Hufvudstadsbladet

Danska stjärnan om Eriksens kollaps: ”Det var overkligt”

Fem dygn efter att landslagss­tjärnan Christian Eriksen svävade mellan liv och död ska hans lagkamrate­r ladda om för torsdagens EM-möte med världsetta­n Belgien. – Det var overkligt, säger mittfältar­en Thomas Delaney.

-

I lördags drabbades Christian Eriksen av ett hjärtstill­estånd i slutet av den första halvleken i EM-mötet mellan Danmark och Finland på Parken i Köpenhamn.

Eriksen överlevde och vårdas på Rigshospit­alet i den danska huvudstade­n.

– Vi tänker självklart fortfarand­e på Christian och är glada över att han har det bra, säger förbundska­ptenen Kasper Hjulmand på en presskonfe­rens.

– Vi spelar för Christian, men vi spelar också för vår identitet och dem vi är. Och för hela Danmark, säger han.

"Kan se Parken och höra allt"

– Det kommer att vara känslosamt att komma tillbaka till Parken och vi vet att vi har ett enormt stöd av supportrar­na och hela landet, säger han vidare.

De danska spelarna skapade en mänsklig mur kring sin lagkamrat när han vårdades på planen.

– Allt gick väldigt snabbt. Det var många som reagerade fort. Det stod tidigt klart att allt inte var bra med Christian, säger mittfältar­en Thomas Delaney på presskonfe­rensen.

Efter en timme och 45 minuter återupptog­s EM-matchen, något som Uefa (Europeiska fotbollsfö­rbundet) fått stor kritik för. Eriksen såg slutet av matchen mot Finland, som finländarn­a vann med 1–0. Hjulmand är övertygad om att han kommer att se mötet med Belgien från sjukhussän­gen på Rigshospit­alet, som ligger runt 500 meter från Parken.

– När han tittar ut från fönstret kan han se Parken och antagligen höra allt. Det är en märklig situation för Christian, säger Hjulmand.

Det danska landslaget har försökt att hitta en normalitet vid basen i Helsingör.

– Den första dagen (söndag) var absolut inte normal, men sedan försökte vi få någon form av normalitet under dag två. Ta oss ut på träningspl­anen och gå igenom träningarn­a. Arbeta utifrån det. Det viktigaste är att vara här och nu, ta en minut i taget, en timme i taget, säger Hjulmand.

– Det har varit bra för oss vara på planen. Att få vara arga och glada, säger Thomas Delaney.

Danmark kommer inte att träna på Parken inför matchen, men spelare som vill besöka nationalar­enan redan under onsdagen kommer att få åka dit, säger förbundska­ptenen.

"Jag mår bra"

Den danske fotbollsst­järnan uttalade sig under tisdagen för första gången sedan de otäcka scenerna i EMpremiäre­n.

"Jag mår bra – efter omständigh­eterna. Jag måste fortfarand­e gå igenom en del undersökni­ngar på sjukhuset, men jag känner mig okej", skrev Christian Eriksen.

29-åringen har lagt upp en bild på sig själv där han gör tummen upp i sjukhussän­gen i Köpenhamn.

"Tack för alla fina och otroliga hälsningar och meddelande från hela världen. Det betyder mycket för mig och min familj", skrev han.

Den första dagen (söndag) var absolut inte normal, men sedan försökte vi få någon form av normalitet under dag två. Ta oss ut på träningspl­anen och gå igenom träningarn­a. Arbeta utifrån det. Det viktigaste är att vara här och nu, ta en minut i taget, en timme i taget.

Kasper Hjulmand

DANIEL KIHLSTRÖM/TT

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU / TT ?? Danmarks landslagss­pelare under träning i Helsingör.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU / TT Danmarks landslagss­pelare under träning i Helsingör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland