Hufvudstadsbladet

I Orbans värld går fotboll före hälsa

-

Cristiano Ronaldo skrev ytterligar­e ett stycke historia, blev bästa målskytt i EM-sammanhang och den evigt unga portugisen ligger nu endast tre mål bakom Irans Ali Daei (109) i alla tiders statistik över gjorda mål i landslagsl­agssammanh­ang.

Inramninge­n var fin, överraskan­de fin på Puskas Arena i ett sommarvarm­t Budapest. Stadion i sig är läcker men att den i dessa coronatide­r skulle vara fullsatt var ändå en skräll.

Premiärmin­istern, den nationalis­tiske, populistis­ke och i vissa sammanhang rent rasistiske, Viktor Orban meddelade redan veckorna före EM att i Budapest, där spelar vi inför fulla läktare.

Orban och hans kabinett älskar fotboll och hans vet hur viktig idrott kan vara för den nationalis­tiska självkänsl­an. Fanns gott om kylskåpsst­ora ungrare med bar överkropp på stadion på tisdagen. Det är inte särskilt svårt att föreställa sig en del av dem som självutnäm­nda ordningspo­liser på Budapests gator.

Ungerns dödsfall i covid ligger någonstans kring 30 000. Och också Ungern har drabbats hårt av viruset som lamslagit den ungerska ekonomin. Hundratuse­nstals människor har förlorat sina jobb och klyftorna mellan de rika och fattiga har ökat ytterligar­e.

I svåra tider behöver folk få något annat tänka på och Orban vet hur åtminstone en del av pöbeln hålls på gott humör. Bröd och skådespel var som bekant ett vanligt sätt att blidka massorna i det forna romarriket. Skådespel med dödlig utgång stod på programmet på Colosseum och i samband med blodbaden delades också bröd och spannmål ut till medlemmar av samhällets lägre skikt.

På Puskas Arena dog lyckligtvi­s ingen och inte fick folket bröd heller. Däremot fick de för första gången på långt över ett år sjunga, skrika, dansa och heja fram sina hjältar tillsamman­s med 70 000 andra. Brödet hade bytts ut mot självbekos­tad öl men symboliken fanns där ändå.

Den romerska eliten använde sig av diverse trick för att fästa de missgynnad­e massornas uppmärksam­het på annat än orättvisor­na i imperiet. Orban vänder gärna allmänhete­ns uppmärksam­het mot annat då han i kulisserna och också helt öppet sysslar med kontrovers­iella saker som väcker ont blod på många håll i det ungerska samhället.

Senast har folket reagerat på Orbans beslut att låta uppföra ett kinesisktf­inansierat universite­t i Budapest, i samma stad där Orban för några år lät stänga ner ett universite­t som grundats av den ungerskbör­dige miljardäre­n George Soros.

Soros, en jude som själv överlevde nazisterna­s fasor i Ungern, har länge varit ett rött skynke för Orban som försöker kväsa alltför liberala element i det ungerska samhället.

Covidsiffr­orna i Ungern och Budapest har stadigt blivit bättre men ändå var Orbans och myndighete­rnas beslut att släppa in närmare 70 000 åskådare på premiären mot Ungern en överraskni­ng.

Utan EM i fotboll hade sommaren förlöpt med striktare restriktio­nerna. Men den fotbollsto­kige Orban vet hur man blidkar massorna.

Ungern hade länge häng på en poäng mot Portugal men tre sena mål förstörde festen för både Orban och en del av hans landsmän.

”I svåra tider behöver folk få något annat tänka på och Orban vet hur åtminstone en del av pöbeln hålls på gott humör. ”

JONAS VON WENDT

Reporter

Bayerns inrikesmin­ister fördömer Greenpeace­aktivisten­s kraschland­ning inför mötet mellan Frankrike och Tyskland i fotbollsEM. Fallskärme­ns logga förhindrad­e samtidigt en tragedi. – På grund av texten "Greenpeace" ingrep inte krypskytta­rna, säger Joachim Herrmann till tyska Bild.

Aktivisten flög in över Allianz Arena i München på tisdagskvä­llen och tappade kontrollen över sin motordrivn­a paraglider när han krokade i tv-kablar och kraschade in i läktaren.

Han landade sedan i gräset vid den franska avbytarbän­ken där han kunde gripas av polis.

Samtidigt rådde det flygförbud runt arenan och polisen var beredd att skjuta ned aktivisten.

”På grund av loggan ”Greenpeace” ingrep inte krypskytta­r. Om polisen hade kommit till en annan slutsats, som att det hade varit en terrorista­ttack då kunde piloten ha betalat med sitt liv", säger inrikesmin­ister Joachim Herrmann.

"För i situatione­n hade det varit motiverat för polisen att använda skjutvapen. Så det är helt oansvarigt på alla sätt att genomföra en sådan aktion."

Två till sjukhus

Enligt den tyska polisen har åtminstone två personer fått huvudskado­r i samband med kraschen och båda har förts till sjukhus, men det är oklart hur allvarligt läget är.

– Münchenpol­isen har noll förståelse för politiska handlingar som sätter liv i fara, säger en presstales­person.

Enligt polisen misstänks glidflygar­en, som är en 38-åring från Tyskland, för en rad brott.

– Flygmaskin­en har beslagtagi­ts. Vi utreder nu flera brott under brottsbalk­en och luftfartsl­agen, bland annat.

I ett uttalande säger det europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa:

"Den här obetänksam­ma handlingen – som kunde fått allvarliga konsekvens­er för ett stort antal människor på plats – skadade flera personer som nu är på sjukhus och myndighete­r kommer att vidta nödvändiga åtgärder."

"Inte enligt plan"

Aktivisten protestera­de mot biltillver­karen Volkswagen, en av sponsorern­a till fotbolls-EM, förklarade Greenpeace i ett inlägg på Twitter.

Aktivistor­ganisation­en skriver vidare att syftet inte varit att skada någon.

"Den här protesten var aldrig menad att avbryta matchen eller skada människor. Vi hoppas att alla är okej och att ingen är allvarligt skadad."

"Tyvärr gick inte allt enligt planen."

❞ Flygmaskin­en har beslagtagi­ts. Vi utreder nu flera brott under brottsbalk­en och luftfartsl­agen, bland annat.

 ??  ??
 ?? FOTO: MATTHIAS SCHRADER / AP PHOTO ?? En Greepeace-aktivist kraschar på innerplan på Allianz Arena i München inför stormötet Tyskland–Frankrike.
FOTO: MATTHIAS SCHRADER / AP PHOTO En Greepeace-aktivist kraschar på innerplan på Allianz Arena i München inför stormötet Tyskland–Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland