare.

Till hösten har vi redan planerat in en ny läsarunder­sökning. Hufvudstad­sbladet kan och ska inte vara allt för alla, vi måste satsa på det våra läsare och svensk- och tvåspråkig­a vill ha.

Utmaningen är förstås att läsare inte är en homogen grupp, önskemålen om vårt innehåll varierar. När det gäller papperstid­ningen, vill många läsare ha en allmän översikt av det som har hänt, medan andra vill se mera sådant som inte finns någon annanstans. Utmaningen är att hitta en bra balans.

Jag har redan tidigare skrivit att vi – även digitalt – ska satsa mer på huvudstads­regionen och Svenskfinl­and, men också ha bra samhällsbe­vakning, debatt och kultur. Vi ska inte heller glömma bort näringsliv eller sport. Ett allmänt nyhetsflöd­e får man på annat håll även om vi naturligtv­is ska bevaka stora nyhetshänd­elser som regeringsk­riser eller corona.

På HBL uppskattar vi läsarfeedb­ack, vi vill ha en öppen debattkult­ur, inte bara kring nyhetstema­n, utan också kring vår egen journalist­ik.

 ?? SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi ??
SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland